Güncelleme Tarihi:
Bu yıl 9 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan 27. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin programı İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Genel Müdürü Melih Fereli, Uluslararası Müzik Festivali Yönetmeni Cevza Aktüze ve Eczacıbaşı Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın katıldıkları bir basın toplantısıyla açıklandı.
Şakir Eczacıbaşı, ekonomik krizin pek çok sektörü etkilediği böyle zor bir yılda bile, sponsorların desteğinde azalma olmamasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Yapılan açıklamalara göre festival programındaki 33 konser ve gösteri Atatürk Kültür Merkezi, Aya İrini Müzesi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile St. Antuan Kilisesi'nde gerçekleşecek. Festivalin bu yılki randevusunda 400'ü Türkiye'den olmak üzere toplam 850 sanatçı İstanbul'un büyülü atmosferinde biraraya gelecek.
Festival 9 Haziran günü Kamran İnce'nin bestelerinin yorumlanacağı İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Kamran İnce Topluluğu konseri ile başlayacak.
Kurucusu ve şefi Lord Yehudi Menuhin yönetiminde 26 Haziran'da Aya İrini'de yer alması planlanan Sinfonia Varsovia konserinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise bu önemli müzik adamının beklenmedik ölümü nedeniyle kesinlik kazanmamış durumda...
Çek Filarmoni Orkestrası, 27 ve 28 Haziran'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, ikincisine solist olarak Fazıl Say'ın katılacağı iki konser verecek.
12 Haziran'da AKM'de festivalin en ilginç konserlerinden biri gerçekleşecek. 12 Müzikal Tablo'dan oluşan El Trino Del Diablo. İlk kez 1998'de Berlin Filarmoni'de büyük başarıyla seslendirilen eseri İspanyol şef Francisco de Galvez yönetecek. Toplulukta eserin bestecisi gitarist Carlo Domeniconi ve Daniel Moyano'nun oğlu gitarist Ricardo Moyano'nun yanısıra Almanya, Türkiye, ABD, Arjantin ve Azerbaycan'dan müzisyenler yer alacak.
Aya İrini Müzesi'nde gerçekleşecek Oda Müziği Konserleri ise şöyle: 15-16 Haziran'da Giovanni Antonini yönetimindeki II Giardino Armonico'nun konserleri; 21 Haziran'da bütün dünyada ölümünün 150. yılı nedeniyle anılan baba Johann Strauss ve yine ölümünün 100. yılında anılan oğul Johann Strauss'un vals, polka, marşlarını kapsayan bir programın sunulacağı Lüdwig Müller yönetimindeki Viyana Oda Orkestrası konseri; 22 Haziran'da kurucusu ve yöneticisi klavsenci Rinaldo Alessandrini'nin yönetiminde barok müzik topluluğu Concerto Italiano konseri; 24 Haziran'da Skampa Yaylıçalgılar Dörtlüsü konseri; 25 Haziran'da Letonyalı ünlü kemancı Gidon Kremer'in önderliğinde Kremerata Baltica konseri; 29-30 Haziran'da erken dönem çalgılarını kullanan ve Avrupa'nın en iyi topluluklarının biri olan Stagione Frankfurt konseri ve 2 Temmuz'da müzikseverlerin yakından tanıdığı bir isim olan Jan Garbarek'in Hilliard Ensemble ile vereceği konser...
Resitaller...
1991'de New York'da verdiği ilk konserlere birlikte ‘‘piyano dehası’’ olarak anılmaya başlayan Arcadi Volodos'un konseri 10 Haziran'da Atatürk Kültür Merkezi'nde yer alacak.
Müzik eleştirmenlerinin günümüzün en üst seviyedeki viyolonselcileri arasında kabul ettikleri Ralph Kirshbaum'un viyolonsel resitali 14 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde. Kirshbaum'a ünlü piyanist Peter Frankl eşlik edecek.
Trompetçi Erden Bilgen ve organist Paolo CrivEllaro'nun konseri 20 Haziran'da Beyoğlu'ndaki St. Antuan Kilisesi'nde gerçekleşecek.
Festivalde Concerto Italiano Barok Topluluğu'yla şef olarak vereceği konserin yanı sıra Rinaldo Alessandrini, 23 Haziran'da AKM Konser Salonu'nda bir klavsen resitali verecek.
Kemancı Tedi Papavrami'nin konseri ise 1 Temmuz'da Aya İrini Müzesi'nde yer alacak.
Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. yılında Vivaldi'nin Beyazid Operası, kemancı, yönetmen ve müzikolog Fabio Biondi'nin uzun çalışması sonucunda gerçekleşen yepyeni bir partisyonla, dünyada ilk kez 11 ve 13 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde sergilenecek.
Geçen yıl solist olarak izlediğimiz Galina Gorçakova ise piyanist Larissa Gergieva eşliğinde 17 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde bir resital verecek.
Opera ve bale
Mehmet Ergüven'in sahneye koyduğu Nevit Kodallı'nın Gilgameş operası da Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından 24 Haziran'da AKM'de sahnelenecek.
Festivalin dans bölümünde ise Peter Schaufuss Balesi'nin sunacağı Çaykovski Üçlemesi'nden Kuğu Gölü Balesi 18 Haziran'da, Uyuyan Güzel 19 Haziran'da ve Fındıkkıran Balesi 20 Haziran'da AKM'de izlenebilecek.
Genç müzisyen ve toplulukların katıldığı Genç Solistler Dizisi, bu yıl 19 Haziran'da AKM'de yer alacak.
Geleneksel Müzik Konserleri dizisinde festivale Özbekistan'dan katılan Navo Topluluğu'nun konseri 12 Haziran'da AKM'de yer alacak.
Dizi kapsamında Ender Ergun'un yönetimindeki Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ‘‘Osmanlı'dan Cumhuriyet'e 700. Yıl Konseri’’ başlığı altında 14 Haziran'da AKM'de bir konser verecek.
Melihat Gülses'in konseri 16 Haziran'da yine AKM'de...
Dünya çapında adını duyuran vurmalı çalgılar ustası Burhan Öçal'ın kendi grubu İstanbul Oryantal Topluluğu'yla vereceği konser 18 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde yer alacak.
Bu bölümde ayrıca Mustafa Doğan Dikmen ve Topluluğu, ‘‘İsmail ve Zekai Dede'lerden hanende Hacı Arif Bey'e’’ Türk Musiki Sanatı'nda Klasik Dönem'den Romantik Döneme Geçiş başlığı altında bir konser verecek. Klasik Türk müziğinde çok önemli bir dönemi kapsayacak olan bu konser 20 Haziran'da AKM'de...
Geleneksel Müzik Konserleri'nin son konseri Kudsi Erguner'in yeni bir projesi olan Taç Mahal, 23 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde yer alacak. Birbirinden uzak ama tarihleri ve kültürleri açısından birbirleriyle ortak yönleri olan Türk ve Hint müziklerini bir konser çerçevesinde biraraya getirecek.