<B> Bülent OVACIK-Asım GÜNEŞ</B>
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2002 13:09
Şenlikköy'deki Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu'nun ilk öğrencileri, mesleğe atıldıktan sonra görev yapacakları karakollarda ‘polise yakışır şekilde davranmayı’, ‘Sevgi Karakolu’nda öğreniyorlar. Uygulamalı Karakol’un, sanığı da, tanığı da, polisi de öğrenciler.
Eğitime bu yıl başlayan Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu'nun bahçesinde kurulan 'Sevgi Karakolu' Türkiye'de bir ilk. Uygulamalı dersliğin, gerçek karakoldan farkı, duvarlarının bulunmaması. Bir de, öğrencilerin senaryoları izleyeceği bir anfisinin olması.
Gerisi tam bir karakol. Nezarethanesi, avukat görüşme odası, aynalı teşhis odası (şu anda karakollarda yok), karakol amiri odası, dinlenme bölümü, tuvaleti, arşivi var. Karakol efektleri bile eksik değil. İnce belli bardaklarla çay servisi yapılıyor. Kaşığın bardakla buluşmasıyla çıkan çınlamalar, daktilo tıkırtıları, telsiz anonsları, 'Sevgi Karakolu'nu gerçek bir karakoldan farksız kılıyor.
Sevgi Karakolu'nda, İstabul'un çeşitli semtlerindeki karakollarından alınan dosyalara uygun gerçek senaryolar uygulanıyor. Karakol amiri, polisi, kayıt görevlisi, sanığı, tanığı, müştekisi, hepsi öğrenci. Senaryolar sırasında, 'Lütfen sakinleşin', 'Hoşgeldiniz', 'Beyefendi-hanımefendi', 'Şöyle buyrun', 'Geçmiş olsun', 'Şikayetçi misiniz?', 'Yardımcı olun' sözcüklerini sık sık duyuyorsunuz. Kısacası, yarının polisleri, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün aynası olan karakollarda nasıl davranacaklarını, bire bir uygulayarak öğreniyorlar.
Karakolda, uygulama dersine giren Öğretim Görevlisi Komiser Ramazan Erdoğan, ‘‘Hiçbir karakolda bulunmayan teşhis odasını Sevgi Karakolu'na kurduk. Buradaki nezarethane de, olması gerektiği gibi şeffaf. Kapısı yok, demir parmaklıkları var. Sanığı her zaman görebiliyorsunuz‘‘ diyor.
Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Osman Ülker, Türkiye'de, polis okullarında ilk kez uygulanan 'Sevgi Karakolu'nu bir devrim olarak niteliyor. Geçtiğimiz yıla kadar, üç ile dokuz ay süren kurslarda yetişen polislerin, meslek yüksek okulunda iki yıl eğitim gördükten sonra göreve başlayacaklarını vurguluyor. Öğrenciler ikinci sınıfta, karakollara gönderilerek staj da yapacaklar.
Polis Meslek Yüksek Okulu'nda, öğretmen formasyonundan geçen polislerin yanı sıra, iki profesör, yedi doçent ve doçent yardımcısından oluşan akademisyenler de ders veriyor.