Şemdinli için bomba karar

Güncelleme Tarihi:

Şemdinli için bomba karar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 08:08

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Şemdinli olaylarıyla ilgili davada sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki kararı “eksik soruşturma” gerekçesiyle bozdu.

Haberin Devamı

“Şemdinli Davası” kapsamında 39 yıl 5’er ay hapis cezasına çarptırılan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile “haber elemanı” Veysel Ateş’in Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde görülen davası bozuldu. Mahkeme, “Terörle mücadele eden bu kişilerin, örgüt üyesi gibi yargılanamayacağına” hükmetti, eksik soruşturma, tanıkların dinlenmemesi, olay yerinde inceleme yapılmaması gibi gerekçelerle davayı bozan Yargıtay, yargılamanın askeri mahkemede görülmesini öngördü.

9 Kasım 2005’de Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, PKK davasının eski hükümlülerinden Seferi Yılmaz’a ait kitapevine 2 el bombası atılması sonucu bir kişi ölmüş, bir kişi de yaralanmıştı.

Mahkeme kararıyla Seferi Yılmaz’ın telefonlarını dinleyen ve kendisine örgüt tarafından gönderilen  bir paketi ele geçirmek için Jandarma İstihbarat görevlileri Yılmaz’ı yakın takip altında tutuyordu.

Haberin Devamı

Hakkari’den görevli olarak Şemdinli’ye giden astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Haber elemanı  Veysel Ateş,  Yılmaz’ın işyerinde patlayan bombalardan sorumlu tutularak otomobillerinin içinde bulunan astsubaylar ve Veysel Ateş’i yakalayıp, eylemin sorumlusu olarak göstermişlerdi.

Silahlarına, araçta bulunan diğer eşyalarına el konulan astsubaylar, örgüt üyeleri tarafından da tartaklanmıştı. İlçede başlayan olaylarda Atatürk büstü sökülmüş, Türk bayrağı da yakılmış, asker ailelerine dönük saldırılarda bulunulmuştu.

Şemdinli olaylarını soruşturmakla görevlendirilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, hazırladığı iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın “Ben o astsubayı tanıyorum. İyi çocuktur. Suçluysa cezasını çeker sözlerini” mahkemeyi etkileme olarak değerlendirmiş, Büyükanıt, bir iş adamının sözlerine dayanarak “çete lideri” gibi gösterilmişti.

İddianameyi hazırlayan Cumhuriyet savcısı Ferhat Sarıkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla meslekten ihraç edilmişti. Mahkeme, astsubaylar ve haber elemanını 39 yıl 5’er ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Van Cumhuriyet savcısı, mahkemenin kararını sanıklar lehine temyiz etti. Olay yerinde inceleme yapılmadığı, tanıkların dinlenmediği gibi gerekçeleri de ortaya koyan temyiz başvurusuna, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da katıldı. Tebliğnamede benzer gerekçeler daha ayrıntılı olarak belirtildi.

Haberin Devamı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 18 aydır tutuklu bulunan astsubaylar ile haber elemanı hakkında kararını verdi. Türkiye’nin en tartışmalı davası dünkü kararla yeni bir boyut kazandı. Mahkeme, astsubaylar ile haber elemanının davasının birleştirilmesini, soruşturmanın eksik yapılması, bilirkişinin dinlenmemesi, gösterilen tanıkların dinlenmemesini de dikkate alarak yeniden görülmesine karar verdi. Mahkeme, aynı zamanda davanın sivil değil, askeri mahkemede görülmesi yolunda karar verdi.

İŞTE ÖNEMLİ SÖZLER

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı, astsubayların bağlı olduğu Hakkari İl Jandarma Komutanlığı ile astsubayların tutuklu bulunduğu Van Askeri Cezaevinde de adeta bayram havası yaşattı. Mahkeme kararında şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Devletin varlığını, bütünlüğünü korumakla görevli askeri personelin, Devletin varlığına ve bütünlüğüne yönelik saldırı yapan örgüt üyesi gibi addedilmesi, hayal gücünün de ötesinde gerçekle bağdaştırılamaz. “

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!