Seyyar satıcıyla esnaf kapışması

Güncelleme Tarihi:

Seyyar satıcıyla esnaf kapışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbullular'ın yıllardır vazgeçemediği alışveriş mekanlarından Beyazıt Meydanı'nda dükkanı bulunan esnaf ile seyyar satıcılar arasındaki kavga bitmiyor. Belediyeye işgaliye ödeyerek müşteriye mal satmaya çalışan esnaf, seyyar satıcıların haksız rekabetinden şikayetçi. Ucuza mal alabilen müşteri ise memnun.

Dar ve orta gelirlilerin alışveriş merkezlerinden olan tarihi Beyazıt Meydanı'nda, bugünlerde Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıta ekiplerinin sıklaştırdığı denetimler, seyyar satıcıların iş yapmasını engelleyemiyor. Gündüzleri meydana giremeyen satıcılar, mesai saatinin biter bitmez meydanı işgal ediyor.

Akşamüstü saatlerinde bölgeye gelen seyyar satıcılar sayesinde meydanda adeta mahşeri bir kalabalık oluşuyor. Çünkü ihtiyaçları olan çoğu şeyi buradan ucuza alabiliyorlar.

Esnaf: ‘‘Seyyar satıcılar işlerimizi kötü etkiliyor!’’

Esnafın denetimler hakkındaki tepkilerine gelince... Beyazıt Meydanı'nın sağ tarafındaki hediyelik eşya standlarında dükkanı bulunan Mehmet Kazım Aktaş, denetimlere rağmen bazı seyyar satıcıların zabıta ekiplerine rüşvet vererek satış yaptığını iddia ediyor. Hediyelik eşya standlarının altmış dükkandan oluştuğunu belirten Aktaş, ‘‘Her ay Büyükşehir Belediyesi'ne dükkan başına 150-230 milyon lira arasında işgaliye bedeli ödüyoruz. Bu, yılda 1.5 - 2 milyara yakın para ediyor. Oysa seyyar satıcılar herhangi bir ücrete tabi değil. Yani bir eşitsizlik söz konusu. Onlarla hemen hemen aynı malları satıyoruz ama benim malım doğal olarak biraz daha pahalı. Bu yüzden müşteri onları tercih ediyor. Bu da bizim satışlarımızı olumsuz etkiliyor’’ diyor.

On yıldır meydanda çalıştığını da sözlerine ekleyen Aktaş, ‘‘Bu satıcılar müşterilerle de tartışıyorlar. Malını almadığı için onlarla kavga bile ediyorlar. Bizimle olan ilişkilerini siz düşünün’’ diyerek sözlerini tamamlıyor.

Sahaflar Çarşısı girişindeki antika eşya satıcıları, belki de buranın en eskileri. Kol saatinden yüzüğe, çakmaktan süs eşyasına kadar antika değeri taşıyan birçok şeyi bulabileceğiniz bu tezgahlarda yirmi yıldır bulunduğunu söyleyen 62 yaşındaki Haşim Özdemir Sarıoğlu, bölgenin son yıllarda çok değiştiğini vurguladı. Bulundukları yerin en az 100 - 150 yıllık bir geçmişi olduğunu açıklayan Sarıoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Eskiden de burası işlekmiş. Hatta bu durum fotoğraflara yansımış. Günümüze gelirsek çok şeyin değiştiğini görüyorum. Burada 77 tezgahta antika eşya satılıyor. Belediyeye 25 milyon lira işgaliye parası ödüyoruz. Hepimiz Antikacılar Derneği'ne üyeyiz. Ancak aramıza cep telefonu, elektronik eşya satıcıları girdi. Bundan rahatsızlık duyuyoruz. Ama kimse bunlara bir şey yapmıyor.’’

Seyyar satıcılar ise Beyazıt Meydanı'nın yıllardır seyyar satıcılar tarafından kullanıldığını, satış yapmak için gidecek başka yerleri olmadığını belirtiyor.

Beyazıt Meydanı ve civarında konuştuğumuz isimlerini vermek istemeyen diğer dükkan sahipleri de, zabıta ekiplerinin seyyar satıcılara göz yumduklarını, bundan cesaret alan diğer satıcıların da meydana gelerek iş yaptıklarını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!