Sedat Simavi ödülleri verildi

Güncelleme Tarihi:

Sedat Simavi ödülleri verildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce (TGC) kurucu başkan Sedat Simavi adına bu yıl 24'üncüsü verilen ''Sedat Simavi Ödülleri'' törenle sahiplerine verildi.
Haberin Devamı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Nail Güreli The Marmara Oteli'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Sedat Simavi'yi ölümünün 47. yılında saygı ve özlemle andıklarını kaydetti.

Güreli, çok yönlü, girişimci, üretken ve cesur bir insan olan Simavi'nin Türkiye'de gazete ve dergi yayıncılığının öncü isimlerinden olduğunu kaydetti.

Sedat Simavi dönemindeki özgün basın sermayesinin yerini, öteki sektörlerle entegre medya sermayesinin aldığını, dünyadaki kaçınılmaz değişime koşut olarak, Türkiye'de de medyanın büyüdüğünü ve güçlendiğini ifade eden Güreli, şöyle devam etti:

''Halkı doğru ve dürüst bilgilendirme, gerçekleri halka olduğu gibiaktarma, düşüncenin özgürce dolaşımını sağlama işlevi ve yükümlülüğü, gazeteciliğin temel işlevidir. Bunun yolu editöryal bağımsızlık denilen yayıncının, gazetecinin bağımsızlığından ve vicdanından geçiyor. Türkiye de, bu arayışların ve mücadelenin içinde.''

KIR, SAKIN SATMA

Güreli, TGC'nin kurucusu ve ilk başkanı Sedat Simavi'nin, toplumsalyanı önde gelen bir gazeteci olduğunu da belirterek, ''TGC, onun gösterdiği doğrultuda kapsamlı, ülke sorunlarında ağırlığı olan biçimde, demokrasinin, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün, iletişim ve ifade özgürlüklerinin geliştirilmesi amacıyla, bağımsız veilkeli çabalarını 54 yıldır sürdürüyor'' diye konuştu. Güreli konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şu unutulmaz ve daima geçerliliğini koruyan söz Sedat Simavi'nindir; 'Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et, mecbur kalırsan kır, sakın satma'. Dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor, kavramlar, kurallar, davranışlar değişime uğruyor. İnsan hakları kuşaktan kuşağa gelişip, değişti. Dün İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabulünün 52. yıldönümüydü. Ve Türkiye'de, temel insan haklarından olan yaşama hakkının sınırına, ölümün eşiğine gelmiş cezaevlerindeki insanların yaşama hakkının, vatandaşı oldukları devlettarafından korunup korunamadığı tartışılıyor.''

Güreli, gazeteciliğin anayasası sayılan ''Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi''nin geçen ay ikinci yılına ulaştığını da belirterek, bildirinin bir bölümünü okudu. Güreli, 9 dalda düzenlenen ödülleri kazanan gazetecileri de kutladı.

ÖDÜL KAZANANLAR

Daha sonra geçilen ödül töreninde, Gazetecilik Ödülü'nü ''Sözün Bittiği Yer'' adlı eseriyle Coşkun Aral alırken, Seçici Kurul, Nurgül Balcıoğlu'nun ''Zeugma'nın Öyküsü'' adlı dizi araştırmasını da övgüye değer buldu.

Televizyon Ödülü ''Osmanlı Devleti'nin Doğuşu'' adlı programlarıylaNeşe Sarısoy Karatay ve Zafer Karatay'a verilirken, bu dalda, Canan Evcimen'in ''Deprem'', Hasan Özgen ve Hakan Aytekin'in ''İki Dünya Arasında'' adlı belgeselleri de övgüye layık görüldü.

Radyo Ödülü ise Seçici Kurul'un, aday programlar arasında ödüle değer çalışma bulamaması nedeniyle verilmedi.

Edebiyat Ödülü ''Don Kişot'tan Bugüne Roman'' eseriyle Prof. Dr. Jale Parla'ya verildi. Prof. Dr. Jale Parla adına ödülü İletişim Yayınları Editörü Asena Günal aldı.

Sosyal Bilimler Ödülü ''Osmanlı Bankası Tarihi'' adlı eseriyle Prof. Dr. Edhem Eldem'e layık görüldü. Fen Bilimleri Ödülü de ''Süpersimetrik Fazların Nötr Higgs Sektörüne Etkileri'' isimli eseriyle Doç. Dr. Durmuş Ali Demir ve ''Sonsuz Boyutlu Bir Disk ve Grassmannyan šzerinde Klasik Mekanik ve Geometrik Kuantizasyon'' adlı eseriyle Doç. Dr. Osman Teoman Turgut'a verildi.

Sağlık Bilimleri Ödülünü ''Anadolu'da Bulunan Antik Tıp Aletleri'' eseriyle Prof. Dr. İlter Uzel ve ''Bosentan Aminoguanidin ve L-Kanavanin'in Endotoksemik Farede Mezenterik Kan Akımı, Dalak ve Karaciğere Etkileri'' adlı eserleriyle Doç. Dr. Alper B. İskit, Doç. Dr. Ayşe Arzu Sungur, Doç. Dr. Gökhan Gedikoğlu, Doç. Dr. Mustafa OğuzGüç aldı.

Görsel Sanatlar Ödülü'nü ''Galeri Binyıl Sergisi'' ile Prof. Dr. Devrim Erbil alırken, Spor Ödülü de Olimpiyatlarda halter dalında şampiyon olan Halil Mutlu ile güreş dalında şampiyon olan Hamza Yerlikaya'ya verildi.

Törene İstanbul Valisi Erol Çakır ve işadamı Üzeyir Garih ile çok sayıda medya mensubu katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!