Seyfe Gölü'nde kuraklık tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Seyfe Gölünde kuraklık tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2006 10:15

Doğa ve Çevre Derneği Genel Başkanı ve eski Milli Parklar Genel Müdürü Nevzat Ceylan, 207 kuş türünün barındığı, kuşların cıvıltılarının yakınlandığı Kırşehir Seyfe Gölü'nün, son 3-4 yıldaki kuraklık yüzünden çöl sahası haline geldiğini söyledi.

Ceylan, 207 kuş türünün barındığı Seyfe Gölü'nün son yıllarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, yetkililerin konuya duyarlı davranmaları gerektiğini kaydetti. Sulak alanların, Türkiye'nin en önemli doğal varlıklarının başında geldiğine dikkati çeken Ceylan, kuraklıkların o bölgedeki doğal dengeyi bozduğunu vurguladı.

Sulak alanlardaki kuraklığın tehlikeli boyutlara ulaştığına vurgu yapan Ceylan, şöyle konuştu: “Son yıllarda, özellikle bu yıl büyük göllerimiz kurutuldu. Akşehir, Beyşehir gölleri, Ereğli Sazlıkları bir bir ortadan kaldırıldı. Türkiye'de 3 Van Gölü büyüklüğündeki sulak alanlarımız kurutulmuş bulunuyor. Seyfe Gölü de önemli kuş göç yolları üzerinde bulunan bir bölge. 207 kuş türünün barındığı, kuşların cıvıltılarının yakınlandığı Seyfe Gölü, son 3-4 yıldaki kuraklık yüzünden çöl sahası haline geldi. Bunun sebebi, yanlış sulama ve yanlış tarım arazisi kullanmaktan kaynaklandı. Seyfe Gölü, 25 bin hektarlık alanı kaplıyordu. Bu saha bugün 7-8 bin hektara düştü. Daha önce burada konaklayan kuşların artık gelmediğini görüyoruz. Tedbir alınmazsa, yanlış uygulamaların üstüne gidilmezse, bölgeye kuşların hiç uğramadığını göreceğiz. Asıl çevre felaketi o zaman başlayacaktır. Dengenin bozulmasıyla beraber burasını sivrisinekler, karaksinekler, yılanlar, çıyanlar, fareler istila edecektir.”

Göl çevresinde yaşayan insanların bu tehlikeyi fark ettiklerini gözlemlediğini belirten Ceylan, şunları söyledi: “Geçmişte bu bölgenin tarım arazisine kazandırılması için mücadele edenler, burasının kurutulmasından vaz geçilmesi, tekrar sulak alan haline getirilmesi konusunda hemfikirler. DSİ yetkilileri, drenaj kanalı projesini yeniden gözden geçirmeli, kanalları kapatmalı. Yanlış sulamadan vaz geçilmeli. RAMSAR sözleşmesi kapsamına giren, SİT alanı olan bu bölgenin, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çok iyi korunması gerekiyor.”

Seyfe Gölü Ekoloji ve Tabiatı Koruma Tanıtma Derneği Başkanı Ömer Çetiner de, göl yatağının bir tepsi konumunda olduğu için drenaj kanallarının açılmasıyla gölün suyunun kanallara aktığını söyledi.

Yetkililerden, kanaldaki suyu göle yeniden akıtmalarını isteyen Çetiner, ”Göl kuruduğunda yüzeyde biriken tuz, rüzgarla tarım alanlarına yayılıyor ve ürünler bu durumdan olumsuz etkiliyor. Son dönemlerde bölgedeki hububat ekili alanlarda bu sorun kendini gösterdi” dedi.

Kırşehir Çevre ve Orman Müdürü Reşat Karaca ise Valilik bünyesinde, Yerel Sulak Alanlar Komisyonu oluşturulduğunu belirterek, “Komisyonun aldığı kararla tarım alanları için yer altından su çeken pompalar kapatıldı. Seyfe Gölü için su, elzem bir konu. Ancak son 3 yıldır bu çevrede anız yangınları görülmekte. Anız yangını sonucu kuşların kuluçkaya yattıkları doğal ortamları yok oluyor. Vatandaşlarımız bu konuda daha duyarlı davranmalı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!