Şemdinli’de tek tanık bulamıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Şemdinli’de tek tanık bulamıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2005 00:00

Şemdinli olaylarıyla ilgili tutuklanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’in avukatlığını emekli yarbay Mehmet Göçmen ile birlikte yürüten Avukat Vedat Gülşen, ‘Bu olayda devlet, devlete karşı. Tutuklama, örgüt hanesine prim olarak geçmiştir’ dedi.

Haberin Devamı

Gülşen, müvekkilleri lehine tanık bulamamaktan yakındı. Devletin hukuk kuralları içinde mücadele ettiği için eli kolu bağlı kaldığını kaydeden Gülşen, şöyle dedi:

‘Örgüt, savaş kurallarını uygulayarak kuralsız bir gerilla taktiği uyguluyor. Devlet kuvvetleri ise hukuk devleti kuralları içinde eli kolu bağlı durumda. Bu mücadelede dengesizlik oluyor. Silahlı Kuvvetler’in de yasal olarak güçlenmesini sağlamak gerekir. Devletimiz hukuk devletidir. Vatan hainlerini cezalandıracak her türlü hukuki tedbir ve işlevsellik mevcuttur, ancak mücadelede eşitsizlik vardır.’

TANIK BULAMIYORUZ

Dava dosyasına ulaşamadıkları bilgi ve belgelerin olduğunu belirten Gülşen, ‘Müvekkillerim lehine bilgi verecek, beyanda bulunacak tanık bulamıyoruz. Bölgedeki vatandaş tepki ve baskılardan korkarak lehimize tanıklık etmiyor. Ancak aleyhimize tanıklık eden, beyan veren bir çok insan ortaya çıkabiliyor. Devlet aleyhinde tanıklık yapılması için vatandaşlara baskı var’ diye konuştu.

KIZILDERİLİ DANSI

Müvekkillerinin tutukluluk halinin kaldırılması için pazartesi günü itiraz dilekçesini vereceklerini de anlatan Gülşen, şunları söyledi: ‘Ayrıca olayın meydana geldiği gün astsubaylara saldıran, devlete ait araca zarar veren, aracın üzerine çıkıp, Kızılderili dansı yapanlar hakkında delil topluyoruz.’

Müvekkillerini cezaevinde ziyaret ettiğini belirten Gülşen, ‘Durumları çok iyi. Mensup oldukları kurumu onurla temsil ediyorlar, adaletin mutlaka tecelli edeceğine, herşeyin açığa çıkacağına inanıyorlar’ dedi.

Şemdinli ve Yüksekova kaymakamları değiştirildi

HAKKÁRİ Valisi Erdoğan Gürbüz’ün Tokat’a atanmasından sonra, Şemdinli ve Yüksekova kaymakamları da değiştirildi. Şemdinli’deki olayların Yüksekova ve Hakkári’ye sıçramasının ardından ilk atama, Hakkári Valisi Erdoğan Gürbüz ile Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu’nun yerlerinin değiştirilmesiyle gerçekleştirildi. Bundan sonra Şemdinli Kaymakamı Mustafa Cihat Feslihan Karabük’ün Ovacık İlçesi’ne atandı. Yerine Eskişehir’in Alpu İlçesi Kaymakamı Alduğ Çağlar getirildi. Yüksekova Kaymakamı Aytaç Akgül ise Muş’un Bulank İlçesi Kaymakamı Uğur Kalkar ile yer değiştirdi. Kaymakamlar henüz ilçelere gelip görevlerine başlamadı. Kaymakam atamaları geçici görevlendirmeyle yapıldı.

Savcılık itirafçının dosyasını istedi

ŞEMDİNLİ’de Umut Kitabevi’ne bomba atmak suçlamasıyla tutuklanan PKK itirafçısı Veysel Ateş’in yargılandığı mahkeme kararını, Van Cumhuriyet Başsavcılığı Diyarbakır’dan istedi. 10 PKK’lı ile birlikte Pişmanlık Yasası’ndan yararlandırılarak 2001 yılında tahliye edilen Ateş hakkındaki mahkeme kararı, Van Başsavcılığı’na gönderildi. Ateş’le ilgili delilleri toplayan Başsavcılık, ayrıca Şırnak’ın Silopi İlçesi Jandarma Komutanlığı’na da yazı yazarak, Ateş’in hangi tarihte Barzani’ye bağlı IKDP güçleri tarafından Habur’da güvenlik güçlerine teslim edildiği, örgütle ilgili verdiği bilgiler, katıldığı operasyonlar hakkında bilgi istedi.

DAVA BAŞKA KENTE ALINABİLİR

2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylardan sonra tutuklanan 2 astsubay, 1 uzman çavuş ve 1 itirafçıyla ilgili iddianamenin hazırlanmasından sonra, davanın kamu güvenliğini tehlikeye düşürebilecek nitelikte olması nedeniyle en az 1000 kilometre uzaklıktaki başka bir kentteki Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilebileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!