Sela ne zaman okunur ve Cuma selası ezandan kaç dakika önce başlar? Diyanet bilgileri

Güncelleme Tarihi:

Sela ne zaman okunur ve Cuma selası ezandan kaç dakika önce başlar Diyanet bilgileri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2021 11:48

Sela ne zaman okunur sorusu ile bu dini vecibenin gerçekleşeceği zamanları araştıran pek çok kişi, internet üzerinden araştırmalarını gerçekleştiriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiler göre Cuma selası, ezandan belirli bir süre önce okunmakta ve günün önemini Müslümanlara hatırlatmaktadır. Peki, sela ne zaman okunur ve Cuma selası ezandan kaç dakika önce başlar? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın o hususta verdiği detaylar

Haberin Devamı

Sela, bazı özel günlerde ezandan önce veya kılınacak cenaze namazını haber vermek amacıyla minarelerden seslenmektedir. Bazı zamanlarda ise ölünün ardından okunan sela, cenaze namazını haber vermek amacıyla dile getirilmektedir. Peki, sela ne zaman okunur ve Cuma selası ezandan kaç dakika önce başlar? İşte, o bilgiler

CUMA SELASI NE ZAMAN OKUNUR?

Cuma selası, cuma ezanından bir saat önce müezzinlerin minareden yüksek sesle salavat getirmeleri, hem insanların salavat getirmelerini hatırlatmak yönünden hem de yoğun olarak çalışan insanlara cuma namazını hatırlatmaları bakımından okunmaktadır. Böylece selâyı duyan kişinin, o günün cuma olduğunu hatırlaması mümkün olmaktadır.

SELA NE ZAMAN OKUNUR?

Bazı özel günlerde ezandan önce veya kılınacak cenaze namazını haber vermek amacıyla camilerde; “es-salâtu ve’s-selâmu aleyke ya resûlallah, es-salâtu ve’s-selâmu aleyke ya habîballah, es-salâtu vesselâmu aleyke ya seyyide’l-evvelîne ve’l-âhirîn, ve selâmun ale’l-murselîn, ve’l-hamdu lillahi Rabbi’l-âlemîn” şeklinde okunan salâ (salavat) şu anlama gelmektedir: “Salât ve selâm (Allah’ın rahmet ve esenliği) sana olsun ey Allah’ın elçisi, sevgili kulu, geçmiş gelecek bütün insanların hayırlısı! Salât ve selam bütün peygamberlere olsun. Hamd (övgü ve şükür) de âlemlerin rabbi Allah’adır.”

Salâ, Hz. Peygambere (s.a.s.) selam ve övgüdür. Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde Hz. Peygambere (s.a.s.) çeşitli durumlarda salât-ü selam getirilmesi tavsiye edilmiş (Ahzâb, 33/56; Tirmizî, Deavât, 66; Ebû Dâvûd, Vitr, 23) ise de ne asr-ı saâdette ne de ilk dönemlerde câmilerde salâ okunmuştur. Bununla birlikte Kitap ve Sünnet’te Hz. Peygamber ve diğer peygamberlere salât getirilmesi örneklerine binaen örfümüzde değişik kalıplarda pek çok salâ metni var olagelmiştir.

Sonuç itibarıyla dinî açıdan özel önemi olan gün ve geceleri hatırlatmak, meydana gelen bir vefatı ve kılınacak cenaze namazını haber vermek amacıyla salâ okunması, kültürel bir değer olarak kabul edilebilir ve bu yönüyle de dinî açıdan herhangi bir sakınca taşımadığı söylenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!