Güncelleme Tarihi:
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız'ın İstanbul'daki selin ardından yapılan çalışmalar ve afetzedelere yönelik yardımlarla ilgili soru önergesine yanıt verdi. Demir'in verdiği bilgiye göre, selin ardından yapılan hasar tespit çalışmasında, 99 konut, 6 iş yeri, 21 depo ve 16 ahırın yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü, 7 konutun orta hasar, 260 konut ve 69 iş yerinin de az hasarlı olduğu tespit edildi. Selde, 5 bin 306 eşya da zarar gördü.
Hasar tespit çalışmalarında, sanayi tesis binalarında yapısal hasar bulunmadı. Buralarda yalnızca eşyanın zarar gördüğü belirlendi.
İSKİ'nin belirlediği altyapı hasar miktarı ise 16 milyon 735 bin 644 işletme hasarı, 47 milyon 509 bin 110 derelerin temizliği, 5 milyon 87 bin 879 içme suyu ve 28 milyon 751 bin 574 yol olmak üzere, 98 milyon 84 bin 207 lira oldu.
YAPILAN YARDIMLAR
Selin ardından İstanbul'a, Başbakanlık Acil Yardım Destekleme Fonundan 10 milyon, Bayındırlık ve İskan Bakanlığından da 1 milyon lira olmak üzere 11 milyon acil yardım ödeneği gönderildi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından, selden etkilenen KOSGEB'e kayıtlı işletmelere yönelik acil destek programı uygulandı. Bu kapsamda, söz konusu işletmelere kredi faizleriyle ilgili önemli kolaylıklar sağlandı. Vakıflar Bankası ve Halk Bankası tarafından da sel mağdurları için borç ve krediler konusunda imkanlar sağlandı.
Bunun yanında, Maliye Bakanlığınca, İstanbul ve Tekirdağ'da selden zarar gören mükelleflerin vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri uzatıldı.
KONUT YAPIMI
Selden zarar gören ilçelerin eski haline getirilmesi amacıyla konut yapımı için yer seçimi çalışmaları da yapıldı. Çatalca ilçesi İzzettin köyünde, mülkiyeti Hazineye ait olan ilk yer tespitinin ardından yer seçim protokolü düzenlenerek ilgili kurumlara gönderildi. Yer seçim protokolünün onaylanmasının sonra harita, plan, aplikasyon ile jeolojik ve jeoteknik etüt çalışmaları gerçekleştirilerek konut yapımına başlanılacak.
Bu arada, talep ve taahhütname alınması çalışmaları sonucunda toplam 128 afetzededen 64'ü, hak sahipliği için taahhütname verdi. Afetzedelerden alınan belgeler üzerinde hak sahipliği komisyonunca değerlendirmelere başlandı. Hak sahipliği komisyonunun kararlarının kesinleşmesinin ardından, konut ve iş yerlerinin inşaatlarına başlanabilmesi için yatırım programı revizesi yapılacak
Öte yandan, isteyen afetzede hak sahiplerine, TOKİ tarafından Küçükçekmece'de yapılan ve yapımı devam eden konutlardan, 85 metrekare olanlar 85 bin, 76 metrekare olanlar ise 75 bin liradan 1 yıl içinde hazır konut temin edilecek.
Evini, Evini Yapana Yardım (EYY) metoduna göre yapmak isteyen hak sahibi afetzedelere, faizsiz ve 2 yıl ödemesiz 18 yıl vadeli olarak EYY kredisi temin edilecek.
İş yerinden hak sahibi olan afetzedeler için de imkan sağlanacak. Bu kişilere de 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli yüzde 4 faizle inşaat kredisi verilebilecek.
İş yerinin EYY metodu ile yapılması durumunda ise 10 bin lira iş yeri kredisi verilebilecek. Aynı metotla orta hasarlı iş yerlerinin onarılması için 7 bin, konut onarımı için 10 bin lira kredi imkanı sağlanabilecek.