Şemdin Sakık'a ret

Güncelleme Tarihi:

Şemdin Sakıka ret
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi, PKK'nın iki numaralı ismi Şemdin Sakık'ın Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmak için yaptığı başvuruyu reddetti.

1 ay önce dilekçe verdi

Sakık kardeşlerin yargılandığı davanın Diyarbakır’da dün yapılan dördüncü duruşmasında, mahkeme heyeti Şemdin Sakık'ın 19 Ekim 1998'de ‘Lehime olan yasalardan yararlanmak istiyorum’ diye verdiği dilekçesini değerlendirdi.

Yasa yürürlükte değil

Pişmanlık Yasası'nın yürürlükte olmaması nedeniyle Şemdin Sakık'ın başvurusunu kabul etmeyen mahkeme heyeti, yasa yeniden yürürlüğe girdiği takdirde talebin değerlendirileceğini bildirdi.

Arif Sakık: İlgim yok

Şemdin Sakık'ın sağlık raporu aldığı için katılmadığı duruşmaya, kardeşi Arif Sakık ilk kez kravat ve ceketle geldi. Sakık, kendisine yöneltilen eylemlerle ilgisi olmadığını söyledi. Duruşma, 9 Aralık 1998 tarihine ertelendi.

Diyarbakır DGM'de kardeşi Arif Sakık ile birlikte idam cezası istemiyle yargılanan PKK'nın iki numaralı ismi Şemdin Sakık'ın Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmak için yaptığı başvuru, yasa yürürlükte olmadığı için kabul edilmedi.

Diyarbakır 1 nolu DGM'de Şemdin Sakık ve Arif Sakık'ın yargılanmasına devam edildi. Şemdin Sakık, 3 günlük sağlık raporu aldığı için dün yapılan 4'üncü duruşmaya katılmadı. Duruşmaya ilk kez kravat ve ceket giyerek gelen Arif Sakık, kendisine yöneltilen bazı eylemlerle ilgisinin olmadığını söyledi. Arif Sakık, Muş'un Zengök Köyü yakınlarında 1 kişinin ölmesi ve 9 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan tren eylemi ile Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 1 öğretmenin öldürülmesi eyleminden, 2 nolu DGM'de de hakkında dosya bulunduğunu belirterek, ‘‘Benim bu eylemlerle bir ilgim yok. PKK'lı M. Selim Bingöl'ün bu konuda dinlenmesini istiyorum’’ dedi. Mahkeme Sakık'ın isteğini davadaki dosyalarla ilgisi bulunmadığı gerekçesiyle reddetti. Kulp İlçesi'nde öldürülen öğretmen Orhan Korkmaz'ın ailesinin avukatı Sıtkı Dilan ise ‘‘Eylem sırasında Şemdin Sakık bu bölgeden sorumluydu. Bu bilgiler jandarma raporlarında da mevcut’’ dedi. Mahkeme heyeti, Kulp Jandarma Komutanlığı'ndan öğretmen Korkmaz'ın öldürülmesiyle ilgili raporun istenmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, Şemdin Sakık'ın 19 Ekim 1998'de Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmak için, ‘Lehime olan yasalardan yararlanmak istiyorum’ diye verdiği dilekçesini değerlendirdi ancak yasanın yürürlükte olmaması nedeniyle reddetti. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde Sakık'ın isteğinin değerlendirileceğini bildirdi. Duruşma, 9 Aralık'a ertelendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!