Tahsin ÜLKER/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2007 01:28
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 85'inci yıldönümü anısına düzenlenen ‘5 Ocak Kurtuluş Bayramı Repesiyonu'na katıldı. Bakan Şener, kurtuluş günlerinin, görev insanının topyekun ayağa kalktığı, özgürlüğünü ve geleceğini talep ettiği günler olduğunu belirterek, “Bağımsızlık mücadeleleri, ekonomik bağımsızlıkla taçlandırılmazsa, kalıcı olmaz” dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Aytaç Durak'ın ev sahipliğinde Hilton-Sa Oteli'nde düzenlenen resepsiyona, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın yarın gerçekleştirilecek Kalkınma Kurulu toplantısına katılmak üzere kente gelen Bakan Abdüllatif Şener, Adana Valisi Cahit Kıraç, AKP Milletvekilleri Vahit Kirişçi, Ayhan Zeynep Tekin Börü, CHP Milletvekilleri Tacidar Seyhan, Uğur Aksöz, Ziya Yergök, Kemal Sağ, sivil toplum örgütleri temsilcileri, oda başkanları ve davetliler katıldı. Resepsiyonda Bakan Şener, masaları tek tek gezerek, davetlilerin 5 Ocak Kurtuluş Bayramı'nı kutladı.
ATATÜRK'ÜN SÖZLERİNE ATIFTA BULUNDU
Resepsiyonda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Şener, kurtuluş günlerinin, insanların topyekun ayağa kalktığı, özgürlüğünü ve geleceğini talep ettiği günler olduğunu söyledi. Kurtuluş günlerinin Anadolu’da değişik illerde, değişik tarihlerde kutlanan özel günler olduğunu ve ayrı bir önemi bulunduğunu belirten Şener, “Bunu anlamlı görüyorum. Buraya gelişimiz de böyle bir vesileyledir. Eğer bağımsızlık mücadeleleri, ekonomik bağımsızlıkla taçlandırılmazsa, kalıcı olmaz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadeleriyle, bu her zaman böyle bilinmiştir” dedi.
‘VERİMLİ PROJE HAZIRLAYANA AJANS FİNANSMAN TEMİN EDECEK’
Kalkınma Kurulu Toplantısı'nın, Çukurova'nın ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan kalkındırılması için nelerin yapılmasının gerektiğinin geniş bir platformda tartışılıp gözden geçirileceği, planların ve stratejilerin oluşturulacağı bir toplantı olduğunu anlatan Şener, şöyle devam etti:
“Atatürk'ün ifadesiyle, ‘milleti kurtaracak şey, milletin kendi azim ve kararlılığıdır’. Şimdiye kadar kalkınma hep devletçi bir bakış açısıyla görülmüş, yorumlanmıştır. ‘Devlet gelecek, bir yere elini değdirecek ve orası kalkınacak’ gözüyle bakılmış. Biz bunu, tabanın ve toplumun talebi ve dinamizmiyle sağlamayı temel prensip olarak benimsedik. Bu amaç doğrultusunda kalkınma ajanslarıyla ilgili kanunu 2006 yılının ilk aylarında çıkardık ve 26 kalkınma bölgesi oluşturduk. Her birinde bir ajans kurmak suretiyle, bölgedeki potansiyeli harekete geçirmeyi ve kalkınma çabalarına ivme kazandırmayı temel prensip haline getirdik. Ancak ajansların hepsi kurulmadı. Çukurova'nın göç alan ve veren, sosyal açıdan özellikle eğilinmesi, öncelikle ele alınması gereken bir yöre olduğuna inandığımız için ilk kalkınma ajansını Çukurova'da kurduk. Kalkınma ajansları gerçekten önemlidir. Buradaki kamu kuruluşları, belediyeler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelecek ve bölgenin kalkınmasına, Adana ve Mersin'de yaşayan herkes iştirak edecek. Bölgenin kalkınması için bir proje hazırlayana destek oluyoruz. Projelerinizi hazırlayın, ‘Adana ekonomik olarak ayağa kalkar, sosyal kültürel olarak şu proje uygulandığı takdirde, gelişme kaydeder’ deyin, bu projeyi takdim edin, ajans size hibe para verecek. Bugünden itibaren yeni bir kalkınma anlayışıyla, herkesi kalkınmanın bir dinamiği olarak kabul ediyoruz ve Adana'nın kalkınması için çaba harcamaya davet ediyoruz. Bu çabaların da verimli projeler hazırladıkları takdirde, ajans vasıtasıyla finansmanını temin edeceğiz.”