Seyrantepe’de Mozart tınıları

Güncelleme Tarihi:

Seyrantepe’de Mozart tınıları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Adı Nükte Uğurel. 35 yıllık piyanist. Tını Oda Müziği Topluluğu'nun kurucusu, 10 seneyi aşkın bir süredir senfoni ve opera orkestrası üyelerinden oluşan bir toplulukla çalışıyor. Nükte Hanım ayrıca Seyrantepe'de Kemal Halil Tanır İlköğretim Okulu'nda bir yıldır gönüllü olarak ders veriyor.

Herşey bir şaka ile başladı. Arkadaşı ona ‘‘sana bir piyano alsam Seyrantepe'de bir okula piyano dersi vermeye gider misin?’’ diye sordu. Piyanistin ‘‘evet’’ cevabından tam bir hafta sonra piyano okula geldi, o gün piyanist de oradaydı. Okuldan 10 öğrenciye ders verilecekti, ama o gün 40 öğrenci piyano odasının kapısına birikti.

Piyano iki kat yukarıda bir odaya atılmıştı. Çocuklar kapıyı zorlayarak girdiler odaya. Sonra bir kızak yapıldı, piyano iki kat aşağıya indirildi.

‘‘Okula bir girdim, bir daha çıkamadım. Olağanüstü kabiliyetli çocuklar bunlar’’ diyor şimdi ilk ve ortakokuldan 35 öğrencisi olan 35 yıllık piyanist Nükte Uğurel. Öğrenciler azimli. Öğretmenlerinin gelmediği günlerde bilen bilmeyene öğretiyor. Şimdi ortaokulda okuyan bir öğrencisi Mozart'tan parçalar çalabiliyor.

Müzisyen çocuklar bugüne dek iki resital verdi. Ortaköy Kültür Merkezi'nde ve kendi okullarında... Geçtiğimiz çarşamba günü de Kağıthane'de Ferit Aysan Çağdaş Yaşam İlköğretim Okulu'nda turneye gitti bu küçük ve yetenekli parmaklar.

Gözyaşları arasında

1998-1999 eğitim öğretim yılı sonunda, Ferit Aysan'da Fen-Bilgisayar ve Kütüphane bölümlerinin açılışı dolayısıyla yapılan kutlamaya 4, 5 ve 6. sınıftan beşi erkek 11'i kız 17 çocuk katıldı. Öğretmenleri onları tek tek kendi elleriyle giydirdi. Kız öğrencilerinin saçlarını taradı, tokalarını taktı.

Didem, Gonca, Lokman, Gökhan, Behiye, Tuğba ve diğerleri... Çağdaş, İstiklal Marşı'nı piyanoda çalıp ardından kendi bestesine geçerken öteki öğrenciler bir an evvel piyanonun başına oturup parçalarını çalmak için sabırsızca bekliyor.

İçlerinden yedisi piyanonun başına geçip altı ayda öğrendikleri Beyer, Schomoll, Thomson, Martin'den parçalar ve kendi bestelerini çaldı. Behiye doğaçlama dansetti. Tuğba nefis resitalini sundu. Plastik ayran kutularından ritm çalgılar da yapmış bu çocukların piyano resitalini dinleyen konuklar arasında gözyaşlarını tutumayanlar vardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!