Şemdinli’de delil de yok, örgüt de yok

Güncelleme Tarihi:

Şemdinli’de delil de yok, örgüt de yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

Yargıtay, Umut Kitabevi’nde 9 Kasım 2005’te meydana gelen patlamayla ilgili Şemdinli davasında, tutuklu iki astsubay ile PKK itirafçısı Veysel Ateş’e adam öldürme suçundan verilen hapis cezalarını onadı. Yargıtay, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “Örgüt var” kararını ise delil yetersizliğinden bozdu.

Haberin Devamı

ŞEMDİNLİ davasını daha önce usul ve görev yönünden bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi dün oybirliği ile ilginç bir karara imza attı. Yargıtay, delil yetersizliğinden mahkemenin “Örgüt var ama üç sanık dışındaki isimler belli değil” kararını, “Her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı” gerekçesiyle bozdu.

2035’te bırakılacaklar

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanması olayı ile ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş’in adam öldürme-yaralama suçlarından verilen 37 yıllık rekor cezalarını onarken, 2 yıl 10 aylık örgüt üyeliği mahkûmiyetlerini bozdu. Sanıkların adam öldürme-yaralamadan toplam 37 yıllık cezaları kesinleşti. Sanıklar, cezalarının infazı için 23,5 yıl daha cezaevinde kalacak. Bu durumda, Kaya, İldeniz ve Ateş, yaklaşık bir hesapla 2035’te salıverilecekler.

Haberin Devamı

Daire, mahkemenin “ilişkilerin çözülemediğini” iddia ettiği “örgüt” suçlamasıyla ilgili verilen 2 yıl 10 aylık cezayı ise “delil yetersizliğinden” bozduğu için yeniden yargılama yapılacak. Sanıkların, TCK’nın 302/1’deki, “Devletin birliğini ve ülkenin birliğini bozmak” suçundan beraatleri onandı.
Daire gerekçeli kararı ile dosyayı mahkemeye gönderecek. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi davaya üçüncü kez bakacak. Yargılama sırasında, örgüt ile ilgili astsubaylar dışındaki diğer isimleri tespit edemediğini öne süren mahkemenin önünde iki seçenek var. Bunlardan biri, örgütün varlığını ispatlamak için müdahil avukatların talebi doğrultusunda soruşturmayı genişletmek; bir diğeri ise örgüt sözkonusu olmadığından “Bireysel suç” olduğuna karar vermek.

Büyükanıt iddiası

Eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın ilk iddianamesinde örgüt yöneticisi olarak Yaşar Büyükanıt gösterilmişti. Mahkemenin soruşturmayı genişletme kararı alması durumunda Büyükanıt’ın da soruşturma kapsamına alınacağı iddiası gündeme geldi. Ancak sanıkların avukatı Vedat Gülşen Hürriyet’e, olayın Büyükanıt’a uzanmasının mümkün olmayacağını savunarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu bozma kararının ardından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi artık TCK 220. madde kapsamında soruşturmayı genişletemez. Bozma kararına uyarsa, örgüt üyeliğinden beraatlerine karar verir. 1.5 yıl birşey ceza iner. Bozma kararı ışığında artık burada bir çetenin varlığından sözetmek mümkün olmadığı için müdahil vekillerinin Büyükanıt’a kadar varan bir çeteleşmeden dolayı vaki şikayetlerinin önü kapatıldı.

Haberin Devamı

Müvekkillerim şaşırdı

Bu karar dairenin daha önce verdiği kararı yok sayması anlamına da geliyor. Müvekkillerime Yargıtay kararını sabah bildirdim. Çok şaşırdılar ve son derece üzüldüler. Gerekçeli kararı alıp inceledikten sonra bütün yasal yolları sonuna kadar kullanacağız. İç hukuk yolları tükendikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluna da gideceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!