Güncelleme Tarihi:
2012 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Türkiye'nin arkeoloji alanındaki zengin birikimini akademik dünya, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel yönetimler işbirliği ile dünya mirasına sunulacak bir zenginlikte sergiledikleri için Zeugma Antik Kenti ve Müzesi'ne verildi.
TÖRENDEN KARELER / FOTO GALERİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, edebiyat aşkını İstanbul tutkusuyla harmanlayıp kişisel anılarını şehrin geçmişiyle bir araya getirdiği eserlerinde gelenekle yeni arasında köprü rolü üstlendiği için Selim İleri'ye, güncel olayları zengin tarih birikimiyle yoğurup özgün bir tarih söylemi geliştirerek Türk tarihini evrensel bir boyuta taşıması dolayısıyla Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu'na, klasik Türk ve tasavvuf müziğini kendine özgü icra tarzlarıyla zenginleştirip geniş kitlelere ulaştırması dolayısıyla Ahmet Hatipoğlu'na ödül verilmesini uygun gördü.
Cumhurbaşkanı Gül, Selim İleri, Şükrü Hanioğlu ve Ahmet Hatipoğlu'na ödüllerini elleriyle takdim etti.
ÖDÜL KAZANANLAR
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Zeugma Antik Kenti ve Müzesi'nin çeşitli uluslararası ödülleri aldığını anımsatarak, “Ama bugün aldığımız ödül, bütün bunlardan, hepsinden, bizim için son derece önemli, çok büyük bir onur” diye konuştu.
Zeugma'nın çok özel bir kazı çalışması olduğunu vurgulayan Günay, kıt kaynaklar içinde Türkiye'nin hiçbir tarih dönemini ve inanç dönemini ayırmadan, hiçbir medeniyet kalıntısını görmezden gelmeden hepsine sahip çıktıklarını ve bunları insanlığın bir emaneti sayarak geleceğe taşımaya çalıştıklarını söyledi.
“Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür' sözünü bir temenniden gerçekliğe kavuşturmaya çalıştıklarını” dile getiren Günay, Zeugma Müzesi tamamlandıktan sonra çok duygulandığını ve müze içinde oturup ağladığını kaydetti.
Ahmet Hatipoğlu ise tasavvuf musikisi alanında, 60 yılı bulan çalışmalarının üstün hizmet ödülüne layık görülmesinin kendisini ve bu alana hizmet verenleri derinden etkilediğini söyledi.
Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu da kendisine verilen son derece değerli ödülün, tarihe bakış anlamında, Türkiye'nin geçirdiği dönüşümün bir sonucu olduğunu düşündüğünü dile getirdi.
Layık görüldükleri ödülün saygın bir ödül olduğunu belirten Selim İleri ise “Hak etmediğim onurlandırışınıza çok teşekkür ederim” dedi.
Ödül törenine, Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte katıldı.
Törende, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, milletvekilleri, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kültür ve sanat insanları ile Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek'in de aralarında bulunduğu medya üst düzey yöneticileri de hazır bulundu.
Ödül töreninde, “İstanbul Sazendeleri” adlı grup tarafından müzik dinletisi de gerçekleştirildi.
Törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, ödüle layık görülenlerle fotoğraf çektirdi.