Şehriban OĞHAN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 00:00
Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun 12 bin hanede yaptığı ortak araştırma, Türk kadınının genel profilini ortaya koydu.
Araştırma sonuçlarına göre Türk kadını, sessiz, sadık ve vefakár. Türk kadınlarının yüzde 60’ı kocanın aldatmasını boşanma nedeni sayıyor. Yüzde 87’si ise "kadının aldatmasını" boşanma nedeni kabul ediyor.
ARAŞTIRMA, Türk kadınının genel profilinin dışındaki kadınların da ilginç özelliklerini ortaya çıkardı. Örneğin kadınların yüzde 2.2’si "hiçbir tören yapmadan, bir anlamda gelinlik giymeden" evleniyor.
Kadınların yüzde 1.1’i evleneceği erkeğin yakışıklı olmasını istemiyor. Yüzde 9.1’i ise evleneceği erkeğin kendisine aşık olmasını "önemli bir kriter" olarak görmüyor.
SESSİZ VE KÜSKÜN Türk kadınının "sessizliği" eşiyle yaşadığı anlaşmazlıklarda ortaya çıkıyor. Araştırmaya katılan evli erkeklerin yaklaşık yüzde 70’i eşlerinin anlaşmazlık durumunda sessiz kaldığını ifade etti. Kadınların üçte biri de bu anlaşmazlık sonucu kocasına küsüyor.
KOCAMI DÖVERİM Buna karşılık yüzde 3’lük bir kesim ise kocasına sesini yükseltmenin ötesinde fiziksel şiddet uyguluyor. Kadınların yüzde 75’i bu anlaşmazlıkta kocasından azar işitirken, sadece yüzde 8’i dövüldüğünü itiraf ediyor.
ÇOCUK ANNELER Araştırma "çocuk anne"lerin sayısında küçük de olsa azalma olduğunu ortaya çıkardı. Evliliklerin yarısından fazlası 18-24 yaşları arasında gerçekleşiyor. Kadınların üçte biri hálá eşini görücü usulüyle ve ailesinin onayıyla seçiyor.
YAKIŞIKLI OLMASIN Evlenme kriterleri de değişen şartlara ayak uyduruyor. Türk kadını "erkeğin yakışıklılığı"nı evlilik kriterleri arasına sokmuyor. Hatta yüzde 1.1 gibi küçük bir grup, evleneceği erkeğin yakışıklı olmasını dahi istemiyor. Yüzde 10’luk kesimin kocasının kendisine aşık olmasının evlenmek için önemli olmadığını söylemesi.
SADAKAT ÖNEMLİ Ancak, Türk kadını sadakatsizliği affetmiyor. Kadınların yüzde 60’ı "kocanın aldatmasını", yüzde 87’si ise "kadının aldatmasını" boşanma nedeni sayıyor.
EV VE ARACI YOK Araştırmaya göre kadınların adlarına gayrimenkul alınması gibi bir talebi bulunmuyor. Çünkü Türkiye’de bireylerin sahip olduğu müstakil ev ya da apartmanları sadece yüzde 11.5’u kadınlar adına. Kadınların yüzde 80’inin adına ne kayıtlı bir gayrimenkul ne de araç bulunuyor.
OKUYAN KADINLAR Kız çocuklarının yarısına yakınının haftada bir ya da daha sık bir şekilde aile büyüklerini ziyaret etmesi, "Kız çocuk vefalıdır" öngörüsünün hálá sürdüğünü kanıtlıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 56’sının gazete, yüzde 43’ünün de kitap okuduğunu söylemesi ise artık kadınların daha fazla okuduğuna işaret ediyor. Ancak
sinema ve tiyatroya gitme oranı hala yüzde 10’larla sınırlı. Kadınların yüzde 21’inin spor yapıyor olması da kendilerine önem veren kadınların arttığına işaret ediyor.
Çağlayan’da töreye ve her türlü savaşa hayır
ONBİNLERCE kişinin katıldığı mitinglere ev sahipliği yapan Çağlayan Meydanı’nda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mitingi’ne sadece 1500’e yakın kadın katıldı. Perpa önünde toplanan kadınlar, saat 13.00’de yürüyerek alana ulaştı. DTP’lilerin çoğunlukta olduğu mitinge SDP, ÖDP, DİSK, Lambdaistanbul, Feministler, Barış Anneleri İnisiyatifi, DİSK gibi örgütlerin üyeleri katıldı. Barış Anneleri İnisiyatifi adına konuşan Lütfiye Gürbüz de savaşın her türlüsünün en çok anneleri ağlattığını belirtti. Çağlayan’daki mitinge katılanlar arasında bulunan ve eşcinsellerden oluşan 10 kişilik "Lambda İstanbul" grubu, derneklerinin simgesi bayraklarının yanında "Travesti kimliği engellenemez, Cinsel yönelim ayrımcılığı insanlık suçudur" yazılı dövizler de taşıdılar.
Polisin karanfilini eylemciler reddetti8 MART Dünya Kadınlar Günü hafta içine geldiği için, aralarında sendika ve STK’ların bulunduğu 18 grup, dün Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenledikleri mitingle "Dünya Emekçi Kadınlar Günü"nü kutladılar. Yoğun güvenlik önlemleri alınan ve trafiğe kapatılan meydana gelen eylemciler tek tek aranarak miting alanına alındı. Kadın polis memurları eylemcilere karanfil dağıttı. Ancak çoğu eylemci, polis memurlarının uzattığı karanfili reddetti. Çatal kaşıkla, tencere tava çalarak müzik yapan grup, "Kadın erkek el ele mücadeleye", "Şiddete son" sloganları attılar.
Barışı kadınlar yapar konferansıMODA Soroptimist Kulübü’nün Bahçeşehir Üniversitesi ve Kadıköy Belediyesi ile düzenlediği "Barışı Kadınlar Yapar" konferansında konuşan Prof. Dr. Aysel Ekşi, şiddete bağımlılığın "geliştiğine" dikkat çekti. Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Sahnesi’nde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Ekşi, şiddetin "silaha kolay ulaşım, medya ve yeterli aile okul denetimi olmamasından kaynaklanan üç temel risk faktörü" olduğunu söyledi. Prof. Ekşi, RTÜK’ün rakamlarına göre
haber programlarının yüzde 30’unun, dizilerin yüzde 33’ünün şiddet içerdiğini belirterek, "Şiddeti uygulayan bireyin sempatik gösterilmesi şiddeti benimsetiyor. Öldürme olayı rutin bir hale gelince şiddete bağımlılık gelişiyor" dedi.