Sepetçiler Kasrı'ndaki yıkım durduruldu

Güncelleme Tarihi:

Sepetçiler Kasrındaki yıkım durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Eminönü Belediyesi'nin, tarihi Sepetçiler Kasrı'nda yapacağı yıkıma dakikalar kala, idare mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı çıkaran Eminönü Hizmet Vakfı, yıkımı durdurdu. Belediye, tarihi yapıda kaçak ilaveler bulunduğu için mahkemeden yıkım kararı almıştı.

Eminönü Belediyesi yıkım ekipleri dün tarihi Sepetçiler Kasrı'ndaydı. Kaçak yapılar bulunduğu gerekçesiyle yıkım için kasra giden ekipler, tarihi yapıda kiracı olarak faaliyet gösteren Eminönü Hizmet Vakfı'nın 4. İdare Mahkemesi'nden son anda çıkarttığı yürütmeyi durdurma kararıyla geri çekildi.

Yıkım, telafisi mümkün olmayan zarar doğuracağı gerekçesiyle bilirkişi raporu hazırlanana kadar durduruldu. Belediyenin kaçak olduğu için yıkmak istediği yerler arasında tören yeri olarak kullanılan kapalı bir camekan, kasra bitişik olarak yapılmış bir mutfak binası, camekanla mutfak arasında bir tünel ve kalorifer dairesi görevi gören ek bir yapı var.

İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Şubat 2000'de aldığı kararında belediyeye yasal işlem yapma isteminde bulunmuştu:

‘‘.. bu alanda herhangi bir yapılaşma olamayacağına ve ...(camekan ve diğer ilaveler) tüm kaçak yapılar için yasal işlem yapılmasına karar verildi’’

Eski belediye başkanı Ahmet Çetinsaya'nın başında bulunduğu Eminönü Hizmet Vakfı tarafından tarihi binada yapılan tadilatın izinsiz olduğunu belirten belediye yetkilileri, burada bulunan ve Celal Çapa tarafından işletilen Hammam adlı eğlence yerinin de yine usulsüz olarak işletildiğini ve mühürleneceğini söylüyor.

Yaklaşık on yıldır Basın Yayın İl Müdürlüğü ve Uluslararası Basın Merkezi olarak kullanılmaya başlanan yapı aslında Hazine'ye ait. 26 bağımsız bölümden oluşan yapının üç bölümü 1998'de Eminönü Hizmet Vakfı tarafından kiralandı. Kiralamanın ardından burada girişilen restorasyon için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay alınması gerekiyordu. Çünkü kasır, 1953'te 1. dereceden tarihi eser olarak tescil edildi ve buna uygun bir rölövesi hazırlandı. Yapılacak her müdahalenin bu rölöveye uygun ve kuruldan onaylı olması gerekli.

Hammam ruhsatsız

Göreve geldiklerinden bu yana Sepetçiler Kasrı'nda yapılanlarla ilgili olarak defalarca müdahale ve yıkım kararı aldıklarını belirten Eminönü Belediyesi yetkilileri bu konuda süren 10 ayrı dava olduğunu söylüyor.

Yıkım kararının kamuoyunda yanlış anlaşıldığını ve burada kiracı olarak faaliyet gösteren Hammam adlı işletmeyle bir ilgisi olmadığını belirten yetkililer, ‘‘sözkonusu eğlence yerinin de ruhsat sorunu var’’ diyor.

‘‘Bu eğlence yerinin vergi levhası Celal Çapa adına. Ancak ibraz edilen turizm belgesi Eminönü Hizmet Vakfı adına alınmış. Bu önemli bir usulsüzlük. Ya vergi levhasının da vakfın adına olması ya da turizm belgesinin de Celal Çapa adına olması gerekir. Oysa Celal Çapa vakfın kiracısı. Şu aşamada burası ruhsatsız olarak nitelenebilir. Bu konuda Turizm ve Maliye bakanlıklarına yaptığımız başvuruların yanıtlarını bekliyoruz. Mühürleme için gelecek cevabı bekliyoruz.’’

Belediye yetkilileri Mesut Yılmaz'ın başbakanlığında Hazine'den sadece üç bölüm için yapılan kiralamanın amacını aştığını, vakfın büyük ölçüde binaya yaygınlaştığını da sözlerine ekliyor.

Saçımdan bir tüy eksilmez

Belediyenin yıkım kararı konusunda bir açıklama yapan eski başkan Ahmet Çetinsaya ise yürütülen bu politikanın tamamen siyasi olduğu kanısında. ‘‘Burası kendi malım değil, oyun kamuya ait bir mal üzerinde oynanıyor, bana kişisel olarak bir zarar gelmez’’ diyen Çetinsaya yöneltilen iddiaları da yalanlıyor:

‘‘Kiraladığımız alanın dışına taşmamız mümkün değil. Aynı zamanda Devlet Demiryolları'ndan da bir alan kiraladık. Herhalde bunu kastediyor olmalılar. İddia edildiği gibi Hammam'ın da bir ruhsat sorunu yoktur. Burası İçişleri Bakanı Saadettin Tantan tarafından görevlendirilen bir müfettiş tarafından incelendi ve ruhsat sorunu olmadığı rapor edildi. Ortada dönen, sonradan güdümlü bir müfettişin yarattığı bir polemik. Kasır etrafında kaçak olduğu söylenen yerler bizden önce yapılmış, biz sadece onardık. Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu ille de kaçak yıkmak istiyorsa ben ona kendi döneminde yapılmış yıkılacak yerleri göstereyim. Ama kasır için bu yıkım kararı tazminat davası konusudur ve başkan bunun altında kalır. Ülkenin her işi bitmiş de bununla mı uğraşıyorlar?’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!