Güncelleme Tarihi:
Server Tanilli kimdir?
1980'den önce Türkiye'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve Devlet tatbiki Güzelsanatlar Yüksekokulu'nda "Uygarlık Tarihi" dersi veriyordu. 7 Nisan 1978'de silahlı saldırıya uğrayıp, belden aşağısı tutmaz oldu. Fransa'ya gidip uzun yıllar Strazburg Üniversitesi'nde çalıştı. 2000 yılında yurda dönüş yaptı ve Cumhuriyet Gazetesi'nde köşe yazıları yayımlanıyor.
1980 sonrasında düşün ortamını ve özellikle de gençliği etkilemiş olan "Uygarlık Tarihi (1973)", "Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş" kitaplarını yazdı. "Uygarlık Tarihi" üniversitelerde ders kitabı olarak okutuldu. Diğer kitapları arasında şunlar sayılabilir: "Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?", "Yüzyılların Gerçeği ve Mirası" (6 cilt), "Candide ya da İyimserlik", "Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş", "Değişimin Diyalektiği ve Devrim", "Dünyayı Değiştiren On Yıl", "Fransız Devriminden Portreler", "Anayasalar ve Siyasal Belgeler", "Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?", "İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi?", "Din ve Politika", "Voltaire ve Aydınlanma". 2006 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.
CEMİL ÇİÇEK'TEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Prof. Dr. Server Tanilli'nin vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.
Çiçek'in mesajı şöyle:
“Değerli bilim adamı Prof. Dr. Server Tanilli'nin vefatından büyük üzüntü duydum. Bilim adamı olarak ülkemize hizmet eden merhum Tanilli'nin unutulmayacağı, düşünce ve fikirleriyle yaşayacağı inancındayım.
Prof. Dr. Server Tanilli'ye Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve okurlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.”
TBMM Başkanı Çiçek, Server Tanilli'nin oğlu Bülent Tanilli'yi de arayarak başsağlığı dileklerini iletti, duyduğu üzüntüyü dile getirdi.