Şeker gibi fuar

Güncelleme Tarihi:

Şeker gibi fuar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2014 15:36

ALMANYA'nın Köln kentinde, 4 gün sürecek olan Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı (ISM) 44'üncü kez kapılarını ziyaretçilere açtı.

Haberin Devamı

68 ülkeden bin 476 firmanın katıldığı fuarda, Türkiye'yi 78 firma temsil ediyor.

Almanya'nın Köln kentinde, dünyanın en büyük Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı (ISM) 44'üncü kez kapılarını açtı. Dünyanı 29 Ocak 2014 tarihine kadar sürecek ISM'de bu yıl 68 ülkeden bin 476 firma yer alıyor. Geçtiğimiz yıla göre katılımcı firma sayısında artış gözlenirken, fuarı yaklaşık 40 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Brezilya'nın partner olduğu ISM 2014'ün açılışını Federal Tarım Bakanı Hans- Peter Friedrich yaptı. Fuara Almanya 222, İtalya 150, Belçika 148, İspanya 95, Fransa 90, İngiltere 79 firma ile katıldı. Türkiye ise 78 katılımcı firma ile 7. sırada yer aldı. Rengarenk ve farklı tatlardaki çikolata ve şekerlerin sergilendiği fuara, 12 yaşından küçüklerin girmesi Köln Fuar İdaresi'nin kararına göre bu yıl da yasaklandı.

HEDEFİMİZ İHRACATI ARTTIRMAK

Haberin Devamı

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete bu yıl fuarın daha canlı geçtiğini söyledi. Fuara 44 firmayla katıldıklarını ifade eden Mete şunları söyledi:

"ISM bizim için dünyadaki en önemli fuarlardan biri. Çikolata, şekerleme sektörünün Türkiye ihracatındaki payı yüzde 2,5 civarında. Geçen yıla oranla ihracatta yüzde 16, son 5 yılda ise yüzde 81 artış yakaladık. Yapmış olduğumuz ihracat Türkiye genelinde 2,5 milyar dolar. Hedefimiz bu rakamları daha da arttırmak. Ancak gerek içeride yaşadığımız bürokratik zorluklar, gerekse AB ile olan gümrük birliğinin getirdiği handikaplar var. Ham madde ve şeker temin ederken çok yüksek fiyatlar ödüyor ve sıkıntı çekiyoruz. Avrupa sanayicisi bizden daha uygun fiyata ham madde temin ediyor.

KURDA İSTİKRAR ŞART

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden ülkemize yatırım yapan şirketler ihracat yaparak AB'nin bize uyguladığı kotayı dolduruyorlar. Dolayısıyla Türkiye'deki sanayi sektörünün gelişimi son 20 yıldır Rusya kapılarının açılması sayesinde gelişti. Hükumetimizin her ne kadar bakanlıklara vermiş olduğu yetki çerçevesinde önümüzü açma noktasında çalışmaları olsa da bunlar yeterli değil. Bunun göstergesi son üç yılıdır ihracat rakamlarımızın durağan noktaya gelmesi. Herkes döviz artışından dolayı ihracatçının çok para kazandığını zannediyor ama öyle değil. İhracat yaptığımız kişiler bizden fiyatları indirmemizi talep ediyorlar. Ayrıca ham madde olarak bazı ürünleri dışarıdan alıyoruz. İstikrarlı bir kura ihtiyacımız var, çok hızlı artışlar bizim için olumsuz."

AVRUPA'DA PAZAR BULMAK ZOR

Haberin Devamı

Elvan Şirketler Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu ise, "Yaklaşık 20 yıldır bu fuara katılıyoruz ve her geçen yıl artan müşteri portföyümüzle uluslararası alanda var olduğumuzu göstermek istiyoruz. Avrupa pazarlarına özellikle unlu mamuller ve şekerleme türü ürünlerle giriyoruz. Çikolata tarzı ürünlerimizin Avrupa'da pazar bulması ve markalaşması gerçekten zor. Bunun için ciddi pazarlama faaliyetlerinin yapılması gerekiyor. Çikolatanın doğum yeri Avrupa, Türkler olarak bizim AB pazarında yer almamız zor. Ancak yapmış olduğumuz yatırımlarla her geçen gün pazarımız büyüyor" diye konuştu.

AVRUPA ÇİKOLATASINA TÜRK FINDIĞI

Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, Avrupa'daki çikolatalardaki fındığın yarısından fazlasının Türkiye'den geldiğini ifade etti. Fındığın yurt dışında daha çok bir sanayi ürünü olarak kullanıldığını söyleyen Gürsoy şu bilgileri verdi: "

Haberin Devamı


"O yüzden genelde bu tür fuarlara katılmayı tercih ediyoruz. Türk fındığının yüzde 75'ini AB'ye ihraç ediyoruz. Almanya bizim için önemli bir pazar. Avrupa'da üretilen çikolataların yarısından fazlasında Türk fındığı kullanılıyor. Türk fındığı dünyadaki diğer fındıklara oranla daha lezzetli ve kaliteli. Özellikle Avrupa'daki, büyük markalar Türk fındığı kullanıyorlar. 2023 projesinde biz de fındık sektörü olarak bazı hedefler koyduk. 350 bin ton ihracat hedefimiz var. Bunun için Tarım ve Ekonomi Bakanlıklarımız ile çalışmalarımız sürüyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!