Seramikten dostluk köprüsü

Güncelleme Tarihi:

Seramikten dostluk köprüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

10 Türk ve 10 Yunanlı seramik sanatçısı Midilli Adası'nın dededen toruna süregelen geleneksel çömlekçiliğiyle ünlü Mantamados kasabasında düzenlenen sempozyumda buluştu. Midilli Adası gemiyle Ayvalık'a 1.5 saat yakınlıkta, 40 çömlekçi atölyesiyle kırmızı çamurunu iyi değerlendiren dost bir ada. Midilli Belediyesi'nin Yunan Güzel Sanatlar Odası'nın ortak girişimi ve Ege Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleşen bu sempozyum aslında çok amaçlı: Değişik teknik, bazen de değişik malzeme kullanan seramik sanatçısının birbirini tamamladığı ortam yaratmak, zanaat ve sanatın ayrılmazlığını vurgulamak, denizin iki yakasını paylaşan sanatçıların birarada ürettiği işlerin sergilendikten sonra açılacak Seramik Müzesi'ne bırakılmasıyla bir dostluk köprüsü başlatmak.

Seramik sanatının çok yönlülüğüne ve sınır tanımazlığına uygun düşen bu girişim beklentilerin çok üstünde sonuçlar verdi. Çalışma yeri, onarılarak Kültür Merkezi'ne dönüşen, makineleri İzmir yapımı eski bir zeytinyağı fabrikasıydı. Sanatçılar, taş yapısı sayesinde serin olan iç mekanda 14 gün boyunca kırmızı ve beyaz çamuru kendilerine özgü teknik ve yorumla biçimlendirdiler.

Çalışırken bir Türkçe, bir Rumca şarkı ve türküler, bir Hacıdakis bir Ruhi Su dinleniyordu. Mantamado halkı bu çalışmayla yakından ilgilendi, sorular sordu. Taksiadis Kilisesi rahibi, annesiyle yaşadığı bir Anadolu köyünden dostluk anılarını anlattı ve hatırladığı ‘‘Bir Allah’’ sözcüğünü tekrarlayıp durdu. Yaşlı bir kasabalı ‘‘Türk ve Yunan Nazi Alman'a karşı beraber olduk’’ dedi dostluğu vurgulamak için.

Çalışma akşam sekize kadar sürüyor, hemen ardından herkesin kendini, işlerini tanıttığı dia gösterisi başlıyordu. Son iki gece geleneksel çömlekçilikle ilgili konferanslara ayrıldı. Türkiye'den Sevim Çizer Karacasu çömlekçiliğini, pişirme yöntemlerini, Yunanlılar da Mantamado geleneksel çömlekçiliği fırınları ve kullanım biçimlerini anlattı. Son gün ilkokul çocukları kültür merkezi avlusunda toplandı ve ellerine sanatçılardan artan kırmızı ve beyaz çamur verildi, elle biçimlendirme yöntemleri öğretilerek onların da seramiğe katılımları sağlandı.

Daha sonra çalışma mekanı sergi mekanına dönüştürüldü. Serginin açılışına katılmak üzere Atina'dan gelen Ege Bakanı'nın ve beş siyasi partinin temsilcisi, Güzel Sanatlar Odası Genel Sekreteri ve gazeteciler sanatçılarla ayrı ayrı ilgilendiler. Tavernada devam eden sohbet türkü ve halk danslarıyla sabaha kadar sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!