Seslerini duyurmak için birleştiler: 54 şehirde Engelli Meclisi

Güncelleme Tarihi:

Seslerini duyurmak için birleştiler: 54 şehirde Engelli Meclisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2020 07:00

Türkiye Engelliler Meclisine Doğru projesi ile 54 ilde engelli il meclisi kuruldu. Yerelde çalışan derneklerin ortak bir ses olarak talep ve başarılarını görünür kılmayı amaçlayan proje şimdiye kadar Türkiye 54 ilde 737 engelli örgütünün dahil olduğu büyük bir engelli ağı oluşturdu.

Haberin Devamı

İki yıl önce çalışmalarına başlayan Türkiye Engelliler Meclisine Doğru projesi kapsamında 54 ilde engelli il meclisi kuruldu. Yerelde çalışan engelli derneklerini bir araya getirerek engellilerin sorunlarının bizzat kendilerinin ifade edebileceği bir platform oluşturmayı amaçlayan projeye şimdiye kadar 54 ilde 737 engelli örgütü katıldı.

‘ENGELLİLERİN TALEPLERİNİ VE BAŞARILARINI GÖRÜNÜR KILMAK GEREKİYOR’

Projenin yürütücülerinden Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, Türkiye Engelliler Meclisi’nin kurulma amacını şöyle anlatıyor:
Türkiye Engelliler Meclisi, ülkemizde engelli haklarının iyileştirilmesi için verilen mücadelenin daha kolektif olması ve yerel gündemi gözden kaçırmadan ele alınması amacıyla tasarlanmış bir ağ kurma çalışması. Tüm illerde faaliyet gösteren engelli örgütleri arasında diyalog ve iş birliği kurulması için ortam yaratmak istedik. Engellilik bir insan hakları konusu. Engellilerin taleplerini, başarılarını, kazanımlarını görünür kılmak için çalışmamız gerekiyor.”

Seslerini duyurmak için birleştiler: 54 şehirde Engelli Meclisi

AMAÇ 81 İLDE ENGELLİ MECLİSİ KURMAK

Özsaygı 2000’li yıllarla birlikte Türkiye’de engelli derneklerinin sayısının hızla arttığını ancak nitelikli güç haline gelemediğini söylüyor: “Türkiye’de engelli hareketi önemli kazanımlar elde etmiş olsa da sonrasında dernek sayılarının artışıyla ortak ses çıkarma durumu ortadan kalktı. Her biri kendi alanında önemli işler yapan engelli örgütleri ortak amaca yönelik baskı gücü oluşturmakta yetersiz kalıyordu. Türkiye Engelli Meclisi kurma kararı da bunları tartıştığımız bir çalıştayda ortaya çıktı. Hedefimiz 81 ilin tamamında engelli meclislerinin kurulması.”

‘BU ÇALIŞMAYLA KURUMLAR ENGELLİ GÜNDEMİNDEN HABERDAR OLDU’

Meclislerin kurulma aşamasında uzmanlar illere tek tek giderek yerel gruplarla görüştü, eğitimler verdi. İllerdeki meclislerin kuruluşuna Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinden uzmanlar, üniversitelerin engelli birimleri, belediyeler, barolar, İŞKUR, Diyanet gibi kurumlar da dahil oldu. Özsaygı bu kurumların bu sayede yereldeki engelli gündeminden daha çok haberdar olduğunu belirtiyor.

‘İL ENGELLİ MECLİSLERİ ANKARA’DA TOPLANACAK’

“Amacımız il genelinde engellilerin ihtiyaçlarının, sorunlarının ve taleplerinin görünür kılınması, bu konuların ulusal düzeyde yasama ve yürütmenin de gündemine taşınması ve hakların iyileştirilmesi için baskı gücü oluşturulması.” diyen Özsaygı, eğer COVID-19 salgınına bağlı şartlar izin verirse 2020 yılı bitmeden 54 meclisin Ankara’da toplanacağını söylüyor: “İl Engelli Meclislerinin her ilin nüfusuna göre değişen sayıda delegeleri var. Toplamda yüze yakın delege Ankara’da bu yıl ilk kez bir araya gelecek ve Türkiye Engelliler Meclisi’ni oluşturacaklar.”

BAKMADAN GEÇME!