Güncelleme Tarihi:
İrmikli tatlısı denildiğinde hiç kuşkusuz birçoğumuzun aklına şekerpare geliyor. Her markette bulabileceğiniz hazır şekerpare hamurlarını satın almak yerine çok kısa sürede istediğiniz ebat ve sayıda şekerpare hazırlamanız mümkün. Üzerine mini mini fındıklar konan tatlılar fırında hafif bir renk alana kadar kızaracak, ılıtılan şerbetle buluşacak. Şekerpare tatlısını yaz günlerinde dondurma eşliğinde sunabilirsiniz.
MALZEMELER
• 500 gr. un
• 150 gr. pudra şekeri
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
• 2 yumurta
• 250 gr. tereyağ
• 100 gr. irmik
• ½ su bardağı antep fıstığı
Şerbet için;
• 5 su bardağı su
• 1 kg.toz şeker• ¼ limonun suyu
YAPILIŞI
Unu tezgahın üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın. İçine pudra şekerini eleyin, kabartma tozu ve irmiği ilave edin.2 yumurtayı üstüne kırın. Tereyağını elle iyice ezin ve havuza koyun. Hepsini birden iyice karıştırarak una yedirin. Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur oluşturuncaya kadar hamuru ikiye katlayarak yoğurun.Fırın tepsisini hafifçe yağlayın. Hamurdan irice ceviz büyüklüğünde parçalar oluşturun, avucunuzda yuvarlayın. Bu topları yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. Ortalarına bir antep fıstığı veya fındık yerleştirdikten sonra 160 derecede ısıtılmış fırının orta katında yaklaşık 50 dakika pişirin. Şekerpare hamurunuz pişerken şerbet aşamasına geçin. Şerbet için; bir tencereye su, şeker ve limon suyunu koyun. Orta koyulukta bir şerbet elde edinceye kadar ,yaklaşık 5 dakika kaynatın. Şekerpareler pişince fırından alın, üzerine sıcak şurubu kepçeyle dökün.