Şempanzeler 5'lendi

Güncelleme Tarihi:

Şempanzeler 5lendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'ye kaçak olarak sokuldukları için, uluslararası sözleşmelere göre el konularak Bayramoğlu Hayvanat Bahçesi'ne yerleştirilen üç yavru şempanzeye, 7 yaşındaki Cina'yı ablalık yapması için gönderdi işadamı Ali Şen. Romeo, Garip ve Kınalı'ya, Antalya'dan bir de kardeş geldi.

Şempanzelerin, Türkiye'de de birer şempanze gibi yaşaması gerektiğini, evlerde oyuncak olamayacaklarını anlayanların sayısı artıyor. Orman ve Çevre Bakanlığı'nın, Uluslararası CITES Sözleşmesi'ne (Türleri Tükenme Tehlikesinde olan Hayvanların Beynelmilel Ticaretine İlişkin Sözleşme) uyarınca, pet shoplar'dan toplayıp, Bayramoğlu Hayvanat Bahçesi'ne emanet ettiği şempanze yavruları Romeo, Garip ve Kınalı'ya yeni arkadaşlar geldi. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün eski başkanı işadamı Ali Şen, Bodrum'daki mini hayvanat bahçesinde özenle büyüttüğü 7 yaşındaki dişi şempanzesi Cina'yı, Bayramoğlu Hayvanat Bahçesi'ne hediye etti. 4 yaşını aştığı için tehlikeli sınıfına giren Cina, yeni yaşam alanına aktarılana kadar geçecek birkaç hafta içinde, yaşamını bir kafes içinde sürdürecek. Şempanze Hareketi'ne bir destek de Antalya'dan geldi. Adının açıklanmasını istemeyen Antalyalı bir aile, kızlarıyla kardeş gibi büyüyen bir yaşındaki Hooke'u, yaşamını uygun koşullarda sürdürmesi için Bayramoğlu Hayvanat Bahçesi'ne emanet etti.

Bayramoğlu Hayvanat Bahçesi'nde, sayıları 5'e yükselen şempazeler için, 350 metrekaresi kapalı, toplam bir dönüm üzerine inşa edilen saray gibi barınak tamamlandı. Yaklaşık 300 milyar liraya malolan, çevresi şempanzelerin rahatlıkla izlenmesine izin verecek özel güvenlik camlarıyla çevrili, yemekhane, mutfak, doğum ve bebek odası bulunan yaşam alanına şempanzeler, önümüzdeki haftalarda salınacak. Yavru şempanzelere aile şefkati sunacak yetişkin bir erkek ve bir dişi şempanzenin, Avrupa'daki hayvanat bahçelerinden temin edilmesi için görüşmeler sürüyor.

Sevimli ama tehlikeli

Bülent OVACIK

Hayvan seviyorsanız, bir şempanze yavrusuna ilk görüşte vurulabilirsiniz.

O mahsun bakışları, afacan çocuklara özgü oyunları, kucağınıza bir bebek gibi sokuluşu, uzattığınız meyveyi alırkenki sevimli arsızlığıyla, sizi kolayca baştan çıkartır.

Bir şempanze yavrusuna gönül vermeden önce, şapkanızı önünüze koyun.

Unutmayın ki o sevimli yavru, 40 yıl boyunca yaşayacak.

4 yaşından sonra başa çıkamayacağınız bir şekilde, kuvvetlenmeye başlayacak.

9 yaşına geldiğinde, ayağa kalktığında boyu 1.70 santime ulaşacak.

Ağırlığı 60-70 kiloyu bulacak.

İstediğini yerine getirmeyince ya da size kızınca, yavruyken yaptığı gibi sadece bağırmayacak.

Şiddet uygulayacak.

Bu şiddet, sizden 6 kat kuvvetli, bir taşı 80 kilometre hızla fırlatabilen bir hayvandan gelecek.

Kaçak olarak yurda sokulan ve hiç bir sağlık kontrolünden geçmeyen bir şempanze yavrusunun, AIDS, sarılık, verem, dizanteri, salmonel, malarya gibi ölümcül hastalıkları bulaştırma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu da asla aklınızdan çıkarmayın.

Papağan kitapçıkları

Geçtiğimiz ay muhabbet kuşları ve kanaryaların bakımıyla ilgili iki broşür çıkaran Witte Molen firması, şimdi de Sultan ve Cennet papağanlarıyla ilgili broşürler hazırladı. Yem alırken yanında ücretsiz olarak verilen broşürlerde, Sultan ve Cennet papağanlarının beslenmesi, üremesi, konuşturulması, bakımı ile ilgili çok önemli bilgilere yer verilmiş.

Kim iyi eğitmendir?

BAŞARILI eğitim nitelikli eğitmenlerce gerçekleşecektir. Peki iyi bir eğitmenin nitelikleri neler olmalıdır?

1. Bir köpek eğitmeni, köpeklerin ırk ve ve gruplarını iyi tanıyıp, öğrenme IQ'larını ezbere bilmelidir.

2. Köpeği eğitecek olan kişi veya hayvanın sahibi, köpeklere karşı sevgi dolu değilse asla başarılı olamayacaktır.

3. Eğitimin temeli ‘‘sabır’’dır. Eğitmen veya köpek sahibi, bir davranışı köpeğe hemen kabul ettiremez. Zaten köpek de bir defada algılayacak zekaya sahip değildir. Bu yüzden eğitmen, sonuç alana kadar sabırlı olmalıdır.

4. Bence en önemli nitelik eğitmendedir. Orta düzeyde bir IQ'su olmayan eğitmenlerin, eğitimde başarılı olabileceklerine inanmıyorum. Köpek eğitmenlerinin, orta dereceden daha yüksek bir zekaya sahip olmaları şarttır. Eğitimi ne kadar yüksek olursa, o düzeyde bir başarı sağlanır.

5. Eğitimli ve zeki olmanın dışında, eğitim sırasında köpeğe istediklerini hem kendi vücut hareketleriyle ve hem de kararlı sesi ile yansıtıp, netice alabilmelidir. Bu nedenle eğitmen, verdiği emir ve düşünceleri ile hareketi, bir beraberlik taşımalıdır. Dengesiz bir eğitmen netice alamaz. Söylediği başka, yaptığı hareket başka olan eğitmenden, köpek birşey anlamaz.

6. Köpek eğitmeni veya sahibi, her zaman köpeğinden diri, güçlü ve istekli görünmeli, köpekten önce yorulmamalıdır.

7. Eğitmen her zaman, problem çözecek bir zekaya sahip olmalıdır. Zaman zaman, bilinen kurallara uymayan davranışlar ve bu davranışlara göre, olasılıklar ortaya çıkar. İşte böyle aşamalarda, eğitimcinin zekice çıkış yolları bulup, inisiyatif kullanması gerekecektir.

8. Eğitmen, güvenilir bir insan olmalıdır. Hem köpek sahibi ve hem de eğitilen köpek, eğitmene güven duymalıdır. Köpek eğiticiye güven duymazsa, bu iş iyi sonuç vermez.

Bütün bunları ölçen bir şablon yok. İyi bir eğitmene ulaşabilmek için, eğitmenlerle uzun uzun konuşup onları iyi tanımalı, köpeğinizi teslim edeceğiniz kişi veya kuruluş hakkında güven oluşmasına dikkat etmelisiniz. Eğer eğitmenin bir yeri, eğitim yapacağı bir mekanı, fatura keseceği bir firması yoksa, iki defa düşünmelisiniz. Kimi nasıl sorumlu tutabilirsiniz. Köpeğinizi, yeri yurdu olmayan eğitmene teslim etmeyin.

Cihan ÖZYAĞMUR / Köpek Eğitmen

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!