Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de 6,5 milyon özürlü var. Bunların 378 bini işitme engelli. Yine, bu özürlülerin birçoğu ise genç ve çocuklardan oluşuyor. Ancak, eğitimde özürlülere yönelik çalışmalar hep ihmal edildi. Milli Eğitim Bakanlığı, birçok bakanın değişmesine rağmen bu konuda yıllardır bir aşama kaydedemedi. Hiçbir bakan bu konuda kalıcı ve sağlıklı adımlar atamadı. Ancak, sivil toplum örgütleri ve özel sektör bu konuda devletin bir adım ötesinde ilerliyor. Bunlardan biri de Tuzla'daki 'Rotary 2420.Bölge Vakfı İşitme Engelliler Ana ve İlköğretim Okulu'.
Okulda özel eğitim görmüş öğretmenler, sessiz dünyanın çocuklarına sesli dünyanın kapılarını aralamaya çalışıyor.
Yıllardır ihmal edilen özürlülere yönelik eğitim vermek için çalışmalarına 1982 yılında başlayan İstanbul Rotary Klübü, 1992 yılında Anaokulu'nu açtı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak özel okul statüsünde açılan okulun, Türkiye'nin batılı anlamdaki ilk ve tek işitme engelliler ilköğretim okulu olduğunu söyleyen Rotary 2420. Bölge Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yaman, ‘‘Bu okul, doğal-işitsel-sözel yaklaşım metodu ile eğitim yapan dünyanın sayılı okullarından biridir’’ diyor.
ERKEN BAŞLAMALI
Yalçın Yaman, özel eğitim sisteminin pahalı bir hizmet olduğunu belirterek, ‘‘ Bizim okulumuzda yetişen öğrenciler, modern tekniklerle eğitiliyor’’ diyor. Dünyada işaret dili, total yöntem ve kendi kullandıkları yöntemin eğitim sisteminde yer aldığını söyleyen Yaman, ‘‘Okulumuzda eğitimin ön koşulu erken yaşta eğitime başlamak. Biz kâr için değil, özel eğitimi en iyi metodla vermek için çabalıyoruz’’ diyor.
Okulun yöneticilerinden Battal Çelik, her işitme engellide işitme kalıntısı bulunduğunu belirtiyor. Çelik, ‘‘Bizim yöntemimizin amacı, işitme kalıntısı olan her çocuğu grup ve kişisel eğitim çabalarıyla konuşma dilini kazandırmak. Çevre iletişiminde işaret değil, diğer akranları gibi konuşmasını sağlamak’’ diyor.
5 BİN DOLAR
Okulda hava, kemik, maskeleme ve konuşma testleri yapılıyor, işitme kayıplarını tespit eden odyometre ünitesi bulunuyor. Bu ünite tam teşekkülü hastane ve kliniklerde bulunan merkezlerle aynı özelliğe sahip. Çocuklara işitme cihazları da okul tarafından veriliyor. Kulak kalıp labaratuvarında ise, bu cihazlar üretiliyor. Konu merkezli yaklaşım metodu ile grup dil programları, sanat-oyun aktiviteleri ile çocuklar eğitilirken, rehberlik ve aile eğitim çalışmaları yapılıyor. Okulda çocuğu öğrenim gören aileler, bir süre eğitimden geçirilerek, birlik sağlanıyor. Okulun eğitim ücreti 5 bin dolar. Ancak, maddi durumu yetersiz çocuklara burs veriliyor.
Özürlüye özel eğitim
Tuzla'daki 'Rotary 2420. Bölge Vakfı İşitme Engelliler Ana ve İlköğretim Okulu', 50 bin metrekarelik arazi üzerinde bin metrekarelik kapalı sahaya sahip. Okulda gelişmiş ülkelerdekinin benzerlerine sahip tüm araç gereç ve modern teçhizat bulunuyor. 3.5-4 yaşında, ağır işitsel kaybı bulunan çocuklar anaokulundan başlayarak belli bir eğitim metodu ile eğitiliyor. Okulda 4 özel öğretmen görev yapıyor. 5 sınıfta 43 öğrenci de eğitim görüyor. Yetkililer, gelecekte çocuklara meslek kazandırmak amacıyla meslek lisesi açılması için çalışma içinde bulunduklarını belirtiyorlar.