Şehirler arası seyahat yasağı var mı? Hafta sonu özel araçla seyahat ediliyor mu? Seyahat belgesi ile izin verilecek

Güncelleme Tarihi:

Şehirler arası seyahat yasağı var mı Hafta sonu özel araçla seyahat ediliyor mu Seyahat belgesi ile izin verilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2020 23:25

Şehirler arası seyahat yasağı olacak mı, sorusu, koronavirüs tedbirleri kapsamında gündemde yer almaya devam ediyor. Hareketliliği azaltmak ve virüsün bulaşıcılığını önlemek adına getirilen hafta sonu sokağa çıkma yasağında, özel izin ile iller arası seyahatlere izin veriliyor. İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin genelgede, zorunlu hallerde seyahat izin belgesi ile geçişlerin sağlanacağı bildirildi. Seyahat izin belgesi e devlet üzerinden temin edilecek. İşte, e devlet seyahat belgesi alma ekranı.

Haberin Devamı

Seyahat izin belgesi başvuruları, hafta sonu uygulanan 56 saatlik sokağa çıkma yasağının başlamasıyla beraber gündeme geldi. Vatandaşlar sokağa çıkma yasağında Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebileceklerdir. İçişleri Bakanlığı'ndan yayımlanan genelgeye göre, İl dışına çıkma yasağı, belirli koşulları sağlayan kişiler için muaf sayılacak. Seyahat belgesi Alo 199 iletişim hattı üzerinden ve e-Devlet'tan alınıyor.

ŞEHİRLER ARASI YASAK VAR MI?

Sokağa çıkma kısıtlamasındaki getirilen sürelere uymak için istisna getirilenler dışındaki tüm iş yerlerinin hafta içi saat 20.00'de kapanacağı ifade edilen genelgede, şunlar kaydedildi: "Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda uygulanacak) aşağıda belirtilen zorunlu hallerde şehirler arası seyahatlere izin verilecektir.

Haberin Devamı

Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan, kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi), bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri, askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilen vatandaşlarımız, belirtilen durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da valilik/kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebileceklerdir.

Belirtilen mazeretleri taşımayan kişilerin şehirler arası seyahatleri ise ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi) kullanılmak suretiyle mümkün olacaktır. İşi ile ilgili nedenini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirler arası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır."

Haberin Devamı

SEYAHAT İZİN BELGESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor. Bu belge Alo 199 iletişim hattı üzerinden de talep edilebiliyor.

T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra açılan sistem üzerinden yeni başvuru linkine tıklayınız. Daha sonra açılan sekme üzerinden başvuru türünü ve belge türünü seçmeniz gerekiyor.

SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Değerlendirme sonucu başvurucuya SMS ile bildiriliyor.

Başvurusu onaylananlar, otogar veya havalimanlarında oluşturulan başvuru masalarından vatandaşlık numaraları ile doğrulama yapıldıktan sonra kabul ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!