Şemdinli’den suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Şemdinli’den suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2011 00:00

Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, dönemin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, halen Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanı görevini yürüten Tümgeneral Erdal Öztürk ve dönemin Hakkâri İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat hakkında yapılan suç duyurusunu kabul etti. Sanık avukatlarının mahkemenin Hakkâri’de görülmesi isteği ise reddedildi.

Haberin Devamı

HAKKÂRİ’nin Şemdinli İlçesi’nde eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin 9 Kasım 2005’de bombalanması olayı ile ilgili tutuklu astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş’in yargılandığı davada, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bazı komutanlar hakkında yapılan suç duyurusu kabul edildi. Dün Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlayan davanın ilk duruşmasına, daha önce “öldürmek”, “çete kurmak” ve “öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan ve bir süre önce yeniden tutuklanan sanıklar astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş katıldı. 4 sanık avukatı ile bombalanan kitabevinin sahibi Seferi Yılmaz ve 14 müdahil avukat, olayda yaşamını yitiren Mehmet Zahir Korkmaz’ın kardeşi Metin Korkmaz ile eşi Hamide Korkmaz da duruşmada hazır bulundu.

Mahkemeye Van’da devam

Mahkeme heyeti ilk olarak Uyuşmazlık Mah-kemesi’nin kararını okuyup, müdahil avukatlara söz verdi. Müdahil avukatlar adına söz alan Murat Timur, önceki beyanlarını tekrar ettiklerini ve soruşturmanın genişletilmesini istediklerini söyledi. Timur, mahkemeden eski Genelkurmay Başkanı ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile dönemin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, yine dönemin Hakkâri İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat ve halen Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanı görevini yürüten Tümgeneral Erdal Öztürk hakkında Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmasını istedi. Sanıklar suçsuz olduklarını öne sürüp, tahliyelerini istediler. Sanık avukatlarıysa mahkemenin yetkisiz olduğunu, dosyanın Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitmesi gerektiğini söyledi. Mahkeme heyeti müdahil avukatların suç duyurusunda bulunulması istemini kabul etti. Diğer istemleriyse ise geri çevirdi. Duruşma, 18 Ekim’e ertelendi.

‘İyi çocuktur’ demişti

Haberin Devamı

Emekli Orgeneral Büyükanıt, 9 Kasım 2005’te bombalama olayının ardından sanıklarından Astsubay Ali Kaya’yı tanıdığını söylemiş ve “İyi çocuktur” demişti. Hazırladığı iddianame nedeniyle HSYK tarafından meslekten atılan savcı Ferhat Sarıkaya ise iddianamesinde astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile Veysel Ateş hakkında ceza isteminde bulunurken, o dönemdeki yasal kısıtlılık nedeni ile sorumlu komutanlar hakkında hazırlanan dosya ayrılarak işlem yapılması için Genelkurmay’a gönderilmişti.


Ne olmuştu?

? Hakkârİ’nin Şemdinli İlçesi’nde, 9 Kasım 2005’te meydana gelen patlamayla ilgili dava Van 3’üncü Ağır Mahkemesi’nde daha önce de görülmüştü. Mahkeme, 19 Haziran 2006’da sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş’i “öldürmek”, “çete kurmak” ve “öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezasına çarptırmıştı. Sanık avukatlarının, Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007’de tamamlayan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozmuştu. 13 Haziran 2007’de yeniden Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007’deki duruşmasında, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne göndermişti. Van Askeri Mahkemesi de 14 Aralık 2007’deki ilk duruşmada sanıkların tahliyesini kararlaştırmıştı. Askeri Mahkeme 22 Ocak 2010’daki duruşmada, dava dosyasının Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderme kararı almıştı. Müdahil avukatların itirazı üzerine dosya Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gönderilmişti. Uyuşmazlık Mahkemesi ise anayasanın bazı maddelerinde yapılan son değişikliği gözönünde bulundurarak 2 Mayıs 2011’de verdiği kararla, Şemdinli davası dosyasını yeniden Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!