Güncelleme Tarihi:
Adı AKUT kadar duyulmadı GEA'nın. En az onlar kadar yardıma koştular deprem bölgelerine. Felsefeleri canlıyı korumak, doğayla bütünleşmek. Günübirlik değil, kalıcı gönüllülere kapıları her zaman açık.
ENKAZ altına girerek 100'den fazla kişinin yaşama dönmesini sağladılar. Adları ne gazetelerde çokça yer aldı, ne de ekranlara çıktılar. Mitolojideki ‘Toprak Ana'dan adını alan grup, profesyonel bir kurtarma ekibi olma yolunda sessiz sedasız ilerliyor.
GEA Arama, Kurtarma Ekoloji Grubu, 'evrensel' amaçlar taşıyan, felsefi ve kültür hareketi Yeni Yüksektepe Kültür Derneği'ne üye gençlerden oluşuyor. İnşaat mühendisinden, doktora çeşitli meslek gruplarından gençler, felsefeleri gereği, canlıyı korumak, doğayla bütünleşmek için orman yangınlarına karşı biraraya gelmiş.
Adapazarı'nda, arama-kurtarma deneyimini yaşayarak kazanan GEA grubu, 11-15 Eylül tarihlerinde bir eğitim kampı açmış ve Kapadokya'da, İngiliz Rapid grubu tarafından eğtilmiş.
MODERN KURTARMA ARAÇLARI
GEA'nın sağlıkçıların ağırlıkta olduğu 7 kişilik ekibi, Tayvan'daki depremin ardından, Adapazarı'nda birlikte görev yaptıkları Rapid grubu ile bağlantı kurarak felaket bölgesine ulaşmış. 12 Kasım felaketinden sonra yine Düzce'ye gitmişler. GEA ekibi bu kez enkaz altına girerek 5 kişiyi sağ çıkarmış.
Şimdi GEA'nın faaliyet dosyasında, eski Sakarya Valisi Yener Rakıcıoğlu'nun, Tayvan Türkiye Temsilciliği'nin ve Meksika Büyükelçiliği'nin 'Teşekkür' mektupları yer alıyor. GEA'nın enkaz dinleme ve gözleme gereçleri, termal kamera, vibraskop, vibrafon ve videoskopları birkaç gün içinde ellerine ulaşacak. Ama tüm bunları, felaket bölgelerine ulaştıracak bir arazi aracı eksikliğini duyuyorlar.
GEA'cılar, sadece merak veya öğrenme amaçlı değil gerektiğinde, hemen kurtarma çalışmalarında yer alacak gençleri kendi saflarına çağırıyorlar.