Güncelleme Tarihi:
Mısır’da hafta başından beri devam eden parlamento seçimlerinin ilk turunda kesin olmayan sonuçlar, ilk iki sırayı Hürriyet ve Adalet Partisi ile El Nur partisinin alacağını gösterdi.
İki parti arasında “İslamcı bir koalisyon” kurulacağı yönünde söylentilerin basında yer alması üzerine Müslüman Kardeşler’den böyle bir planları olmadığına dair bir açıklama geldi.
Analistler, açıklamanın asıl amacının El Nur’un elde ettiği beklenmedik büyüklükteki oy oranının telaşlandırdığı Mısırlı liberalleri ve Batı’yı sakinleştirmek olduğunu belirtti.
Açıklama ayrıca, Müslüman Kardeşler’in bir yandan İslamcıları bir arada tutmak bir yandan da Mısır’da ya da uluslararası kamuoyunda oluşacak bir tepkiyi önlemek için gösterdiği çabaların da bir işareti oldu.
Mısırlı yetkililer dün yaptıkları açıklamada, seçimlerdeki beklenmedik katılım dolayısıyla resmi sonuçların açıklanma tarihini bir gün ertelediklerini bildirmişti. Ancak resmi medya kanallarından ve parti gözlemcilerinden alınan resmi olmayan sonuçlar Müslüman Kardeşler’in partisinin yüzde 40, Selefi partisinin ise yüzde 25 oy aldığını gösterdi. Mısır Blogu olarak bilinen liberal koalisyonun da yaklaşık bu oranda oy aldığı belirtildi.
Hürriyet ve Adalet Partisi, başarısının da verdiği cesaretle, 'meclisin, geçici hükümetin başbakanını belirleyecek yetkiye sahip olması' önerisini bir kez daha gündeme getirdi. Askeri konsey daha önce bu teklifi reddetmişti.
Parti ayrıca, mecliste daha fazla liberal partinin katılımıyla bir birlik hükümeti kurulmasının umut edildiği yönündeki açıklamasını yineledi.
Kardeşler'in, seçimlerin “Mısır kamuoyunun birçok farklı unsurunu temsil edecek bir parlamentoyla sonuçlanacağı” açıklamasına karşın, liberal Mısırlılar, Selefilerin beklenmedik başarısından dolayı şaşkın.
Müslüman Kardeşler’in hoşgörü ve çoğulculuk söylemlerine karşın Selefiler bankacılık, alkol, kadınların giyimi ve eğlence gibi konularda Şeriat kurallarının uygulanmasını savunuyor. Birçok erkek Selefi aday kadınların ellerini sıkmıyor, kadın gazetecilerin röportajlarda peçe takmasını istiyor.
Mısır yasalarının bütün partilere her seçim bölgesinde en az bir kadını aday gösterme zorunluluğu getiriyor. Ancak Selefiler kadınların lider kadrolarda yer almasına karşı oldukları için kadınları listenin en sonuna koyuyor. Seçim afişlerinde kadınların yüzlerinin yerine çiçekler konuyor.
Uzmanlar, Selefilerin bu başarısını örgütsel avantajlarına bağlıyor. Hüsnü Mübarek döneminde “kul hukuku”nu kabul etmedikleri için siyasetten uzaklaşan Selefiler, Şubat’ta Mübarek’in devrilmesiyle “Allah’ın hukuku”nu meclise getirme vaadiyle siyasete girmeye başladı.
2 ile 4 milyon arasında Mısırlıyı örgütlemeyi başaran Selefiler karşısında Müslüman Kardeşler’in 600 bin erkek, 400 bin de kadın üyesi var. Liberallerin ise böyle bir destekçi sayısına ulaşma ihtimali çok düşük.