Güncelleme Tarihi:
Yurtdışında devlet tarafından yüksek lisans yaptırılarak öğretim görevlisi kadrosuna alınanlar arasında şeriatçı örgütlenmenin artması YÖK'ü harekete geçirdi. Yurtdışı Lisansüstü Sınavı (YSL) kaldırıldı ve yeni bir doktora modeli oluşturuldu.
Devlet bursuyla yüksek lisans yapmak için yurtdışına gidenler arasında aşırı dinci, bölücü örgütlenme içine girenlerin artması üzerine, YÖK'ün şeriat yanlılarının üniversite öğretim üyesi olmasının önüne ‘mülakat duvarı’ çekmeyi planladığı öğrenildi. Öğretim üyesi seçiminde, kadrolaşmanın önünü açan ‘kişisel tercihler’ etken olmaktan çıkarılacak.
Bu çerçevede, yurtdışına burslu gönderilecekleri belirlemede ÖSYM'nin merkezi yaptığı Yurtdışı Lisansüstü Sınavı (YLS) kaldırıldı. Yerine, uygun başvuru koşuluyla ‘sözlü sınav’ konuldu. YÖK'ün yeni doktora modeli şöyle işleyecek:
CEZA ALANA YURTDIŞI YOK
Üniversite öğrenimleri sırasında kınamadan daha ağır disiplin cezası alanlarla, devlet memurluğuna atanmada aranan şartları taşımayanların başvuruları kabul edilmeyecek. Lisans derecesine sahip olan veya bu yıl 31 Temmuz'a kadar mezun olacaklarda 25, yüksek lisans sahiplerinin de 27 yaşını aşmamaları gerekecek.
TOEFL'DAN EN AZ 550
Lisans öğrenimleri sırasında dönem kaybedenlerin başvuruları kabul edilmeyecek. Yine ABD'de doktora için TOEFL'dan en az 550, İngiltere için IELTS'den en az 6 almak ön koşul olacak. Diğer diller için ise ilgili ülkenin kültür merkezi veya eşdeğer kuruluşundan onaylı, dil bilgisini gösterir belge gerekecek.
ÇAĞRI 27 MAYIS'A KADAR
Başvuruları uygun görülenlere, sözlü sınav için en geç 27 Mayıs'a kadar çağrı yapılacak. Yurtdışına gitmek isteyen adaylar, öğrenim gördükleri okuldaki öğretim üyelerinden en az 2 referans mektubunun yanı sıra lisans öğrenimlerine ilişkin not çizelgesi, yabancı dil belgesi ve uluslararası sınav sonuçlarını da teslim edecekler.
AKSEPTANS KOŞULU
Yurtdışına gidecek adayların, ‘kesin kabul belgesi’ni de kendileri bulmaları gerekecek. Akseptans (Acceptance) belgesinde, adayın hangi programa hangi düzeyde kabul edildiği, kabul edilme koşulları ve eğitim ücreti de yer alacak.
YURTİÇİNE ÇİFTE SINAV
YÖK yurtiçi programını yeniden düzenledi ve araştırma görevlisi seçme işini üniversitelerin elinden aldı. Lisansüstü eğitim programına katılacak, ÖSYM'nin yapacağı merkezi sınava girecek. Öğretim üyesi olmak isteyenler ise ayrıca mülakatla seçilecek.
GENÇ AKADEMİSYENLER
Nitelikli adaylar için yaş ve not ortalaması, yabancı dil bilgisi ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES) puanı esas alınacak. Yeni programla birlikte genç akademisyenler dönemi başlayacak. Master programına 25, doktora programına da 27 yaşın üstündekilerin başvurusu alınmayacak.
BAŞARI İLK ŞART
Master programına başvuru için diploma notunun 4 üzerinden en az 2.50, 100 üzerinden en az 65 olması gerekecek. Doktorada da aynı diploma notu ya da master programından en az 3.40 veya 75 genel not ortalamasıyla mezuniyet şartı aranacak. Başvuru için Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES) puanının da en az 55 olması gerekecek.
YABANCI DİL ÖNEMLİ
İki aşamalı elemeyi geçenlerden, lisansüstü eğitime başlamadan önce Kamu Personeli Dil Sınavı'ndan (KPDS) en az 60 aldıklarını gösteren belge istenecek. KPDS koşulunu sağlayamayanlar bir yıl hazırlık okuluna alınacak.
YETİŞTİRME ÜSLERİ DE ADK'DAN
Öğretim üyesi yetiştirilmesinde üs olacak bölümler de YÖK Akademik değerlendirme Kurulu (ADK) belirleyecek.