Şehirleri şehir yapanlar

Güncelleme Tarihi:

Şehirleri şehir yapanlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2014 02:25

Yeni belediye başkanları için sandığa gitmeden önce tarihte iz bırakanları da şöyle bir hatırlayalım.

Haberin Devamı

İlk 10:
Vedat Dalokay-Ahmet Priştina-Lütfi Kırdar-Osman Kavuncu-Müfide İlhan-Murat Karayalçın-Celal Doğan-Osman Kibar-Fikri Sönmez-Ahmet İsvan

Jüri:
Altan Öymen-Deniz Zeyrek-Yavuz Donat-Ayşenur Arslan-Kadri Gürsel-Yalçın Bayer-Sedat Ergin-Ertuğrul Özkök-Fehmi Koru-Tarhan Erdem

Şehirleri şehir yapanlar

1 - Vedat Dalokay (Ankara 1973 -1977)
1973’te yüzde 62’lik bir oy oranıyla Ankara Belediye Başkanı seçildi. Ankara’nın ulaşımını kavşaklar yoluyla düzenledi, birçok park onun döneminde yapıldı. Batıkent ve Uydukent gibi projeler için de ilk adımlar onun döneminde atıldı. Dalokay, mesleği mimarlık olduğu için o yönüyle de başarılıydı. Yaptığı büyük cami projesi yarışma kazansa da Ankara’da yapılamadı. Daha sonra Pakistan’ın İslamabad şehrinde hayata geçirildi. Bütün sanatçı ve mimarlar gibi delidolu bir insandı. Çok değerli, sevilen bir kişiydi.
(Altan Öymen)

Haberin Devamı

2 - Ahmet Piriştina (İzmir 1999 - 2004)
İzmir Büyük Kanal Projesi, İzmir Kordonboyu Projesi ve İzmir metrosu gibi projeler, onun döneminde bitirildi ya da çalışmalar hızlandırıldı. Piriştina, büyükşehir belediyesinin fen işleri bölümünün altyapısını kullanarak İzmir’deki birçok ilk ve orta dereceli okulu elden geçirdi. Sağlık taramaları ve sosyal güvencesi olmayan yoksul öğrencilerin ameliyat dahil tedavi masraflarını karşılaması akıllarda yer etti. İzmir’deki değişimde etkisi büyük oldu.
(Deniz Zeyrek)

3 - Lütfi Kırdar (İstanbul 1938 - 1949)
Mesleği göz doktorluğuydu ama asıl çalışmalarını belediye başkanlığında yaptı. 1938’den 1949’a kadar İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı’ydı (o dönem İstanbul Valisi aynı zamanda belediye başkanıydı.) İstanbul’a çok eser kazandırmıştır. Spor Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, İnönü Stadyumu, Taksim Meydanı, Taksim Gezi’si (Gezi Parkı) ve Atatürk Bulvarı onun zamanında yapıldı. Belediye Başkanlığı sonrası önce CHP, sonra DP’den Milletvekili olup siyasete devam etti. Sağlık Bakanlığı görevinde de bulundu.
(Altan Öymen)

Haberin Devamı

4 - Osman Kavuncu (Kayseri 1950 - 1957 ve 1950 - 1960)
Kavuncu, kentin en gelmiş geçmiş önemli belediye başkanıydı. Bugün yapılagelen bir çok şeyin alt yapısı onunda zamanında yapıldı. Planlı yeni yollar, kaldırımlar ve bulvarlar… Günümüzdeki Kayseri’nin temellerini atmıştır diyebiliriz. (Yalçın Bayer)

5 - Müfide İlhan (Mersin 1950 - 1951)
Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı. Mersin son yıllarda kötü şehirleşme yaşadı. Denizle kent arasına sanki bir duvar örüldü. Bu kötü yapılaşmaya bakınca 50-60 yıl öncesinin Mersin’ini özlememek mümkün değil. O bakımdan Müfide İlhan bugün bile Mersin’de gönüllerdedir.
(Yavuz Donat)

6 - Murat Karayalçın (Ankara 1989-1993)
Murat Karayalçın, başında bulunduğu kentin ruhuyla bütünleşmiş, onu tarihiyle özümsemiş aynı zamanda gelecek vizyonuyla benliğinde büyük bir heyecanla yaşatan bir belediye başkanıydı. Galiba Ankara’yı bir insan olarak görüyordu ve ona hürmetle, özenle, sevgiyle yaklaşıyordu. Bence iyi bir belediye başkanı olabilmenin ilk koşulu kentle bu özel ilişkiyi kurabilmekten geçiyor.
(Sedat Ergin)

Haberin Devamı

7 - Celal Doğan (Gaziantep 1989 - 2004)
Belediye başkanı olduğu günden itibaren 15 yıl boyunca görev yaptı. O zamanki Gaziantep’te hızlı göç vardı, şehir büyüyordu ve altyapısı çok eksik, geriydi. Doğan, arıtma tesisi kurdu, 160 km uzaktan su getirdi. Ondan sonra gelen belediye başkanları da önemli işler yaptı ancak bunların temelini o atmıştır. Celal Doğan çok önemli ama görünmeyen ihtiyaçları yapmıştır. O bakımdan önemli bir belediye başkanı sayarım kendisini.
(Tarhan Erdem)

8 -Osman Kibar (İzmir 1963 - 1973)
Behçet Uz’dan bugüne İzmir kendisine değer katan belediye başkanlarınca yönetildi. Osman Kibar de uzun süresi ve yaygın eserleriyle hatırlanıyor. Babam da onun siyasi kadrosundan olduğu için bunu bilebilecek durumdayım. Hatta İzmir’in tüm yollarını yaptığı için kendisine ‘Asfalt Osman’ lakabı takılmıştır.
(Fehmi Koru)

Haberin Devamı

9 - Fikri Sönmez (Fatsa 1979 - 1980)
Fatsa’nın sosyalist belediye başkanı. Türkiye’nin ve sosyalist solun tarihinde en çok anılan yerel yöneticilerden biri oldu. İki ayda bir halk toplantıları yaptı. Halkın belediye yönetimine katılımını aktif olarak sağladı. İçki, kumar, kadına karşı şiddet gibi sosyal sorunların çözümü için çalıştı. ‘Çamura son’ kampanyasıyla tarihe geçti.
(Deniz Zeyrek)

10 - Ahmet İsvan (İstanbul 1973 -1977)
Ahmet İsvan’ı döktüğü asfaltlar için değil, 1973’te yüzde 63.5’lik bir oy oranıyla, hala kırılamayan rekorla seçildiği istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Türkiye tarihinin, ilk gerçek anlamda belediyeciliğini hayata geçirdiği için seçtim. Sosyal demokrat belediyeciliği Vedat Dalokay ile birlikte uygulayan kişiydi. Ahmet İsvan katılımcı, halkın sorunlarını ön planda tutan, kaynakların harcanmasında halkın sorunlarını gözönünde bulundurarak onlara öncelik veren bir belediye yönetimi uygulamıştır. İsvan, Dalokay ile beraber bunun öncülerindendir.
(Kadri Gürsel)

Haberin Devamı

AKTİF SİYASETÇİLER ALINMADI

Yaptığımız ankette seçim yasaklarının başlamış olması nedeniyle bu seçimde belediye başkanlığı için aday olan ya da aktif olarak siyasette bulunan kişiler değerlendirme dışı tutuldu. Bu nedenle belediyecilikleriyle büyük övgü alsa da şu an siyasi hayatı süren kişileri yasaklar nedeniyle ‘en iyi 10’ listemize koymadık.

Puanlama

Tercihlerde jürimizin verdiği sıralamaya uyulurken, eşitlik halinde jüri listesinde adayların öncelikleri gözönüne alarak, liste son halini aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!