Sema genelgesi... 4 uyarı

Güncelleme Tarihi:

Sema genelgesi... 4 uyarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2017 22:49

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, semanın uygun olmayan mekân ve şartlarda, icazet, ehliyet ve liyakate sahip olmayan kişiler tarafından bir dans gösterisi gibi icra edildiği gerekçesiyle bir genelge yayınladı. 29 Mayıs’ta, Bakan Avcı imzasıyla Valiliklere ve Bakanlığın ilgili birimlerine gönderilen genelgede özetle şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

ŞUURLA YAPILMALI
1- Semâ, mutlaka bu kültürün doğru olarak aktarılabileceği, ruhuna ve doğasına uygun mekânlarda ve âyine özgü araç, gereç ve ortam koşulları sağlanarak icra edilmelidir. Aksi uygulamalar, bu mukaddes merasimin tabiatını ve sıhhatini tahrif etmek anlamına gelecektir.

2- Semâ, herhangi bir müzik eşliğinde değil, mevlevî âyinleri için bestelenmiş özel eserler refakatinde icra edilmelidir. Bu eserler, “mutribân” olarak adlandırılan, geleneksel yapıdaki bir müzik topluluğu tarafından canlı olarak seslendirilmelidir.

3- Semâ âyini, insanın kulluk yolunda tekâmülünü hikâye eden ve “selam” adı verilen birbirine bağlı dört bölümden oluşmaktadır. Her merasimde Ayin-i Şerîf’in tamamı icra edilmeli, bütünlüğü korunmalıdır.

4- Semâ âyinini icra edenler ehliyet, liyakat ve icazete sahip olmalı, dinî bir merasim icra ettiklerinin şuuruyla hareket etmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!