Şehrin ana bünyesi sağlam

Güncelleme Tarihi:

Şehrin ana bünyesi sağlam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kuzey Anadolu Fay Hattı uzmanı Prof. Dr. Aykut Barka İstanbul'un deprem açısından avantajlarını saydı.

Prof. Dr. Aykut Barka ile Prof. Dr. Celal Şengör, Cumhurbaşkanı'na iletilmek üzere depremle ilgili bir rapor hazırladı. Prof. Barka, İstanbul'un faya uzaklığı ve ana zemininin kayalık olmasından ötürü daha şanslı olduğuna inanıyor.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri öğretim üyeleri olan Prof. Dr. Aykut Barka ile Prof. Dr. Celal Şengör tarafından, depremin üçüncü günü, YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz kanalıyla Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e iletilen raporda, depremle ilgili ilk bilgiler verildi.

Deprem yörelerinin havadan gözlemleri değerlendirildi. Bina, toprak, yol hasarları hakkında açıklamalar yapıldı.

Fay kırığının batıya doğru yatay hareket ettiği, 2-3 metrelik yer değiştirmenin söz konusu olduğu vurgulandı. Depremin Düzce’nin güney batısından, Karamürsel’e kadar uzandığı bildirildi. Bu arada, Sakarya Nehri üzerinden Adapazarı, Yalova’ya doğru uçuşlarında, Arifiye sapağında yıkılan köprünün, TEM’i tıkadığı, bunun da ulaşımı engellediği belirtildi.

Karayolları, diğer hasarların yanı sıra köprüyü onararak, yolu ulaşıma açtı ve bunun bilgisi de Prof. Dr. Barka’ya iletildi,

Yeni bulgular

Prof. Dr. Barka, depremden bugüne kadar, kendi grubu ile ve ayrıca, İTÜ, Kandilli,TÜBİTAK, Harita Genel Komutanlığı ve ABD’li bilim adamları ile sürdürdükleri koordine çalışmalarla elde edilen bilgileri şöyle sıraladı:

KOMŞU FAYLARDA GERİLİM ARTIYOR

Depremde hareket eden fay parçasının uzunluğu 120 kilometre. Depremin yüzeydeki izini takip ederek, uçların nerede bittiğini bulmaya çalıştık. Gördük ki bu uçlarda ve komşu fay parçaları üzerinde gerilim ve risk artıyor. Komşu fay üzerindeki gerilim yüksekliği, yeni depremlerin habercisidir. Komşu faylar Yalova parçasını gösteriyor. Bunun özeti de, önümüzdeki 30 yıl içindeki herhangi bir zamanda, İzmit Körfezi’nden, Yalova, Bolu, Düzce’ye, Marmara’nın güneyine doğru bir depremin olabileceğidir.

OLASI DEPREM HESABI

Uydular kanalı ile depremin radar görüntüleri incelendikten sonra, deprem sırasında ve sonrasında oluşan deformasyon elde edilecek. Böylece, kırığın nerede, ne kadar yer değiştirdiği ortaya çıkacak. Bu da bize olası bir depremin, 30 yıl içinde, nerede ve hangi büyüklükte olabileceğini gösterebilecek.

ZEMİN SAĞLAMSA

PROBLEM YOK

Bu depremle bir kez daha gördük ki iyi zemin üzerine iyi bina inşa edilmişse, depremden zararsız çıkılıyor. Kayalık sağlam zemine, yönetmeliklere uygun, sağlam binalar yapılınca, problem çıkmıyor. İzmit’te hasar dolma topraklarda oldu. Yukarı doğru kayalık zeminlere çıkıldıkça hasarın çok az olduğu görüldü.

İSTANBUL'UN

BÜNYESİ SAĞLAM

İstanbul, İzmit ve Gölcük gibi fay hattına yakın değil. İstanbul’un fay hattına en yakın yeri, 10-15 kilometre. İstanbul’un ana bünyesi, 500-250 milyon yıllık kaya zeminlere oturuyor.

Bu zeminler üzerine, yönetmeliklere uygun sağlam evler yapılınca deprem zarar vermez. Olası bir depremde en fazla, bina çatlakları görülebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!