Güncelleme Tarihi:
Geçen ocaktan bu yana Beymen'in Maslak'taki binasına kamp kurduk. Academia'nın ‘‘Portfolyodan Hayata’’ isimli tasarım yarışmasını adım adım izledik. Genç yeteneklerle birlikte eğitim panellerine katıldık. Hepsi kendi alanında en iyi isimlerden oluşan jürinin karşısında nasıl ellerinin titrediğini, ter dökdüklerini gördük.
Yarışma duyurulduktan sonra Academia'ya yüzlerce başvuru yapıldı. Bunlardan 19'u eğitim panellerine katılmaya değer bulundu. Paneller devam ettikçe sayı 15'e ve sonra 9'a düştü. Doç. Dr. Tevfik Balcıoğlu'nun başkanlığını yaptığı jüri tasarımcıları her seferinde biraz daha ileri götürmeye çalıştı. Aralarında Murat Türkili, Arzu Kaprol, İdil Tarzi gibi yıllar önce kendisi de Academia yolundan geçmiş olanlar vardı.
Beymen Academia ilk 1992'de moda dergilerine verilen bir ilanla başladı. İlanda Beymen'in Türk modasında yeni yetenekler keşfederek yarının avantgarde kadınını yaratacak tasarımlar aradığı duyuruluyordu. I. Academia Yeni Yetenekler Yarışması'na katılım yüksek oldu. Katılımcıların arasında artık dünya çapında bir isim olan Yeşim Chambrey de vardı.
Yarışma 1997'de Beymen Academia VI. Tasarım Yarışması adını alarak tasarımın sadece giyimde değil, ev aksesuvarı ve mobilyadaki önemini de vurguladı. 7 yıllık Academia yarışmalarına toplam 2 bin 224 proje katıldı, 68 yarışmacı ödüle layık görüldü. 2000'de yarışma bir eğitim süreci halini aldı. Bu süreç içinde öğrencilerle genç tasarımcıların proje ve portfolyolarını geliştirmelerini sağlayacak bir sistem oluşturuldu.
Projeyi başarıyla tamamlayarak son değerlendirme aşamasına katılmaya hak kazanan 9 tasarımcı, ev ve moda aksesuvarları, kadın giyim ve mağaza içi görsel düzenlemeler alanlarında geliştirdikleri portfolyoları sektörün temsilcilerine sunma fırsatı buldular. Ama en şanslısı, birinciliği alan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel öğrencisi, 24 yaşındaki Serkan Tuluk oldu.
Takılarıyla birinci oldu
Beymen Academia'nın bu yılki birincisi Serkan Tuluk 4. sınıfta okuduğu Heykel Bölümü'nü bitirdikten sonra Academia'nın öğrencisi olarak İngiltere'de eğitim alacak. Projesinin adı Vücutta Gezintiler. Serkan'la projesi üzerine konuştuk.
Projeni biraz anlatır mısın?
- Elle vücut arasında kalan boşlukların kalıbını aldım. Örneğin iki el arasında, elle kol ve topuk arasında kalan boşluklar. Kalıpları kendi vücudumdan aldım. Hepsi benim el izlerimi taşıyor. Benim imzam sayılır.
Fikir nasıl ortaya çıktı?
- Geçen seneye kadar kolye, yüzük gibi takılar tasarlardım. Yüzükten kolyeye, halhala, bileziğe dönüşen bir takı tasarlamak istedim. Ama bir türlü istediğim gibi olmuyordu. Vücutta Gezintiler 6 takıdan oluşuyor ama bu 206 da olabilir. Sonsuz sayıda da takı üretilebilir. Çünkü karşınızda insan bedeni var. Farklı kompozisyonlar oluşturulabilir.
Sence niye sen seçildin
- Bu bir karardı. Birinin seçilmesi gerekiyordu.
ÊPiyango mu vurdu yani sana?
- Değil elbette. İnsanların daha önce karşılaşmadığı bir fikirdi. Ama üzerinde fazla konuşmak istemiyorum. Biraz gizlilik payı kalsın. Benim için özlem demek bu tasarım.
Neye özlem?
- Herşeye. Ben Kaliforniya'ya hiç gitmedim ama orayı özlüyorum. Tasarımla özlem duygusu arasındaki bağ çok içsel. Sizin için başka birşey olabilir. Bunlar kişiye özel tasarımlar. Ortaya çıkan ürünü ben takı diye ifade ediyorum ama başkaları için bir obje, örneğin heykel de olabilir. Bütün sınırları kaldırdım. Klasik anlamda bir takı değil ama üzerinizde taşıyabilirsiniz.
İki kişinin tokalaştığı kalıpta diğer el kime ait?
- Kuzenim ve nişanlısına ait. Söz yüzüklerini ben takmıştım. O esnada ellerinin arasındaki boşluğun kalıbını aldım. Bunu onlara düğünlerinde alyans olarak vereceğim. İşin kendisi alyans olacak. Kendinize sınır koymayın. Alyans neden ille de yüzük olsun ki. Bu aramızda artık hiçbir boşluk kalmayacak, aramızdan su dahi sızmayacak anlamına geliyor.
Bundan sonra ne olacak?
- Fransa'da bir festivale katılmayı planlıyorum. Okulu bitirmem gerekiyor. Yabancı dil öğrenmem gerekiyor. Burs kazandım. İngiltere'de bir okula gitmek istiyorum.
Jüride senin gibi Academia'dan geçmiş ve daha sonra Beymen'le çalışmaya devam etmiş isimler vardı. Sen de onlardan biri olabilir misin?
- Elbette. Beymen Academia bana çok şey kazandırdı. Eğer birgün onlara yardım edebilme fırsatını yakalarsam bu beni çok mutlu edecektir. Bir görev verildiğinde bunun üstesinden gelebilirsem mutlu olurum.
Sekiz ay süren Academia yarışmasında finale kalan 9 genç tasarımcıyı parlak bir gelecek bekliyor. Birinci Serkan Tuluk İngiltere'de eğitim bursu kazandı. Diğerleri de sergi sayesinde iş teklifi almaya başlamış bile.
Jürideki isimlerde proje boyunca değişiklikler oldu. Finale doğru artık yarışmacılarla aralarında duygusal bağ oluşmaya başladığından, final için tamamen farklı bir jüri toplandı.
Hande Sayın da finali göremeyen isimler arasındaydı. Kadın giyim dalında projeye katılmıştı.
İsmail Çakır da finale kalan tasarımcılardan biri. Moda aksesuarları dalındaki projesinin adı Zeugma.
Şafak Atakan yarışmaya kadın giyim kategorisinde katıldı. Ancak eğitim panelleri sırasında elenerek finale çıkamadı.