Güncelleme Tarihi:
Esentepe Emekli Subay Evleri 1960 ‘ta planlandığında sitenin yanında bulunan, yaklaşık 4 bin metrekarelik imara açık arsanın, 1976’da Boğaz Köprüsü'nün bağlantı yolları inşa edilirken 3 bin metrekarelik bölümü kamulaştırıldı ve üzerinden otoyol geçti. Arazinin 700 metrekarelik bölümü ise Subay Evleri'nin yanında bırakıldı ama altyapı ve ulaşım ağı planlaması otoyolun diğer tarafında kaldı. Boş kalan ve imar izni olmayan bu arsa o tarihte bilinmeyen bir nedenle kamulaştırılmadı ve bugüne kadar dört sahip değiştirdi. Bugünkü sahibi de arsayı 1991’de plan ve ruhsat iptal davası görüldüğü sırada aldı.
Şişli ve Büyükşehir belediyeleri aleyhine ilk dava, arsa üzerinde başlayan inşaatı takiben 1991 yılında açılmıştı. Davanın müdahilleri Mimarlar Odası ve Esentepe Çevre Koruma ve Kültür Derneği’ydi. Dava nedeni arsada yapılacak olan 8 katlı bir işmerkezinin Emekli Subay Evleri sakinleri için hayatı felce uğratacak olmasıydı. İnşaat bitip işyeri hayata geçtiğinde binaya ait altyapı şebekesi olmadığından su, kanalizasyon ve elektrik gibi bütün ihtiyaçlar Subay Evleri'nden karşılanacak. Arsanın ulaşım bağlantısı olmadığından işmerkezi, siteye ait trafik girişini de kullanacak. Üstelik beraberinde yoğun bir trafik de getirecek.
Fatma Girik döneminde ruhsat verilen inşaat planı diğer teknik kurallara da aykırı. Karayolları'nın koyduğu sınırlamalara göre inşaatın, işyeri olacağı için tel örgülerle belirlenen kamulaştırma hududundan 20 metre geride olması gerekiyor. Oysa sınırdan 2 metre içeride.
Dava 1993'te belediyelerin aleyhine sonuçlandı ve İstanbul 2 No'lu İdare Mahkemesi imar planının iptaline karar verdi. Bilirkişi raporunda teknik sakıncalar sıralanarak, arsada iş merkezi inşa edilmesinin şehircilik ve planlama ilkeleri ile kamu yararına aykırı olduğu belirtildi. Karar üzerine Büyükşehir ve Şişli belediyeleri Danıştay'dan kararın bozulmasını istedi. Danıştay, bozma gerekçelerini haklı bulmayarak temyiz istemini geri çevirdi ve kararı onayladı.
Bu yıl imar planının değiştirildiği gerekçesiyle Şişli Belediye Meclisi'nden inşaatın planı bir kez daha geçirildi. 1993'deki mahkeme kararını takiben bir ay içinde yıkılması gereken ama yıkılmayan inşaata yeniden başlandı. Emekli Subay Evleri sakinleri de iptal için üç ay önce bir kez daha idare mahkemesine başvurdu. Mahkeme sonuçlanana kadar yürütmeyi durdurma kararı verildi. İnşaat şu anda bir kat beton üstünde kalıp kat olarak duruyor.
Şişli Belediye Başkanı Cüneyt Akgün ise arsanın imara açık olduğunu, plan ve ruhsatın iptal edildiği sırada görevde olmadığını belirterek inşaatı yıkmasının söz konusu olmadığını söyledi.