Güncelleme Tarihi:
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 44 müştekinin yanı sıra, diğer müştekiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Yalçın Akdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Anadolu Ajansı'nın da aralarında bulunduğu kurumları temsilen avukatlar da hazır bulundu.
Duruşmaya başlarken bir konuşma yapan mahkeme heyeti başkanı Canel Rüzgar, duruşma işleyişini anlattı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile gerçekleştirilecek duruşmada sanıkların kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından, iddianamede talep edilen gizlilik kararı verilmesi ile sanık Fethullah Gülen'in avukatlarının celse arasında sundukları reddi hakim taleplerinin değerlendirileceğini aktaran Rüzgar, başka reddi hakim talebi olan avukatların da bu husustaki taleplerini mahkemeye sunmasını istedi.
Duruşmaya katılan 44 müştekiye de seslenen Rüzgar, davanın devamı için reddi hakim talepleri ile tutukluluk durumlarının öncelikli olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, müştekilerin bu süre içinde davaya gelme ya da gelmeme zorunluluğunun olmadığını, müşteki ifadesine talep değerlendirme süreçlerinden sonra geçileceğini ve isteyen müştekinin duruşmadan ayrılabileceğini söyledi.
'OKUNDU TARTIŞMASI'
Duruşmada, celse arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve iş adamı Rıza Sarraf'ın avukatları ile AK Parti ve Anadolu Ajansı'nın da aralarında bulunduğu kurum avukatlarının davaya katılma talebinde bulunduklarına dair dosyaya dilekçe gönderdikleri kaydedildi.
Dosyaya gelen belgelerin okunması sırasında söz alan sanıklar Yurt Atayün ile Ömer Köse'nin avukatı Ömer Kavilli, Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre dosyaya giren belgelerin tek tek okunması gerektiğini kaydederek, "'Okundu' şeklinde belirttiğiniz belgeleri okumadan dosyaya ekliyorsunuz" dedi.
Başkanı Rüzgar da, "'Okundu' demeyiz o zaman" diyerek, dosyaya giren belgelerle ilgili, "görüldü, dosyasına konuldu" ifadelerini kullandı. Yeniden söz alan avukat Kavilli de, "Evraklar tek tek okunmalıydı. Ancak, tutanaktan 'okundu' bölümü çıkarılarak usül hatası yapıldı. Evrakların okunarak dosyaya konulmasını talep ediyorum" şeklinde konuştu.
Avukat Kavilli'nin bu talebini, evrakların taraf avukatlarının almasına açık olduğu ve görülebileceği gerekçesiyle reddeden heyet, sanıkların kimlik tespitine geçti. Kimlik tespitlerinin ardından duruşmaya bir süre ara verildi.