Güncelleme Tarihi:
Esnaf mağdur olduğunu ve en kısa zamanda dükkanların onarılmasını isterken, Şemdinli Belediye Başkan Vekili Emin Sarı, patlamadan sonra belediye olarak proje hazırlattıklarını ancak bu projenin maliyetinden dolayı kabul edilmediğini söyledi.
Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde 1 kasım 2005’te meydana gelen 3 polis, 4 asker ile 23 vatandaşın yaralanmasına neden olan patlamada 67 işyeri harebeye dönmüştü. Patlamanın izleri aradan geçen zamana rağmen halen silinmedi. Vatandaş, bu olaydan kısa süre sonra 9 Kasım 2005 günü Umut Kitapevi’nin bombalanmasının ardından Türkiye gündemine giren Şemdinli’nin artık gündemden düşerek normal hayata başlaması gerektiğini belirtti. Şemdinli çarşısında iş yerleri kullanılmaz hale gelen esnaf ise artık dükkanlarının yapılarak kendilerine teslim edilmesini istiyor. Bombalarla sarsılan Şemdinli İlçesi’ni ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 67 işyerinin hasar gördüğü çarşıda incelemelerde bulunmuş, vatandaşın mağduriyetini en kısa zamanda çözeceklerini söylemişti. Erdoğan’ın bu sözü üzerine harekete geçen Şemdinli Belediyesi, bir proje hazırladı. Ancak proje 3 milyon YTL’lik finansman yüzünden kabul edilmeyince tek çivi bile çakılmadı.
Büyük bölümü yıkılan çarşıdaki dükkanların ayakta duran iskeleti şimdilik araç sahipleri tarafından garaj niyetine kullanılıyor. Belediye Başkan Vekili Emin Sarı, patlamanın ardından belediye tarafından şehrin imarına ve yapısına uygun proje hazırladıklarını, ancak bu projenin maliyetinden dolayı kabul edilmediğini söyledi. Sarı, “Son olarak Bayındırlık Bakanlığı tarafından 1 milyon YTL’ye mal olacak yeni bir proje hazırlanıp ihale edildi. Bu proje kapsamında çalışmaların kısa sürede başlanacağı belirtildi. Ancak bu çalışmaların uzun sürmesi yüzünden esnafımız perişan oldu. Buna rağmen ihalenin yapılması sevindiricidir” dedi.