Güncelleme Tarihi:
KABATEPE MÜZESİ DE ZİYARETE KAPATILDI
Kimisi dökülen, kimisi tadilata alınan müzelerin kapalı olması, tarihi alanları görmeye gelenleri şaşkına çevirdi. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93'ncü yıldönümü kutlamalarına üç ay kala, savaşın izlerinin sergilendiği müzelerin kapısında kilit olması tepki çekerken, özel müzelerden de sadece birinin açık olduğu gözlendi.
Çanakkale Destanı'nın yazıldığı yarımadada, Şehitler Abidesi'nin altındaki müze, abideyi güçlendirmek ve altında daha geniş bir müze alanı yaratmak için 2004 yılı sonunda kapatıldı. Aradan iki yıl geçtikten sonra, kapatılan müzenin yerine aynı anda 200 kişinin gezebileceği büyüklükte bir müze alanı yapıldı. Ancak hizmete açılamadı. Yeni müze alanının izolasyon sorunu bulunduğu, yağan yağmurun içeri girdiği ve bu sorun bir türlü aşılamadığı için müzenin de düzenlenerek hizmete açılamadığı belirtildi.
İKİNCİ MÜZE DE TADİLATTA
Eceabat İlçesi'ndeki Gelibolu Milli Park Müdürlüğü idari binasının içinde bulunan Çanakkale Savaşları Müzesi'nin kapısı da yıllarca kilitli kaldı. Milli Park Müdürü İsmail İşeri, hem idari binayı, hem de müze alanını tadilata almak için 15 gün önce çalışma başlattı. Bu nedenle müzedeki Çanakkale Savaşları'nda kullanılan askeri üniformalar, kıyafetler, silah, mermi, toplar, savaşlara ait belge ve haritalar depoya kaldırıldı.
KABATEPE MÜZESİ'NİN ÇATISI ÇÖKÜYOR
İki yıldır Gelibolu Yarımadası'nda devlete ait müzelerden sadece Kabatepe Müzesi ziyaretçilere hizmet verirken, bu müze de çatısında çökme meydana geldiği için 10 gün önce kapatıldı. Gelibolu Milli Park Müdürlüğü, ziyaretçilerin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle Kabatepe Müzesi'ni de kapatınca yarımadada devlete ait üç müze de kapanmış oldu. Gelibolu Milli Park Müdürü İsmail İşeri, durumu genel müdürlüğe rapor ettiğini ve onay gelmesi halinde müzenin hemen onarılacağını söyledi.
TÖRENLER YAKLAŞIYOR AÇIK MÜZE YOK
Devlet, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanı'na son beş yılda 40 milyon YTL harcadı. Yeni şehitlikler yaptı. Ancak Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93'ncü yıldönümünün kutlanacağı 18 Mart 2008 tarihine üç ay gibi kısa bir süre kalmasına rağmen bölgede açık bir müze bile bulunmaması tepki yarattı. Her yıl olduğu gibi binlerce ziyaretçiye ağırlamaya hazırlanan Gelibolu Yarımadası'nda devletin bu açığını ise Alçıtepe'deki Salim Mutlu Özel Harp Anıları Koleksiyonu adlı tek müze tek başına sırtladı. Alçıtepe'deki Mehmet İhsan Gençcan'a ait Canlı ve Sesli Tarih Galerisi tadilat nedeniyle, Seddülbahir Köyü'ndeki Ahmet Uslu'ya ait özel Çanakkale Savaşları Galerisi'nin de kış mevsimi nedeniyle kapalı olduğu belirtildi.
BÜYÜK BİR AYIP
Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Alan Kılavuzu Ahmet Kaşıkçı, devlete ait üç müzenin aynı anda kapalı olmasının, ayıbın da ötesinde büyük bir ihmal olduğunu söyledi. Kaşıkçı şunları söyledi:
“Burası Türkiye'nin gözbebeği, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı yer. Bu nedenle bu müzeler hiç vakit kaybetmeden onarılarak bir an önce hizmete açılmalı. Tabanı dökülen Kabatepe Müzesi bir hafta içinde yapılıp hizmete açılabilir. Milli Park Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve uzun süredir kapalı olan müze de hemen hizmet verebilir. Bunun için biz Alan Kılavuzları da yardımcı olmaya hazırız. Yeter ki müzeler kapalı kalmasın. Şehitler Abidesi'nin altında yeni yapılan müzenin durumu içler acısı. Yağmur suları içeri doluyor. Bu yüzden bir türlü açılamıyor. Tüm bunların sorumlusu Milli Parklar Genel Müdürlüğü. Bu üç müze de çok çabuk onarılıp, elaman görevlendirilip hizmete açılmalı.”