Selimiye'nin şerefe taşları onarılacak

Güncelleme Tarihi:

Selimiyenin şerefe taşları onarılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2006 11:00

EDİRNE’nin simgesi Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” dediği Selimiye Camii’nin dökülen minarelerindeki şerefe taşlarının onarımı için Vakıflar Genel Müdürlüğü harekete geçti.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Selimiye Camii’nin şerefe taşlarının dökülmesi üzerine minarelere ait fotoğraf albümü ve bir raporla Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden uzman heyet istedi. Heyetin vereceği rapora göre 2007 yılında gerekli onarım işlemleri yapılacak.

Mimar Sinan’ın 1569- 1575 yılları arasında inşa ettiği Selimiye Camii'min bakım ve onarım çalışmalarının Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce büyük bir özenle sürekli olarak yapıldığını belirten Edirne Valisi Nusret Miroğlu, “Tabiatın bir takım olumsuz etkileri sonucu zamanla caminin bazı bölümlerinde bozulmalar meydana gelmiştir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Selimiye Cami’nde 1956, 1960, 1966, 1975, 1978, 1983, 1987, 1992 ve 2004 yıllarında restorasyon çalışmaları yapılmıştır. 1966 yılında Selimiye Camii minareleri kapsamlı onarıma girmiştir. 1983 yılında ise caminin tüm tezyinatlarının restorasyonu, alçı işleri, kapıları ve pencere kepenkleri, elektrik tesisatı, su tesisatı ve avlu düzenlemesi yapılmıştır” dedi.

Selimiye Camii'nin en son 2004- 2005 yıllarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) maddi finansmanı ile Edirne Valiliği’nce kurşun işleri, dış aydınlatma tesisatı ve cephe temizlikleri yapıldığını belirten Vali Miroğlu, şunları söyledi:

“Bugün itibariye Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Selimiye Külliyesi’nde Dar’ül Kurra Medresesi'nin kapsamlı restorasyon çalışmaları, Selimiye Arasatası’nın basit onarımı ve Dar’ül Hadis'in ‘İslam Eserleri Müzesi’ proje çalışmaları devam etmektedir. Selimiye Camii minarelerinin gövdelerinde yer yer taş erimeleri, şerefe altı mukarnaslarında ve sarkıtlarındaki dökülme ve bozulmalar oluştuğu bölge müdürlüğümüzce tespit edilmiş ve 2005- 2006 yıllarında fotoğraflanarak izlenmiştir. Minarelere ait hazırlanan fotoğraf albümü ve rapor doğrultusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden uzman bir heyet istedik. Heyetin vereceği rapor doğrultusunda 2007 yılında gerekli olan onarım işlemleri yapılacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!