Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediyesi Harita Müdürlüğü'nün 1998'de yayımladığı İstanbul Şehir Rehberi'ndeki bilgilere artık Internet'ten de ulaşılabilecek.
Bizanslılar bize geometrik bir şehir bırakmış. İstanbul'da Roma örneğine göre oluşmuş meydanlar var. Ayasofya'nın dibinden başlıyor, Yedikule Hisarı'na kadar gidiyor şehrin ana damarı. Biz Osmanlı Türkleri bunun ortasını evcikle doldurmuşuz, tahta evler, bostanlarla doldurmuşuz: Camii, camii avlusu, orada mezarlık, yanında bostan. Burada ölüler yatıyor, ötede sebzeler sulanıyor. Öyle karman çorman bir yerleşimdi dünkü İstanbul. Yüzlerce yıl şehrin içinde nomadik bir yaşam yaşamışız. Nüfus patlayıp iki katlı evler yerini beton binalara bırakınca serbest yerleşim geleneği hortladı. Şehircilik ilmini bilmiyoruz.’’
Bu sözler, 1980'li yıllarda İstanbul'un birçok tarihi yapının onarılmasında emeği olan Çelik Gülersoy ile yapılan röportajdan bir bölüm.
İstanbul'da imar faaliyetleri sonraki yıllarda hızlanarak devam etti. Hızla değişen ve büyüyen bir büyükşehir ve her geçen gün yaşadıkları kente biraz daha yabancılaşan insanlar. İstanbul kentte yaşayanlar ve turistler için günden güne içinde çıkılması güçleşen bir kent haline gelince acilen bir harita yapılması ihtiyacını doğurdu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Harita Müdürlüğü; en son 1989'da hazırlanmış İstanbul Şehir Rehberi güncelliğini yitirip ihtiyaca cevap vermeyince 1997 yılı sonunda kentin en son çekilen hava fotoğraflarını değerlendirip teknik araştırmalar yaptırdı.
İstanbul'un halihazırdaki harita ve ortofoto haritalarından (kentin uçaktan çekilmiş fotoğralarının harita haline getirilmiş renkli görüntüleri) faydalanılarak yeni haritalar yapıldı ve mevcut haritaların da revizyonu sağlandı. 1998 yılı sonunda ise ‘‘İstanbul Şehir Rehberi’’ adlı rehber kitap da İstanbul Büyükşehir Harita Müdürlüğü tarafından hizmete sunuldu.
Rehberde yok yok
Rehberde ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina gibi adres bilgilerinin yanında çeşitli kamu ve özel kurum binaları, alışveriş merkezleri, sanayi alanları, park ve bahçeler gibi alan bilgilerini de bulmak mümkün.
Rehberin son bölümünde cadde ve sokak adreslerinin sayfalarını gösteren indeks, acil telefon numaraları ile çeşitli kamu kurumları, hastaneler, üniversiteler, konsolosluklar, havayolu şirketleri, sinemalar, müzeler, kütüphaneler, kültür merkezleri, spor kompleksleri, turizm danışma bürolarına ait adres ve telefon numaraları yer alıyor.
Hazırlanan rehber için ilçe belediyeleri, muhtarlıklar gibi kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapıldı. Revizyon halihazır haritalar ve müdürlük bünyesindeki birimlerin yaptıkları çalışmalar değerlendirilerek güncelleştirildi. Rehbere resmi ve özel kurumların, dağıtım ve servis şirketlerinin ve vatandaşın yoğun talebi oldu.
Rehberin Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) verileri ise CD ve Internet üzerinden yayımlanıyor. Internet üzerinde www.ibb.gov.tr adresinden İstanbul Şehir Rehberi başlığı altında bu bilgilere ulaşma imkanı var. Rehberin fiyatı öğrenci ve resmi kurumlar için 10 milyon lira. Resmi Kurum ve kuruluşlara yüzde 50 indirimle veriliyor. Rehberi edinmek isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Harita Müdürlüğü'nden temin edilebilir.
Kentin kılavuzları
İstanbul Belediyesi'nin bugüne dek çıkardığı şehir rehberleri dört adet. İlki 1934 yılında Belediye tarafından yaptırılmış ve basılmış olan İstanbul Şehri Rehberi. İkincisi 1971'de çıkarılmış. Üçüncüsü Bedrettin Dalan'ın çıkarttığı 1989 yılı İstanbul Şehir Rehberi. Dördüncüsü de 1998 yılında yayımlanan rehber. Piyasada çeşitli kişi ve kurumlar tarafından çıkarılmış 50'nin üzerinde şehir rehberi var. Yabancı yazarların hazırladığı rehberler içlerinde iyi hazırlanmış ve değerli olanları. İlki 1926'da Ernest Mambory'nin Osmanlıca Rehber-i Seyahi adlı eseri. Bu eser İngilizce, Almanca, Fransızca'ya çevrilmiş. 1955 yılında Rıza Serhatoğlu'nun İstanbul Hemşeriler Cemiyeti'nden çıkan Büyük İstanbul Albümü Turist Rehberi 1955 yılına gidiyor. Aysa Limited'in çıkardığı Rehber-Atlas kitabı 10 yıldır İstanbullular'ın hizmetinde. 1997'de Murat Belge'nin Tarih Vakfı'ndan çıkan İstanbul Gezi Rehberi ve Blue Guide'ın serilerinden İstanbul kitapları ise başucu kitabı niteliğinde.