Güncelleme Tarihi:
Ramazan ayının bitmesinin ardından tutulan Şevval orucu için vatandaşlar Şevval orucu ne zaman tutulur ve Şevval orucu nasıl tutulur? sorusunun yanıtını arıyorlar. Şevval orucuyla ilgili tüm bilgileri haberimizin içinde derledik. Şevval orucu tutmak isteyen vatandaşlar için önemli ayrıntılar.
ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Şevval orucu, Ramazan'ın ardından tutulması tavsiye edilen bir oruçtur. Farz olmayan bir ibadet olan Şevval orucu, Ramazan ayından sonra tutulmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmuştur.
Yani Müslüman vatandaşlar, Ramazan ayının ardından gelen 30 günlük Şevval ayı içerisinde herhangi bir 6 gün oruç tutabilir. Böylelikle Hz. Muhammed'in buyurduğu gibi sanki bütün yıl oruç tutmuş gibi olur.
Ramazan ayının ardından içerisine girilen Şevval ayında tutulan Şevval orucu, 6 gün sürmektedir. Şevval orucunu Ramazan Bayramı'nda tutmak haramdır. Şevval orucu, tıpkı Ramazan ayında tutulan oruç gibidir. İmsak vaktinde oruç başlar ve akşam ezanında oruç bozulur.
ŞEVVAL ORUCUNUN HÜKMÜ NEDİR?
Ramazan ayından sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Muhammed (S.A.V), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur" (Müslim, Sıyam, 24; Tirmizî, Savm, 53) buyurarak Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmiştir.
Bu oruç art arda tutulabileceği gibi, ara verilerek de tutulabilir.
ŞEVVAL ORUCU NİYE ÖNEMLİ?
Peygamber Efendimiz, 11 Ayın sultanı rahmet ayı Ramazan'da tutulan oruçlarla birlikte Şevval ayında tutulacak günlük oruçla bütün bit yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanılacağını belirtiyor. Bu bütün yıla Ramazan Bayramı'ın ilk günü ve Kurban Bayramı'nın dört günü dahil değildir, çünkü bu günlerde oruçlu olmak haramdır.