Şevket Eygi'ye 1 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Şevket Eygiye 1 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2006 17:38

Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, bir yazısında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Mehmet Şevket Eygi ile avukatı Ali Cahit Polat katıldı. Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Suat Baki Başkan, Milli Gazete'nin 20 Mart 2005 tarihli sayısının 3. sayfasında Mehmet Şevket Eygi'nin “Takvimden Yapraklar” adlı köşesinde “Gayret ve Hamiyet Kalmadı” başlıklı bir yazı yayınlandığını kaydetti.

Yazıda “din ve mezhep farklılığına dayanarak halkın kin ve düşmanlığa alenen tahrik edildiği” iddiasıyla sanık hakkında kamu davası açıldığını hatırlatan Savcı Başkan, Eygi'nin yazının ana temasının kendisinin de dahil olduğu bir kesime yönelik özeleştiri niteliğinde bulunduğu yönünde savunma yaptığını kaydetti.

Yazının bütün olarak içeriği, kullanılan terim ve ifadelerin niteliği gözönüne alındığında “halkın bir kısmını yasal çerçeve içinde tepki göstermeye yönlendirme niteliğinde bulunduğunu” belirten Savcı Başkan, yazıda kin ve düşmanlığa tahrik edici, kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlike unsuru taşıyacak ifadelere yer verilmediğini bildirdi.

Bu nedenle yazının amaç ve içerik olarak basın hürriyeti kapsamında düşünce ve görüş açıklama özgürlüğünün kullanılması niteliğinde bulunduğunu belirten Savcı Başkan, suçun yasal unsurları oluşmadığından Eygi'nin beraatine karar verilmesini talep etti.

Eygi'nin avukatı Polat da, savcının görüşüne katıldığını belirterek, müvekkilinin beraatini talep etti. Esas hakkındaki savunması sorulan Eygi de, beraatine karar verilmesini istedi. Dava konusu yazının “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği”nin anlaşıldığını belirten Hakim Rüveyde Kaner, Mehmet Şevket Eygi'yi, yeni TCK'nın 216. maddesinin 1. fıkrası uyarınca, suçun işleniş şekli, suç konusunun önemi ve sanığın amacını dikkate alarak 1 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Hakim Kaner, sanığın geçmişine göre cezasının ertelenmesi halinde ileride bir daha suç işlemeyeceğine dair mahkemede olumlu kanaat oluşmadığından cezanın ertelenmesine yer olmadığına hükmetti. Eygi'nin avukatı Polat, kararı temyiz edeceklerini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!