Şekerbank'tan yüzde 50 büyüme hedefi

Güncelleme Tarihi:

Şekerbanktan yüzde 50 büyüme hedefi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2008 14:32

Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan, 2008 yılında kredilerde, aktif büyüklükte ve kârlılıkta asgari yüzde 50 büyümeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu yıl esas sıçramayı mikro kredilerde yapacağız. 2007’de 15 milyon YTL olan mikro kredi boyutumuz, 2008’in sonunda 150 milyon YTL’ye çıkacak” dedi.

Borsa Yatırımcıları Derneği’nin yayın organı BORYAD’a konuşan Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan, Türkiye’de bankacık sektörünün iyi bir yere geldiğini, bankaların geçmiş yıllara kıyasla hem mali yapı hem de işleyiş bakımından çok daha üst bir konumda olduğunu söyledi.

“YABANCI BANKALAR ZARAR AÇIKLARKEN, BİZ YÜKSELİYORUZ”

Türkiye’deki bankalara hala Basel II kriterleri ve uygulamalarıyla ilgili direktif verenler olduğuna dikkat çeken Göktan, “Avrupa ve ABD’de birçok banka zarar açıklarken, Türkiye’deki bankalar ciddi bir yükseliş trendinde. Demek ki bazı şeyleri biz onlardan daha başarılı bir şekilde uyguluyoruz. Bankacılık sektörü, Türkiye’de başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor” dedi.

KAZAK TURAN ALEM GRUBU İLE ORTAKLIK

Şekerbank’ın Kazak Turan Alem Grubu ile ortaklığına da değinen Göktan, Şekerbank olarak hiçbir zaman “hisselerimiz satalım ve bu sektörden çıkalım” diye düşünmediklerini vurgulayarak, “Stratejik ortaklık kuralım ve ortağımız bize mali bakımdan destek, uluslararası bir prestij sağlasın istedik. Ülkenin şartlarını ve dinamikleri bildiğimiz için de yönetimde bizim söz sahibi olmamız gerekiyordu. Dolayısıyla, tüm bu hedeflerimizi kapsayan bir ortaklığa imza atmış olduk” diye konuştu.

“YABANCI BANKALAR TÜRKİYE’YE NAKİT SERMAYE GETİRMEDİ”

Göktan ortaklık sonrasında yeni bir iş planı oluşturduklarını ve 2010 yılında Türkiye’nin ilk 10 bankasından biri olmayı hedeflediklerini ifade ederek, agresif bir büyüme stratejisi izlediklerini dile getirdi. Bankanın 2007 verilerinin ve sermayesini yüzde 220 artırmasının da bu agresif büyümenin bir sonucu olduğunu belirten Göktan, şöyle konuştu:

“Yabancı bankalar, sektöre adım atarken büyük paralar verdiler; sektörden çıkan hissedarlar da ciddi miktarlarda paralar aldılar tabii. Ancak sektöre giriş yapan hiçbir yabancı kuruluş, cebinden taze para çıkarıp vererek bankanın sermayesini artırmadı. Bunu Şekerbank olarak ilk defa biz gerçekleştirdik. Türkiye’ye 2 türlü para transferi yapmış olduk; hem bankanın hisse bedellerini hem de sermaye transfer ettik. Küçük bir Batılı banka da daha sonra benzer bir girişimde bulundu. Onun dışında büyük hisseler alan bankalar da dahil, hiçbir yabancı kuruluş nakit sermaye getirmedi.”

“REKABETİN TADINI KAÇIRIYORLAR”

Bankalar arasında ürün ve hizmet konusunda yaşanan rekabete de değinen Göktan, “Artık rekabetin dozunu kaçırıyorlar. Rekabet, gelişen ekonominin dinamiğidir. Rekabet olmadan gelişim olmaz. Ancak günümüzde tadı kaçan, ölçüsüz rekabet yöntemleri söz konusu. Dikkat edilmesi gereken hususlar gözden kaçırılmamalı” dedi.

Her bankanın farklı ürün seçenekleriyle müşterilerine ulaşmaya çalıştığını, Şekerbank’ın ise bu farklı alanların hepsinde hizmet verdiğini dile getiren Göktan, “Ama her şeyi ölçüp biçiyoruz. Bankacılık kâr elde etme sanatı olduğu kadar, aynı zamanda riski yönetme sanatıdır. Geçmişte, iyi yönetilemeyen riskin ne boyutta zararlara yol açtığını hepimiz gördük. Çok sayıda banka maalesef iflas etti. Biz her sahada varız, ama ölçülü rekabetten yanayız. Neticede hepimiz bankayız, aynı ürünleri pazarlıyoruz” diye konuştu.

“ESNAFA KREDİ DESTEĞİ VERME KARARI ALDIK”

Göktan, “mikro kredi” diye adlandırdıkları yapıyla küçük işletmelere, esnafa kredi desteği verme kararı aldıklarını dile getirerek, pancar çiftçileri tarafından kurulmuş bir bmanka olarak üretimi teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti. Portföylerindeki tarım kredilerini artırarak büyümeye devam edeceklerini vurgulayan Göktan, “Tarıma yönelik bankacılılıkta öncü olma görevini üstleneceğimizi düşünüyorum” dedi.

“FAİZDE ÇOK HIZLI DÜŞÜŞ OLMAZ”

Merkez Bankası’nın faiz adımlarını doğru bulduğunu söyleyen Göktan, önümüzdeki dönemde faizlerde çok hızlı bir düşüş beklemediğini, faiz hareketlerinin dünyadaki ekonomik konjonktür çerçevesinde şekilleneceğini ifade etti. Göktan, küresel piyasalardaki hareketliliğin sürmesine rağmen Türkiye’ye para girişinin devam edeceğini vurgulayarak, “Ancak cari açık hâlâ hepimizi düşündüren bir sorun. Şu an için finanse ediliyor, ama edilemediği takdirde ne yapılacağının açık ve net olarak ortaya konulması lazım” diye konuştu.

MİKRO KREDİLERİN FİNANSMANI İÇİN 20 MİLYON EUROLUK KREDİ

Göktan, 2008 yılı sonunda kredilerde, aktif büyüklükte ve kârlılıkta asgari yüzde 50 büyümeyi planladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Şu anda 232 olan şube sayımızı yıl sonunda 270’e çıkaracağız. Bu yıl esas sıçramayı mikro kredilerde (esnaf kredilerinde) yapacağız. Kredi hacmimizin yüzde 10’unu bu alana tahsis etmeyi düşünüyoruz. 2007’de 15 milyon YTL olan mikro kredi boyutumuz, 2008’in sonunda 150 milyon YTL’ye çıkacak. Bu uygulamayı şu an için 20 şubede yapıyoruz; 2008’in sonunda 100 şubede mikro kredi veriliyor olacak. Yakında KfW (Alman Kalkınma Bankası) ile mikro kredilerin finansmanı için 20 milyon euroluk bir kredi anlaşması yapacağız.”

GENEL MÜDÜRLÜĞE MERİÇ ULUŞAHİN GETİRİLDİ

Göktan, 14 yıldır Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevlerini birlikte yürütmesinin ardından bu ay genel müdürlük görevini Meriç Uluşahin’e devrettiğini hatırlatarak, bu görev paylaşımının bankada güçlü bir sinerji yaratacağını söyledi.

Ayrıca 55. yılını kutlayan bankanın ilk kez kendi içinden yetişmiş bir genel müdür çıkardığına işaret eden Göktan, “Bankanın yaş ortalaması 34-35; her biri kendi alanında çok iyi yetişmiş canlı bir kadro var arkamızda. Bu potansiyeli içeriden gelen bir genel müdürün daha da hareketlendireceğini düşünerek böyle bir karar verdik. Çok başarılı sonuçlar doğuracağı inancındayım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!