Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2012 17:38
MANİSA’nın Selendi İlçesi’nde 2010 yılının ilk günlerinde bir kahvede sigara içme tartışmasıyla başlayan, sonrasında Roman vatandaşların otomobil ve minibüslerine zarar verilip, evlerinin taşlanmasıyla süren, 3 kişinin yaralandığı olaylarla ilgili 80 kişinin yargılandığı davaya Uşak’ta devam edildi.
Güvenlik nedeniyle Selendi’den Uşak’a alınan davanın üçüncü duruşması bugün Uşak 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Haklarında ’Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama, izinsiz gösteri yapmak, mala zarar vermek’ suçlarından dava açılan, 3 yıldan 150 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenen 80 sanıktan, duruşmaya sadece Yonis Azman ve Serkan Azman katıldı. Selendi’den Salihli, Kula ve İzmir’e göç eden Roman vatandaşların büyük bölümü ise çocuklarıyla birlikte duruşmada hazır bulundu. Hakim Osman Levent Akçalı, duruşmalara gelmeyen diğer sanıkların ifadelerinin alınabilmesi için adreslerinin araştırılmasını istedi. 19 aileden 76 müştekinin bulunduğu davanın duruşmasını, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi, gelmeyen sanıkların ifadelerin alınması için 18 Nisan 2012 Çarşamba gününe erteledi.
ROMAN VATANDAŞLARDAN TEPKİ
Duruşmanın ardından Uşak Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yapan Roman vatandaşlar, sanıkların hakim karşısına çıkmamasına sitem etti. Selendi’deki olaylar nedeniyle maddi ve manevi anlamda sorunlar yaşamaya devam ettiklerini belirten mağdurlardan Yaşar Koca, "İlla biz de Selendili’ler gibi mi yapalım? Devlet, bu davanın sanıklarını hakim karşısına çıkarmalı. Biz kar kış demeden, çocuklarımızla buraya kadar geliyoruz. Bu bize yapılmış bir haksızlık" dedi. Serpil Koca da, "Mağdur olan biziz, rahat davranan Selendili’ler. Sanki bize ayrım yapmamış gibi tavır takınıyorlar. Biz cebimizden para harcayıp hakimin huzuruna çıkıyoruz, onlar neden gelmiyor? Daha önceki duruşmalara da sanıkların çok azı katıldı" diye konuştu.
’ROMAN AÇILIMININ ARKASINDA DURUN’
İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır ise, Selendi’de yaşanan olayın Romanlara bakış açısını ortaya koyduğunu öne sürdü. Hükümetin yaklaşık 1.5 yıl önce başlattığı Roman açılımının arkasında durmasını istedi. Cıstır şunları söyledi:
"Selendi’deki olayı tüm Türkiye izledi, bu ülkede binlerce Roman vatandaşı var. Romanlar onurları için hukuk mücadelesi veriyor. Fakat sanıkların burada olmaması çok üzücüdür. Selendi’den göç etmek zorunda kalan Romanlar, yerleşik bir hayat bulamayarak mağdur oldular. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ’den konutlar verileceğini söyledi. Normalde 8 ayda tamamlanan TOKİ konutlarına henüz bir tane Roman vatandaş yerleştirilmedi. İş Romanlara gelince, yapılacak olanlar hemen unutuluyor. Selendi davası bizim için bir simge oldu. Toplumda en mağdur olan Roman vatandaşlarımızdır. Bu konuda Anayasa düzenleyicilerini göreve davet ediyoruz. Selendi’den Romanları kovalayanlarla barışmak için girişimlerde de bulunduk. Türkiye’de özür trendi başladı. Selendi Belediye Başkanı, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının Roman vatandaşların gönlünü almasını isterdik ama olmadı. Hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz."
NELER YAŞANDI?
Selendi İlçesi’nde bir kahvede 2009’un son gecesi sigara içilmesi nedeniyle çıkan tartışmadan birkaç gün sonra Roman vatandaşlar ile ilçe sakinleri arasında kavga çıktı. Daha sonra ilçeye yayılan kavgada 3 kişi yaralandı. Can güvenliklerinin olmadığını ileri süren Romanlar Gördes’e gönderildi. Ev ve araçları zarar gören Romanlar, bir süre burada kaldıktan sonra Salihli İlçesi’nde kendileri için kiralanan evlere yerleştirilerek, yakacak ve maddi yardım yapıldı. 16 Aralık 2010’da Selendi Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan hukuk sürecinde Romanların, İzmir Barosu üyesi avukatı Hilal Küey, davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir şehre alınması için Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Savcılık dosyayı, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’ne gönderdi, davanın güvenlik gerekçesiyle Uşak 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne alınmasına karar verildi.