Güncelleme Tarihi:
Bakan Aksu, brifing almak üzere geçtiği Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah tarafından karşılandı. İçişleri Bakanı Aksu'ya, emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri, ilçe emniyet müdürleri tarafından asayiş olayları, güvenlik ve diğer konularla ilgili yaklaşık 2.5 saat süreyle brifing verildi. Brifingin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Abdülkadir Aksu, İstanbul'un başta asayiş, güvenlik ve trafik gibi bütün konularıyla ilgili değerlendirme yaptıklarını söyledi.
İnterpol kayıtlarına göre dünyanın birçok ülkesinde işlenen suçlarla Türkiye'nin karşılaştırıldığında, “Ülkemiz gerçekten dünyanın en güvenli ülkesidir” diyen Aksu, şöyle konuştu: “İnterpol kayıtlarına göre büyük kentler yani metropol kentler ve büyük başkentlerle İstanbulumuz mukayese edildiği zaman da yine gerçekten ortaya çıkan tablo, İstanbulumuzun da bu büyük kentler yanında gerçekten güvenli bir kent olduğudur. Ancak biz istiyoruz ki Türkiye'nin incisi olan İstanbulumuz huzur ve güven içinde yaşanan bir kent olsun. Bunun gayreti içerisindeyiz. Arkadaşlarımız çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Birçok alanda gerçekten çok başarılı çalışmalar var. Ben İçişleri Bakanı olarak söylemiyorum. Uluslararası kuruluşlar tarafından da takdir edilen çalışmalar var. Bunların en başında uyuşturucu ile mücadele geliyor. Organize suç örgütleriyle ilgili gerçekten önemli adımlar atıldı. Trafikte bazı sıkıntılarımız var. Ancak bütün bunları biz değerlendirdik arkadaşlarımızla. Birtakım hemen yapılması gereken konuları da tespit ettik.
Bizim daha önceden yapmış olduğumuz çalışmalarla suç analiz projeleri hazırlanmıştı. Suçların daha çok işlendiği bölgeler tespit edilmişti, suçlu profilleri de çıkarılmıştı. Şimdi bu haritalar üzerinde, kapkaç hırsızlık, oto, ev, işyeri hırsızlığı gibi suçlarla ilgili devriye sayısının artırılması, denetimlerin çok daha sıklaştırılması, her kademedeki amir arkadaşımızın daha çok denetim yapmaları konusunu kararlaştırdık.”
113 YENİ MOTOSİKLET ALINACAK
Aksu, suçlarla mücadele konusunda, İstanbul İl Özel İdaresi imkanlarıyla 113 tane motosiklet alınacağını ifade ederek, ”Alınacak motosikletler kısa süre içerisinde hem trafik hem asayiş hizmetlerinde kullanılacak. Oradaki bazı sıkıntılarımızı gidermek için gerçekten önemli bir rahatlık getirecek” dedi. Mala ve şahsa karşı işlenen suçlarda organize suç örgütlerinin ön plana çıktığını da ifade eden Aksu, bu suç türleriyle ilgili daha çok 18 yaş ve altı çocukların kullanıldığını belirtti. Abdülkadir Aksu, bu konuda yeni bir proje çalışmasının başlatıldığını, önümüzdeki günlerde bunun da semeresinin alınacağını bildirdi.
MOBESE'NİN GETİRDİKLERİ
MOBESE'nin açılmasının ardından yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Projenin uygulamaya konulmasının ardından, köprü ve otoyol turnikelerinden geçiş yapan aşağı yukarı 25 milyon aracın plaka taraması yapılmış, 503 tane hırsızlık oto tespit edilmiş, bu otomobiller yakalanıp sahiplerine teslim edilmiş. Şehir içinde muhtelif yerlerdeki kameralarımızdan alınan görüntülerle yine 61 bin 350 aracın plakası incelenmiş, 201 çalıntı otomobil tespit edilerek yakalanıp sahiplerine verilmiştir.
Korsan eser ile mücadelede de MOBESE'den istifade edilmiş, 29 kişi yakalanmış, bu kişilerle birlikte 47 bin adet korsan CD ve DVD yakalanarak adalete teslim edilmiştir. Bunun yanında 11'i izinli açıkhava toplantısı 6'sı korsan gösteri olmak üzere toplam 17 toplumsal olayda, kameralarla 475 aranan kişi tespit edilmiş, yakalanarak adalete teslim edilmiştir. Kameralardan 87 adet asayişe müessir olay tespiti yapılarak ekipler buna göre yönlendirilmiş ve bu olaylara müdahale edilmiştir.”
KAPATILAN KARAKOLLAR YENİDEN AÇILACAK
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, önceki yıllarda İstanbul'daki karakol sayısının 125'ten 72'ye düşürüldüğünü anımsatarak, bu kentteki en küçük karakolun, küçük ve orta büyüklükteki bir şehrin emniyetiyle aynı yoğunluğa sahip olduğunu vurguladı. Vatandaşların bu karakolların yeniden açılmasını talep ettiğini ifade eden Aksu, 13 karakolun yeniden açıldığını söyledi.
Aksu, “Emniyet Müdürlüğü çalışma yapıyor. Personel eksikliğimiz giderilince kaldırılmış olan karakollarımız yeniden açılacak. Birtakım eksiklikler var. En önemlisi de personel eksikliğidir. Henüz 2001 yılındaki polis seviyesine varmış değiliz. Bazı toplumsal olaylarda asayişe müessir olaylarda bütün dünyada kullanılan araç-gereçler var. Onların temini için de gayret ediyoruz. İstanbulumuz, dünyanın en güvenli, en huzurlu bir kenti olacaktır” diye konuştu.
ŞEMDİNLİ'DEKİ OLAY
Bir gazetecinin, “Şemdinli'de yaşanan olaylara ilişkin, münferit olup olmadığına ilişkin değerlendirmeler var. Sizin kanaatiniz nedir?” sorusunu Aksu, şöyle yanıtladı: “Bu olay yargıya intikal etmiş, hazırlık soruşturması henüz bitmemiş bir olay. Adli bakımdan yargı süreci başlatılmıştır. Birkaç savcı arkadaşımız hazırlık soruşturmasını yapıyor. Olayın başından beri valimiz, emniyet müdürümüz, jandarma alay komutanımız ve başsavcımız olay yerindeydiler. Ben 2 mülkiye müfettişi görevlendirdim. İdari soruşturma ve diğer her türlü konuda onlar da işin akla gelen bütün boyutlarını incelemek üzere oradalar. Ayrıca partimiz de, genel başkan yardımcısı başkanlığında 5 kişilik bir milletvekili heyeti gönderdi. Şemdinli'de bayram öncesi patlamadan sonra bayramda oraya gittim. İncelemelerde bulundum ve döner dönmez Emniyet Genel Müdürlüğü'nden genel bir değerlendirme yapmak üzere daire başkanı seviyesinde bir ekip göndermiştim. O ekip de oradaki incelemelerini sürdürüyor.”
Aksu, Şemdinli'deki olayın bu değerlendirmelerin sonucuna göre konuşulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bir gazetecinin, “DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı aradığı ileri sürülen bir polis memurunun açığa alınıp alınmadığı”na ilişkin bir sorusuna da Aksu, “Açığa alınan bir şey yok” yanıtını verdi.
Abdülkadir Aksu, açıklamanın ardından emniyetten ayrıldı.