Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2011 00:00
Eski adalet bakanının isyancıların lideri olmasından sonra Kaddafi hiç ummadığı bir ihanetle sarsıldı. Libya liderinin 30 yıllık sağ kolu, Dışişleri Bakanı Musa Kussa İngiltere’ye sığındı.
Kaddafi hakkında “çok değerli” bilgiler vermesi beklenen Kussa başta Lockerbie olmak üzere Libya rejiminin desteklediği öne sürülen pek çok eylemin mimarları arasındaydı. Aynı zamanda Libya’ya yönelik tecridin kalkmasında da başrolü o oynamıştı.
LİBYA Dışişleri Bakanı Musa Kusa’nın taraf değiştirdiği haberleri, otuz yılı aşkın bir kariyerde 180 derecelik bir dönüş oldu. Bakan Kussa’nın 30 Mart tarihinde Kaddafi’nin savaş halindeki hükümetinden kaçarak İngiltere’ye gelmesi ile 1979 yılında Libya liderinin de facto Londra elçisi olması arasında keskin bir tezat var. O dönemde verdiği bir mülakatta, İngiltere’deki Libyalı muhaliflerin öldürülmesini savunan Kussa, bu sözleri üzerine sınırdışı edilmişti. Ateşli bir radikal olan Kussa, daha sonra Kaddafi rejiminin elitleri arasında hızla yükselmişti.
1994 yılında istihbarat servisinin başına getirilen Musa Kussa, bu görevi 2009 yılında bırakıp, Dışişleri Bakanı oldu. Libya’nın en yetkili casusu olarak Kussa’dan istenen uluslararası toplumdan dışlanmış olan ülkesinin tecritini sona erdirmesiydi. Kussa, Lockerbie ve Nijer havayolları saldırılarının mağdurlarına tazminat verilmesi müzakerelerinde kilit bir rol oynamıştı. Şubat ayında başlayan ayaklanma öncesinde bakanın uluslararası düzeyde Libya’yı rehabilite etme girişimleri sonuç vermiş görünüyordu. Avrupa’yla petrol ticaret bağlantıları kurulmuş, Paris ve Roma’nın kapıları Kaddafi’ye açılmıştı.
Libya: Bireylere bağlı değiliz
Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, Kussa’nın İngiltere’ye kaçmasıyla ilgili olarak rejimin “bireylere bağımlı olmadığını” belirtti. Sözcü, Kaddafi ve oğullarının hâlâ ülkede olup olmadığının sorulması üzerine, “Hepimiz buradayız. Sonuna kadar da burada kalacağız. Bu bizim ülkemiz. Her cephede güçlüyüz” diye konuştu. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, halen “güvenli bir yerde” sorguda olan Libyalı kaçağa dokunulmazlık teklifinde bulunulmadığını söyledi.
Libya’da meydan savaşı
NATO, Libya’daki askeri operasyonların komutasını ‘Birleşik Koruyucu’ adı altında ABD’den devralırken isyancılarla Kaddafi güçleri arasındaki savaş kedi-fare oyununa döndü. Düzensiz, hafif silahlı ve kendi aralarında dahi kavgalı olan isyancılar, Kaddafi güçleri karşısında uluslararası koalisyonun desteğine rağmen tutunamıyor. Kilit önemdeki petrol limanı Ras Lanuf ve yakınlardaki Bin Cevad kentinin kontrolünü, başkent Trablus yönünde önemli kazanımlar elde ederek ilerleyen Libyalı isyancılar Kaddafi güçlerinin ilk ciddi saldırısında kamyonetlere binerek kaçmaya çalışırken ilginç görüntüler oluşuyor.