Şekerpare tarifi | Şekerpare tatlısı nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Şekerpare tarifi | Şekerpare tatlısı nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2017 12:20

Şekerpare, şerbetli tatlıların en çok sevilen ve tercih edilen tatlılardan biri. Temel malzemesi irmiğin etkisiyle ağızda dağılan, tatlı krizlerini bir çırpıda sonlandıran şekerpare, fındık, fıstık veya cevizle süslenerek adeta bir görsel şölen yaşatıyor. Peki, geleneksel tatlıların baş tacı şekerpare nasıl yapılır? Şekerpare tarifi ve püf noktası detayda!

Haberin Devamı

Özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezi şekerpare, şerbetli ancak hafif bir tatlı yapmak isteyenlerin imdadına yetişiyor. Hamuru kurabiyeyi anımsatan bu geleneksel tatlı, farklı süsleme şekilleriyle en zor tatlılara taş çıkartıyor. Özel günlerde baklava açmak istemeyenlerin en güzel alternatifi olan şekerpareyi hazır hamurlara gerek kalmadan evde de kolayca yapabilirsiniz. İşte, mutfağınızdan enfes kokular yayılmasını sağlarken misafirlerinize gururla sunacağınız şekerpare tarifi!

Püf noktası

Şerbet soğuk, şekerpareler sıcak olmalı. Bu yöntem kullanılan tatlıların kıvamı tam istenilen düzeyde olur. Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra, şerbetini döküp üzerini başka bir fırın tepsisi ile kapatıp şekerpareleri sıcağı ile 5 dakika bekletin.

Şekerpara nasıl yapılır?

Haberin Devamı

* 250 gr. bitkisel margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* Yaklaşık 4-5 su bardağı un (çok az eksik ya da fazla olabilir)
* 1/2 su bardağı pudraşekeri
* 4 yemek kaşığı irmik
* 2 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
* 2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* 1 paket kabartma tozu

Süslemek için;

* Fındık, badem, ceviz veya hindiz cevizi
Şerbeti için;
* 5 su bardağı su
* 5 su bardağı tozşeker
* 3-4 dilim limon

YAPILIŞI

Un, irmik, hindistancevizi, pudraşekeri ve kabartma tozunu derin bir yoğurma kabına aktarıp, ortasını havuz gibi açın. Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve yumurtayı ekleyerek kulak memesi (ele yapışmayan) kıvamını alıncaya kadar yoğurun.  Hazırladığınız hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve üzerlerine hafifçe bastırdıktan sonra ortalarına kendi damak zevkinize göre seçtiğiniz kuruyemişlerden birini yerleştirin. Şekeparelerinizi 5 dakika önceden ısıtılıp 180 dereceye ayarlanmış fırında, üzeri sararıncaya kadar, 35-40 dakika pişirin. Şekerpareler fırında pişerken şerbeti hazırlama işlemine geçin. Su, tozşeker ve limon dilimlerini tencereye aktarıp kaynatın. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Soğuk haldeki şurubu fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine gezdirin. Şurubu çeken şekerparelerinizi dilerseniz hindistan cevizi gezdirerek sunumaya hazırlayın. Afiyet olsun.

BAKMADAN GEÇME!