Seçmen 2000 Hareketi

Güncelleme Tarihi:

Seçmen 2000 Hareketi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘‘Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.’’

Muğla Milletvekillerini İzleme Komitesi (MUMİKOM), gücünü ‘‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’’ sözünü anımsatarak Anayasa'nın 26. maddesinden alıyor. Milletvekillerini ‘‘izleyen’’ herkes komitenin doğal üyesi olarak kabul ediliyor. Onlar için ‘‘Biraraya gelmek yalnızca başlangıç, birarada kalmak ilerlemek, birlikte çalışmak ise başarı.’’ İlk icraatları olması açısından ‘Milletvekili İzleme Komitesi’ olarak ortaya çıkmışlar. Ancak hedeflerini bununla sınırlı tutma niyetinde değiller. Komitenin Bodrum Sekreteryası, belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyelerini de izliyor. Kent için ‘doğru’ kararları alarak yerel yönetime tavsiyede bulunacak ‘Kent Konseyi’ için de tüzük hazırlıyor.

Bodrum Sekreteryası'ndan Hilmi Bilaloğlu ‘‘Tavsiye kararı alıyoruz ama yaptırım gücümüz yok’’ sözleriyle kendilerini bir anlamda hükümete tavsiye kararı alan Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK) benzetiyor. ‘‘Akıllı bir belediye başkanı konseyin verdiği kararı uygulamıyorsa kendisine bilet kesiyor demektir’’ sözlerinden sonra da altın vuruşu yapıyor:

‘‘Bizim ihtilal değil, oy gücümüz var.’’

BİLİNÇLİ SEÇMENE

Komitenin yapacakları bununla da bitmiyor. MUMİKOM, Milkom.Yay-80 Projesi'nin ikinci aşaması ‘‘Seçmen 2000 Hareketi’’ ile 2000'li yılların bilinçli seçmenini oluşturmayı hedefliyor. İlki, ilk genel seçimlerde uygulanacak projeye göre, her seçim öncesi aday olan yöneticiler takibe alınacak. Adaylardan önce özgeçmişleri ve iyi hal kağıtları, ardından mal bildiriminde bulunmaları istenecek. Bu bilgiler bir yandan İnternet'e verilirken, bir yandan da ‘‘Seçmen Rehberi’’ adıyla kitapçık haline getirilerek seçmene dağıtılacak. Adaylar tek tek kamuoyuna tanıtılacakları için istenenleri vermeyenlerin hesabı da sandıkta görülecek.

‘‘Mal varlığı bildirimini yapmayan adayların seçilmemesi için yurttaşa çağrıda bulunacağız. Ne kadar etkili olduğu ilk genel seçimlerde ortaya çıkacak.’’

MUMİKOM Merkez Sekreteryası sözcüsü Hakan Toksöz bu sözleri söylerken, bir pürüzün önemine de dikkat çekiyor:

‘‘Bu proje tercihli oy sistemi olursa işler.’’

Bir anlamda projenin işlemesi yine milletvekillerinin TBMM'den ‘‘Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası'ndaki değişiklikleri’’ biran önce çıkarmasına bağlı.

Birçok kişi gibi milletvekillerinin mevcut sistemde kendi iradelerinden çok genel başkanlarının iradeleriyle hareket etmelerinden yakınıyor Toksöz. Atanmış milletvekillerinin yer aldığı parlamenter sistemin, katılımcılığa uygun olmadığını da belirtiyor; ama ‘‘Durum böyle, bana ne’’ karamsarlığının onlar için geçerli olmadığını da vurgulamadan geçemiyor.

Bunun için de kampanyaya hazırlanıyor MUMİKOM. ‘‘Ben istediğimi seçmek istiyorum’’ mesajlarını içeren poster ve broşürler için start verildi bile.

Bu arada milletvekilleri için siyasal ahlak kurallarını da belirlemiş MUMİKOM. Demokrat Türkiye Partisi'nin Meclis'e sunduğu ‘‘Ahlak Yasası’’ ile de benzerlik taşıyan 20 ana başlıklı ‘‘Milletvekilleri İçin Siyasal Ahlak Kuralları’’, önümüzdeki seçimlerde kilit rol üstleneceğe benziyor. İngiliz Parlamentosu'nda yürürlüğe giren ‘‘Code of Conduct’’dan (Davranış Kuralları) esinlenerek hazırlanan kuralları yine sözcü Toksöz sıralıyor:

‘‘Söze sadakat, doğruluk, dürüstlük, kendi çıkarlarını gözetmeme, sorumluluk duyma, bütünlük, tarafsızlık, açıklık, liderlik, güvenilirlik, yürütmeye saygı, yargıya saygı, çıkar gruplarına uzak kalma, demokratlık, yasalara uyma, gizli bilgiden çıkar sağlamama, ayrıcalıkları istismar etmeme, birbirine saygı, bağımsızlık ve ödül kabul etmeme...’’

SPONSOR ARIYORLAR

İki buçuk yıllık bir geçmişe sahip olmaları, çalışmalarını Adapazarı, Mersin, Isparta, İstanbul, Aksaray, Manisa, Denizli ve İzmir'e ihraç etmelerine rağmen henüz toplanabilecekleri bir odaları bile yok. Çalışmalarını bazen Muğla Tabip Odası'nda, bazen de bir dernek veya vakfın bürosunda gerçekleştiriyorlar. Tarafsızlıklarını kaybetmemek için partilerden gelebilecek destekleri geri çevirirken, hazırladıkları bülten ve raporları aralarında para toplayarak bastırıyorlar. Ancak talebin her geçen gün fazlalaşması yüzünden raporlama masrafları, seminerler ve İnternet'te açacakları web sayfası için sponsor arıyorlar. Yurttaş girişimlerinin çoğunun sponsorlarla çalıştığını da hatırlatarak...

Kamuoyu yoklamalarına göre parlamentoya halkın yüzde 19'u güveniyor. Tek tek milletvekillerini hedef alan MUMİKOM'cular bu güveni ne kadar yukarı çekerler bilinmez ama, her ilde kurulacak izleme komitesinin milletvekilleri üzerinde psikolojik baskı unsuru olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Son söz iyi bir milletvekili izlemi yapmak isteyenlere öneri olarak sunuluyor:

‘‘İyi bir milletvekili izlemi yapmak isteyenler, aynı zamanda iyi bir basın izleyicisi olmalıdırlar. Parlamento muhabirlerinin haberlerini ve Meclis kulisleri bölümlerini muhakkak okuyun.’’

İhtilal değil, oy gücü

Bodrum Sekreteryası'ndan Hilmi Bilaloğlu ‘‘Tavsiye kararı alıyoruz ama yaptırım gücümüz yok’’ sözleriyle kendilerini bir anlamda hükümete tavsiye kararı alan MGK'ya benzetiyor. ‘‘Akıllı bir belediye başkanı, konseyin verdiği kararı uygulamıyorsa kendisine bilet kesiyor demektir’’ sözlerinden sonra da altın vuruşu yapıyor: ‘‘Bizim ihtilal değil, oy gücümüz var.’’

Sponsor arıyorlar

İki buçuk yıllık bir geçmişe sahip olmalarına rağmen henüz çalışabilecekleri bir odaları yok. Tarafsızlıklarını kaybetmemek için partilerden gelen destekleri geri çevirirken, hazırladıkları bülten ve raporları bastırıp dağıtmak, seminerler yapmak ve İnternet'te sayfa açarak çalışmalarını dünyaya duyurmak için özel kuruluşlardan sponsor arıyorlar.

KİM BUNLAR?

Aralarında başkan, başkan yardımcısı, sekreter gibi ayrımlar yok. Herkes gönüllü olduğu için bir görev dağılımı olması da söz konusu değil. ‘‘Oy verip, boş vermek’’ istemedikleri için biraraya gelmişler. Sekreteryayı Bodrum Sekreteryası da dahil 16 kişi yürütüyor. Peki kim bunlar:

MERKEZ SEKRETERYA:

Hakan Toksöz (Tabip Odası üyesi, doktor): MUMİKOM'un fikir babası, sözcüsü.

Çiğdem Özkan (Çevre Derneği temsilcisi)

Selahattin Sapmaz (Makina Mühendisleri Odası Muğla temsilcisi, mühendis)

Ertuğrul Aladağ (Yüksek Mimar)

Ergün Saçar (KESK-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Yönetim Kurulu üyesi)

Reşat Uygun (Teknisyen, KESK Muğla Şubeler Platformu temsilcisi)

Birdal Ertuğrul (Avukat, Muğla Baro Başkanı)

Cemile Bink (Eczacı, Muğla Eczacılar Odası Başkanı)

Ünal Türkeş (Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı)

Reşat Uygun (Teknisyen, KESK Muğla Şubeler Platformu temsilcisi)

BODRUM SEKRETERYASI:

Oktay Alpin (Seyahat Acentesi yöneticisi)

Hilmi Bilaloğlu (Serbest meslek)

Caner Gün (Tüccar)

Yusuf Karakaş

Erdoğan Kayalar (Reklam Ajansı yöneticisi)

Fikret Karataş (yazar)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!