Turaç TOP/ Ä°ZMÄ°R (DHA)
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 01, 2011 13:30
İSTANBUL Halkalı’da askeri servis aracına yapılan bombalı saldırıda şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Çağlar Bölük’ün adının verildiği İzmir’in Tire İlçesi’ndeki ilköğretim okulu, törenle hizmete açıldı. Törene katılan ve Kardelen bursuyla öğretmen olan eşi Elif İmenç Bölük, şehit eşine olan duygularını yazdığı şiirle dile getirdi, duygu dolu dakikalar yaşattı.
Biri asker kızı, altı kiÅŸiyle birlikte geçen yıl Halkalı’daki saldırıda ÅŸehit düşen 28 yaşındaki Jandarma Uzman ÇavuÅŸ Mehmet ÇaÄŸlar Bölük’ün adı, memleketi Ä°zmir’in Tire Ä°lçesi’ndeki ilköğretim okuluna verilmiÅŸti. TOKÄ° tarafından yapılan ve adı deÄŸiÅŸtirilen, 6 bin metrekare alana kurulu, 24 derslikli, 166 öğrencinin eÄŸitim gördüğü TOKÄ° Åžehit Mehmet ÇaÄŸlar Bölük Ä°lköğretim Okulu’nun resmi açılışına, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ä°zmir Valisi Cahit Kıraç, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Vekili Sırrı AydoÄŸan, Milli EÄŸitim Müdürü Ragıp Ãœye, ÅŸehitin Kardelen bursuyla öğretmen olan ve burada görev yapan eÅŸi Elif Ä°menç Bölük, ailesi, öğrenciler, askeri ve sivil erkan ile vatandaÅŸlar katıldı. Saygı duruÅŸunda bulunulması ve Ä°stiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuÅŸmalara geçildi.Â
ŞEHİT EŞİN ARDINDAN ANLAMLI ŞİİR
Protokolde Bakan Gönül’ün yanında oturan ve taziyesini kabul eden Elif İmenç Bölük, yaptığı konuşmada dile getirdiği şiiriyle duygu dolu dakikalar yaşattı. Kendisinin de zaman zaman gözleri dolan şehit eşi Bölük, kendisinin ele aldığı şiirde şu mısralara yer verdi:
Bir zamanlar mutluluğun öbür adıydı Çağlar
El ele gezmek, göz göze bakmaktı
Bizim şarkımızı dinlemekti, yıldızların ötesinde
Soğuk bir kış sabahı düşe kalka sıcak ekmek almaktı
Ve gözlerindi mutluluk, hüzünlüydü hep
Bir ekim sabahı anne olarak uyanmaktı
Mayın kokan topraklarda her defasında ölüme yolladığım
Silah sesleriyle ürperdiğim ve dönüşünü bir bayram sevinciyle karşılamamdı mutluluk...
Çamur içinde dönerdin görevden, içime çektiğim dağ kokusuydu mutluluk
Ve şimdi.... Yıldızlar ülkesine yolladım mutluluğumu
Bir eylül sancısı saplandığı yüreğime şimdi mutluluk ne acaba
Anne, baba, çocuk mu
Elif mi, Eylül mü, Çağlar mı
Yoksa babasını hiç tanımayan kızının "Baba diye al bayrağa sarılması mı"
Mutluluk ne
Sanırım artık cevabını biliyorum
Mutluluğun rengi kanımdaki renk
Çünkü o renk nice aşkların alev kırmızısı
Al bayrağımın yıldızı
Sevdiğimin gözleri
Şimdi bir bayrak verdiniz bana, içinde aşk olan, içinde acı, gözyaşı olan, içinde umut olan, içinde yetim çocuklar olan, içinde Çağlar’a akan bahar olan ve içinde uyumadan önceki tek dileği "Şahadet" olan
Söyleyin şimdi bana hangi bayrak taşır bu kadar yükü, hangi yürek taşır bu kadar kavramı, niteliği ve söyleyin, yüzeysel mutluluklarınızdan arınarak mutluluk bu değil mi
İnsanlar ölümden korkma, unutulmaktan korkar
Söyleyin hangi yağmur yeter, bir şehidin adını silmeye, hangi kırılası eller akıtır bu kanı
Şimdi bu yürek, bu keskin bıçak, bir baba, bir kahraman, bir şanlı asker, bir şehit korkar mı ölmekten
Bu gidiş değil, bu ölüm değil. Budur mutluluk ve sen sevdiğim, şehidim rahat uyu adın göklerde cismin bayrakta
Bir Çağlar değil bin Çağlar, bir Mehmet değil bin Mehmet gider bu yola
Bir Kezban ağlamaz Mehmet’ine, bir anne sulamaz.
Her sabah mezarlık çiçeklerini.
Gurur duy, yüce anne, yüce baba
Bir Kardelen vardı bir zaman karda açardı, artık
Kardelen bir şehitlik çiçeği oldu, bayrakta can bulan
Rahat uyu şehidim sen bir bayraksın, bilgi ışığında ve altında binlerce Elif bekçi
Kanı bayrağa borç
Ruhun ÅŸad olsun
ELİF ÖĞRETMENLER OLDUĞU İÇİN BU MİLLET BÜYÜK
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise konuşmasında terörle mücadeleye değindi. Bu mücadelenin, üç beş başı bozuğun, maceracının hareketi olarakta görülebileceği gibi; Türk askerinin, dünyada kendisine karşı yürütülen mücadelede karşılaştığı problemleri çözmek için en büyük fedakarlıkları göstermesi olarak ta ifade edilebileceğini belirten Bakan Gönül, "Bugünü anlamak için dünü anlamak gerekir. Resmi görevle Güney Afrika’ya gitmiştim. Ümit burnu, Avrupalıların Asya’ya ulaşmak için gemiyle geçmek zorunda olduğu zor bir deniz. Buraya bir levhaya asmışlar. Diyor ki, kudretli Türk imparatorluğu, ticaret yollarını kapadığı için buradan geçilmek zorundadır. Osmanlı’yı kastediyor. Bir cihan devletinin varisleriyiz. Bugün Türkiye, dünyanın 16’nci ekonomisi. Avrupa’nın 6’ncı ekonomisi. Topraklarımızdaki en az tabi kaynaklara rağmen. Yok ettikleri zannettikleri cihan devletinden bir Cumhuriyet çıktı. Büyük bir ekonomi, büyük bir devlet kuruldu. Bunun bedelinin ödenmesi gerekiyordu. İşte şehitlerimiz, bunun bedeli olarak ortaya çıktı. Yalnız Mehmet Çağlar’ı değil Korgeneral seviyesinde de şehitler verdik. Hulusi, İsmail paşa ve daha nice şehitler. Biliyorum ki, şahadet herkese nasip olmuyor. Adeta seçilmişler bu rütbeye ulaşabiliyor. Herkes ister ama pek azına nasip olur. Şehit annesi, eşi olmak da bu tip seçilmişliğin bir parçasıdır. Elif hanımı dinledik. Ne kadar metin, bu mücadelenin unsuru olmayı kabul ettiğini görüyoruz. Bunun için bu millet büyük. Bu milletin karşısında olanlar, onu rahat bırakmamanın her çaresine başvuruyorlar. Bu millet büyük olmaya devam edecektir. Bu okulların sayesinde büyük olacaktır" dedi. Konuşmaların ardından ilçede okul yaptıran hayırseverlere de plaket verildi.
KURDELAYI BÄ°RLÄ°KTE KESTÄ°LER
Daha sonra şehidin eşi Elif İmenç Bölük, annesi Kezban, babası Salih Bölük, Bakan Gönül ve protokoldekiler, hep birlikte okulun kurdelasını kesti. Bölük ailesi ve protokol, okuldaki bir sınıf ile anaokulunu gezdikten sonra öğrencilere hediye dağıttı. Bu sırada anne Kezban Bölük, okulun girişinde asılı olan oğlunun fotoğrafını eliyle sevdi ve gözyaşlarına boğuldu.
ŞİİRİ DÜN GECE YAZMIŞ
Daha önce ilçedeki 4 Eylül İlköğretim Okulu’nda görevli olan, ancak şu an şehit eşinin adının verildiği okulda görevlendirilen Elif İmenç Bölük, anlamlı şiirini dün gece yazdığını, duygu yoğunluğu yaşadığını dile getirdi.