Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2007 00:00
Migros, Metro, Carrefour gibi perakende sektörünün dev marketleri, Mayıs ayı başında kabul edilerek onay için Köşk’te bekleyen ’Hal Yasası tedirginliğini yaşıyor.
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, onay için Köşk’e gönderilen ’Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Değiştirilerek Kabulüne ilişkin Kanun’un olası sakıncalarına ilişkin endişelerini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e iletti. Kanun’un birçok açıdan kabul edilemez olduğunu söyleyen ve getirilen uygulamaları ’Deli Dumrul’ uygulamasına benzeden AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, "Bugüne kadar, yaş sebze ve meyveler, sadece üretildikleri illerin hallerinde işlem görüp, vergileri ödenerek, satışa sunulacakları illere naklediliyorlardı. Ancak yeni düzenleme ile ürünlerin satışa sunuldukları illerin hallerinden geçmeleri gerekiyor. Bu durum takip ve süreç açısından sıkıntı yaratarak, gerek pahalılığı gerekse enflasyonu tetikleyecek önemli bir etkendir. Ayrıca, bir ilin halinden satın alınan ürünlerin satış için ikinci bir ile sevki durumunda tekrar hale girmesi gerekeceğinden yeni bir vergilendirmeye tabi olabilecek ve zaman kaybı doğuracak" dedi.
KAYIT DIŞI ÖZENDİRİLİYOR: Oral, "Yeni yasaların amacı, kayıtdışını özendirmek değil, kayıt altına almaya çalışmak olmalı. Aynı ürünün, aynı ülke içerisindeki haller arasında defalarca işlem görmesini "Deli Dumrul" uygulamasına benzetmek yanlış olmayacak. Masala göre Deli Dumrul, köprünün başını tutmuş ve geçenden 5, geçmeyenden de döverek 10 akçe almış" yorumunu yaptı. Nuşin Oral, açıklamasında şunlara dikkat çekti: "Mevcut durumda çok mağazalı perakendeciler, sahip oldukları lojistik ağı sayesinde, sebze ve meyveleri üretildikleri bölgelerden satın alarak, satış noktasına kadar belirli bir standartta soğuk zinciri kırılmadan nakledilebiliyor. Ancak yeni düzenleme ile hallere girip çıkacak olan ürünlerin hem tüketiciye ulaşma zamanı etkilenecek hem de gıda güvenliğini tehlikeye atacak durumlar ortaya çıkacak. Benzeri olmayan bu uygulama, verimli ve kayıtlı çalışan organize perakendecileri anlamsız bir biçimde cezalandıracak."
BÜTÜN YETKİ BELEDİYELERDE: Kanunda yapılan yeni düzenlemeye göre hal açma yetkisinin büyükşehir ve ilçe belediyelerine verilmesi sebebi ile küçük ilçelerde bile haller açılabileceğinden, nakliyat sırasında her bir hale ürünlerin girmesi ve vergi ödenmesi gerekeceğini ifade eden Nuşin Oral, kanunun 21. maddesindeki değişikliğin de hallerdeki iş yerlerinin satışına ve kiralanabilmesine imkan tanıdığını, bunun da hallerin kamu emlakı olma niteliğini değiştireceğini belirtti.
CUMHURBAŞKANLIĞI’NA İNANIYORUZ: Söz konusu kanunun sektörün ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğunu belirten Nuşin Oral Cumhurbaşkanı’na iletilen açıklamada "Bu kanun, sektörün görüşleri alınmaksızın, hatta ilgili Bakanlıkların bile görüşlerine başvurulmadan, çok kısa bir sürede TBMM’de görüşülerek hızlıca Cumhurbaşkanlığı’nın onayına sunuldu.
Seçim döneminde süratle kabul ettirilmeye çalışılan ve haksız kazançlara sebep olmasının yanı sıra tüketici ve üreticiye büyük zarar vereceğine inandığımız bu uygulamanın Cumhurbaşkanlığı tarafından dikkatlice inceleneceğine ve gerekli düzenlemelerin yapılacağına inanıyoruz" dedi.