Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 00:00
CNN Türk’te Parametre Programı’na katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Petkim’in yüzde 51’i için verilen 2 milyar 50 milyon dolarlık teklifin beklenenin çok üstünde olduğunu ancak milli menfaatler neyi gerektiriyorsa ona göre karar verileceğini söyledi.
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Petkim’in yüzde 51’i için verilen 2 milyar 50 milyon dolarlık teklifin beklenenin çok üstünde olduğunu ancak milli menfaatler neyi gerektiriyorsa ona göre karar verileceğini söyledi. Bakan Unakıtan, "Biz sermayede milliyete bakmayız, milli menfaatin gereğini yaparız" dedi. Dün sabah CNN Türk’te yayınlanan Parametre adlı programa katılan Bakan Unakıtan, Petkim konusundaki soruları şöyle yanıtladı: "İhalede hiç beklenmedik derecede yüksek bir rakam geldi. Biliyorsunuz Petkim önceden de ihaleye çıkmıştı. Uzan ailesi 605 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti. Şimdiki rakam borsa rakamlarının da üzerinde. Bizim için çok iyi bir rakam. Bu kadar yüksek rakam niye çıktı diye bakarsanız; ihalede son iki teklif sahibinin Azeriler ve Kazaklar olduğunu görürsünüz. İkisi de petrolünü işlemek zorunda olan petrol ülkesi. Azeriler petrolü Bakü-Ceyhan boru hattından indirebiliyor. Kazaklar ise onu yapamıyo. Bu yüzden Kazak petrolleri dünya fiyatının altında satılıyor. Bu nedenle yüksek teklif vermeyi göze aldılar.
ŞİMDİ NE OLACAK: Maliye Bakanı Unakıtan, sürecin "komisyon kararı, sonra Rekabet Kurulu, ondan sonra da Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı" şeklinde işleyeceğini, ihaleye giren girişim grubunun da satın alma işlemi için şirket tüşükkülüne gidecğini anlattı. Unakıtan şöyle devam etti: "Girişim grubu yanına başka bir şirket alır ya da ’mevcut girenlerin hisseleri şu kadar’ der. Onlar ortaya çıkınca da buna bakılır" dedi. Unakıtan, Petkim’i Ermeni sermayesinin aldığına dair
haberler ve iddilar içinde şunları söyledi: "Şimdi; ’Ermeni sermayesinin vermek Türkiye’nin menfaatine uygun düşmez’ deniyor. Türkiye serbest piyasa ekonomisini uyguluyor ve sermayede milliyet aramaz. Ama yine de Türkiye’nin milli menfaatlerine aykırı olabilir mi diye bütün özelleştirmelerde devletin ilgili kurum ve kuruluşlarına bilgi sorar. Bu bilgiler gelir ve değerlendirilir. Yani şunu diyeyim; Türkiye’nin milli menfaatleri neyi gerektiriyorsa Özelleştirme İdaresi onu yapar. Onun dışında bir şey yapmaz. Hatta biz herhangi bir şey yapmadan bile o kuruluşlardan bazen bize yazı gelir. ’Bunlara dikkat edin, bunları şöyle yapın’ diye.
NETLEŞMEDİ AMA KAZAK: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Petkim’e 2 milyar 50 milyon dolar teklif veren girişim grubunun muhtemelen Kazak petrollerini işleyecek bir yapı oluşturacağını söyledi ve "Tam netleşmedi, iyice netleşsin göreceğiz. Anladığım kadarıyla Kazak petrollerinde Türkiye’yi bir üs bir çıkış noktası olarak görüyorlar. Çünkü Türkiye hem pazar hem de geçiş noktası" dedi.
Özelleştirme öyle kolay falan değilMALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, AKP hükümeti döneminde rekor düzeyde özelleştirme yapılmasıyla ilgili olarak da "Özelleştirme aslında öyle kolay bir iş falan değil. Olması için arkasında siyasi idarenin tam olması lazım. Buna yapısal bir reform olarak bakmak ve tam rekabetçi serbest piyasa düzenini hedeflemek lazım. Para ikinci planda kalıyor. Devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarıncaya kadar özelleştirmenin devam etmesi lazım. Yani ’orada şu kadarcık burada bu kadarcık bir şey kaldı diye özelleştirme’ olmaz. İdeali devlet ekonomiden elini ayağını çekecek. Devlet, devletliğini yapsın. Eğitime sağlığa baksın. Hatta oralarda da özel sektör güçlensin" dedi.
Bu aşamada şirket oluşumunu beklerizMALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Petkim ihalesini sonuçlandırmak için "şirket oluşumunun mu beklendiğinin sorulması üzerine de "Evet" dedi. Türkiye’nin özelleştirme yapmak zorunda olduğunu savunan Bakan Unakıtan, "Çünkü; Türkiye için yapısal reformlar çok önemli. Yapısal reformlardan bir tanesi de bu özelleştirmelerdir. Bir memlekette özelleştirme yapılmazsa, serbest piyasa ekonomisine dönüşüm olmaz. O zaman da orada tam rekabetten bahsedemezsiniz, ’yapısal reformlar tamamlanmıştır’ diyemezsiniz" diye konuştu. Unakıtan, hükümetin özelleştirmenin yanında güçlü bir siyasi irade ile durduğunu belirtti. Unakıtan, "Bizim mutfakta devamlı hazırlanıyor bir şeyler. Özelleştirme İdaresi tamamlayınca servise koyuyor. Burada
seçim var; geri al, şu var; geri al olmaz. Öyle özelleştirme olmaz" dedi.
Elektrik dağıtım ihalelerini eksikler nedeniyle durdurdukMALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, hükümetin bazı özelleştirmeleri neden durdurduğunu da şöyle açıkladı: "Onların bir gerekçesi vardı. Elektrikte özelleştirme yapılsaydı sorun çıkabilirdi. Çünkü özellikle kırsal kesimde alt yapıların tamamlanması gerekiyor. Bir şirket şimdi gelip alsa nereden fazla gelir sağlıyorsa oraya bakar. Ötekileri eğer ihmal ederse, Türkiye’de bir sıkıntı meydana gelebilir ve kimse de ’bunu yeni alan adam böyle yaptı’ demez. Fatura hükümete kesilir. Onun için o yatırımları yapmamız lazımdı. Şimdi Tedaş ile 1 milyar YTL’ye yakın yatırım yapıyoruz. Bu konuda diğer ülkelerdeki örneklere de baktık. Şimdi diyelim ki Ankara bölgesini özelleştiriyoruz. O zaman diyeceğiz ki ’şu kadar zamanda şu yatırımı yapacaksın. Uymazsan cezalar da şunlar"
Teröre karşı her türlü mücadeleye kaynak varMALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, terörle mücadelenin mali yük getirip getirmediğine ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı: "Ben terörle mücadele yüksek kurulu üyesiyim. Maliye Bakanı’nın burada işi var? Tabii ki ben askeri strateji önerecek değilim. Ben; terörle mücadelede ortaya çıkacak ihtiyaçları gidermek için kararı veririm. Yani ’terörle mücadelede mali sıkıntı olmasın’ diye oradayım. Bütçemiz çok iyi, yani devletimiz kuvvetli. Bunun üstesinden gelebilecek kaynaklara sahibiz. Karşılayabiliyoruz da. "
Diyarbakırlılar aklını kullansa yatırım gelirMALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, güvenlik sorunu nedeniyle Diyarbakır başta olmak üzere Doğu ve Güneydou Anadolu’ya özel sektör yatırımlarının gitmemesi konusunda da şunları söyledi: "Ben Diyarbakır’a gittim. Valiyle birlikte bir yere gittik. Sonradan Belediye Başkanı da geldi. Başkan bana ’İşte bunlar Almanya’dan geldiler ve yatırım yapmak istiyorlar’ dedi. Ben de ona; ’Yahu kusura bakmayın, aklınızı kullanmıyorsunuz. Yani böyle bir iş yapıyorsunuz, ondan sonra da neticelerini bilmeden yatırımcı getiriyorsunuz." dedim.