Güncelleme Tarihi:
Sarıhan, “Uluslararası alandaki adlandırma ile ‘seks işçisi’ olarak tanımlanan kadın, erkek ve trans bireyler, hukukun korumasından yeterince yararlanamamakta, temel hak ve özgürlükler bakımından korunmasız ve güvencesiz durumda bulunmaktadırlar” dedi.
Sarıhan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Hukukun, düzen ve sosyal ihtiyaçları karşılama gibi toplumsal işlevlerinin yanı sıra, adalet değerini gerçekleştirmek gibi temel bir işlevi olduğu ortadadır.
Bu nedenle hukukun ve tek tek yasaların; geleneksel değer anlayışı, toplumsal anlamda kabul gören davranış ölçüleri, ahlaki ve kültürel düşünüş tarzı ve yaşam alışkanlıklarına aykırı görülen veya bunlarla uyuşmayan özellikler taşıyan birey ya da birey gruplarını dışlama, hukukun alanı dışında tutma, güvencesiz, korumasız bırakma durumu ve olanağı söz konusu olamaz, olmamalıdır” dedi.
HIV’DEN KORUNMA
Sarıhan, hukuk normunu ahlak normundan ve kültürel diğer normlardan ayıran temel özelliğin, birey hakkında bir değer ölçüsü taşımaması, toplumdaki bütün bireyleri insan olma temelinde hak öznesi olarak kapsaması olduğunu vurguladı. Seks işçilerinin, sık ve yaygın şekilde darp, gasp, taciz ve tecavüzlere maruz kaldıklarını, cinayetlere kurban gittiklerini belirten Sarıhan, “Toplumsal önyargıların beslediği öfke ve nefrete hedef olmakta, linç girişimlerine uğramakta, toplumsal yaşamın her alanında ayrımcılığa ve dışlamaya maruz kalmaktadırlar.
Kayıtlı şekilde, fiziksel güvenlikleri ve sosyal güvenceleri sağlanmış olarak çalışmakta oldukları yerlerin her yerde sistematik şekilde kapatılmasıyla sokağa itilmekte, iş bulamamakta, evlerinden çıkarılmakta, çalışma, barınma, sağlık ve eğitim hakları sürekli ihlal edilmektedir. Çalışma ortamlarında ve özel yaşamlarında kolluk kuvvetlerinin sürekli baskısı ve kötü muameleleriyle karşılaşmaktadırlar” değerlendirmesini yaptı.
Sarıhan, bu bireylerin şiddete maruz kalmadan yaşama ve çalışma haklarının korunması, kölelik benzeri şartlarda zorla çalıştırılmalarının önlenmesi ve sağlık hizmetlerine, tıbbi ve HIV bazlı programlara eksiksiz erişimlerinin sağlanması için hangi önlemlerin alınmasının öngörüldüğünü, keyfi veya hukuka aykırı şekilde gözaltı, tutuklama, yerinden edilme veya sınır dışı edilmelerinin engellenmesi için neler yapılmasının planlandığını sordu. Sarıhan, kamu makamlarınca zorunlu kayıt altına alınmalarının, kimliklerinin, isim ve fotoğraflarının, eşleri, aileleri, arkadaşları, meslektaşları, hizmet ilişkisinde bulundukları kişilerle ilgili detayların ifşa edilmesine karşı önlemler alınmasını istedi.